Zerge-hegy / Kozi Wierch Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/09/28
Hirdetés
Fotó: Pavol Kupcik
A csúcson keresztül haladó Sas útnak, valamint a csúcsról nyíló kilátásnak köszönhetően a Zerge-hegy (Kozi Wierch) nagyon népszerű a Tátrába látogató turisták körében. Magassága 2291 méter, ezzel a Tátra legmagasabb, teljes egészében Lengyelország területén magasodó csúcsa. A csúcs masszívuma a Svinica (Świnica) keleti gerincén emelkedik, a Zamarła-torony (Zamarła Turnia) és a Fekete-fal (Czarne Ściany) között. Magán a csúcson kívül ehhez a csoporthoz tartozik a Zerge-bástya (Kozie Czuby) három orma, a kettőt a Felső-Zerge-bástya (Kozia Przełęcz Wyżnia) választja el egymástól. A csúcstól a Fekete-falig vezető hosszú gerincet Zerge-falnak (Kozi Mur) nevezik, ebből a falból esik le a híres Zaruski-repedés (Rysa Zaruskiego).
A Zerge-hegy két nagy völgy, mégpedig a Gąsienica-völgy (Dolina Gąsienicowa) és a Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina Pięciu Stawów Polskich), pontosabban ezeknek a fővölgyeknek a felső részén fekvő kisebb völgyek, úgy mint a Zerge-völgyecske (Dolinką Kozią) és a Puszta-völgyecske (Dolinką Pustą) fölé magasodik.

Fotó: Natalia Iskrzycka
A Zerge-hegy nevét a csúcstömbnek különösen a déli oldalán legelésző nagyobb zergeállományról kapta. A csúcsot elsőként Eugeniusz Janota és Maciej Sieczka mászta meg 1867-ben, legalábbis erről a mászásról maradtak fenn a csúccsal kapcsolatban az első írásos feljegyzések. Valószínűsíthető azonban, hogy pásztorok és zergevadászok már korábban is jártak a tetején. Télen Mariusz Zaruski és Józef Borkowski mászták meg elsőként 1907-ben. Zaruskiék sílécen hódították meg a csúcsot, ami akkoriban hatalmas teljesítmény volt a tátrai hegymászás történetében.
Napjainkban a Zerge-hegyre különböző útvonalakon juthatunk fel. Az első lehetőség természetesen a Sas út. A Zawrat – Zerge-hegy táv leküzdése alig több mint három órát vesz igénybe, de ez az idő erősen függ a túrázók hatékonyságától (útközben sok nehézséggel találkozhatunk), valamint az útvonalon járó turisták létszámától (a nyári szezonban torlódások alakulhatnak ki). A csúcsot a Gąsienica-völgyből a sárga jelzésen a Zerge-csorbán (Kozia Przełęcz), vagy a fekete jelzésen a Kulczyński-szakadékon (Żleb Kulczyńskiego) keresztül közelíthetjük meg. Ezeken az útvonalakon elérve a gerincet már viszonylag könnyű túra vár ránk a csúcsig. A fenti útvonalakon több technikai nehézséggel találkozhatunk, főleg igaz ez a Zawratról induló megközelítési útra. Különösen igényes a Zerge-csorbából a Zerge-bástyán keresztül a csúcsra vezető útvonal, amelyen nagyon kitett szakaszok is találhatók. A csúcs megközelítésének legegyszerűbb módja a Lengyel-Öt-tó völgyéből a fekete jelzésű turistaút használata, ezen a Nagy-tótól 1 óra 30 perc alatt felérhetünk a csúcsra – ez az útvonal közepesen felkészült turistáknak is nyugodt szívvel ajánlható.
A Zerge-hegy kínálja az egyik legszebb panorámát a Lengyel-Tátrában. Pazar kilátás nyílik innen a Gąsienica-völgyre és a Lengyel-Öt-tó völgyére, lenyűgözik az embert a Sas út szédítően meredek falai, és természetesen széles kilátás kínálkozik úgy a Magas-Tátrára, mint a Nyugati- és a Bélai-Tátrára is.

Hirdetés
Hirdetés