Biztonság. Felkészülés. Felszerelés – Oktatófilm a Sas útról Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/09/06
Hirdetés
2015-ben a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) és a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) együttműködésében elkészült egy oktatófilm a Sas útról, a Tátra legnehezebbnek tartott turistaútjáról. A két szervezet néhány évvel ezelőtt kiadott a Sas útról egy tájékoztatót. Ennek a célja, hogy a turistákat ellássák a legfontosabb információkkal a biztonsággal, a szükséges felszereléssel, valamint a biztonságos túrázáshoz szükséges megfelelő előkészületekkel kapcsolatban a Magas-Tátra technikailag egyik legnehezebb turistaútjával kapcsolatban. A húsz oldalas kiadvány megvásárolható a nemzeti park Információs Pontjain, valamint a völgyek bejáratánál lévő pénztárakban, illetve on-line az interneten (sklep.tpn.pl). A brosúrával együtt elkészült egy oktatófilm is, amely igaz, hogy szintén csak lengyel nyelven, de megfelelően kiegészíti ezt a kiadványt.
A Sas út teljes hosszában piros színnel van jelölve, a legnehezebb szakaszokon tömör acélból készült segédeszközök, mint pl. láncok, sziklahágcsók és létrák vannak felszerelve. A Sas út végigjárása jellemzően két vagy három egynapos túrával valósítható meg, melyek a fel- és lemenettel együtt egész napos aktív elfoglaltságot jelentenek.
A Sas út végigjárása napjainkban is csak a kimondottan felkészült, tapasztalt túrázóknak ajánlott – a XX. század elején is ez volt az alapítók célja. A későbbi években aztán a turizmus egyre intenzívebb fejlődése miatt a korábban inkább csak a tapasztalt turisták által látogatott Sas út az egyik legnépszerűbb turistaúttá vált. A változást mi sem bizonyítja jobban, mint a tragikus statisztika: 1909-től 2014-ig a Sas úton (beleértve a Zawrat-hágó és a Svinica közötti útszakaszt is) 122 haláleset történt. Ezeknek az oka legtöbbször a túra nem megfelelő előkészítése (hiányos felszerelés, nem megfelelő állóképesség, a technikai segédeszközök nem megfelelő használata).
A balesetek leggyakoribb okai a következők: hófoltokon, nedves vagy jeges sziklákon történő kicsúszás (59 %), eltévedés (26 %), rosszullét és más betegségek (9 %), kőomlás (3 %).
 
Forrás: http://tatromaniak.pl; Fotó: Kozice Piwniczanskie
Hirdetés
Hirdetés