Sas út és Tengerszem-csúcs egy nap alatt! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/08/01
Hirdetés
Nem mindennapi célt tűzött ki maga elé egy lengyel fiatalember. Tomasz Prykowski egy nap alatt szerette volna végigjárni a Sas utat (Orla Perć), majd utána megmászni a Tengerszem-csúcsot (Rysy). Erre a túrára érdekes módon egy, a www.tatromaniak.pl oldalon korábban megjelent cikk motiválta, melyben a Tátrai Nemzeti Park (TPN) ügyfélszolgálatához érkezett mosolyogtató kérdésekről volt szó (a cikk magyarul itt olvasható). Ezt olvasva ő maga is felhívta az ügyfélszolgálatot, és megkérdezte, véleményük szerint lehetséges-e egy naptári nap alatt végigjárni a Sas utat, és feljutni a Tengerszem-csúcsra? A nemzeti prak alkalmazottaitól természetesen negatív választ kapott, nehezen tudták elképzelni, hogy ezt valóban lehetséges egy nap alatt végigjárni.

„Meg lehet csinálni?” – forgott a gondolat a fiatalember fejében, aztán egyszer csak úgy döntött, hogy megpróbálja. Fizikailag teljesen felkészült volt erre a projektre, hiszen személyi edzőként dolgozik łódzi sportegyesületben. Néhány nappal ezelőtt megérkezett a Murowaniec menedékházba, majd másnap megkezdődött a szokatlan túra.
Reggel 4 órakor indult a menedékházból a Zawrat-hágóba 2 óra elteltével érkezett meg. A Sas uta 5 óra alatt járta végig, de ahogy megjegyzi, nem az idő volt a legfontosabb tényező. „Rohanás nélkül, a lépéseimet tudatosan lassítva, lelkiekben erősen néztem szembe az útnak ezen részével” – mondta.
Sajnos a Kereszt-nyeregből történő ereszkedés közben Tomasz megrántotta a bokáját. „A bokámat a bakancs mentette meg, de szerencsére kb. 30 perc múlva elmúlt a fájdalom” – tette hozzá. Ezután úgy döntött, hogy folytatja tovább. 13 óra 15 perckor érkezett meg a Lengyel-Öt-tó völgyébe, majd 15 óra 15 perckor már a Halastó partján állt. Itt kezdődött a túra következő, utolsó szakasza – a Tengerszem-csúcs unalmas megközelítése. A csúcsra nem sokkal este 8 óra után érkezett meg. „Összességében nem rohantam túlságosan, a hátizsákom súlya 13 kg volt, nem a leggyorsabb idő elérése volt a célom” – mondta végül.
Azt hiszem, ehhez a teljesítményhez a magas-tatra.info oldal olvasói nevében is csak gratulálni lehet!

Forrás és fotó: http://tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés