Vadorzó-hágó / Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/07/20
Hirdetés
Különleges, csak megfelelő tapasztalattal rendelkezőknek ajánlott ösvény egy nagyszerű kilátással jutalmazó hágóba – ez a Vadorzó-hágó, egy kivételes hely a Tátra turisztikai térképén. A hágó a Tátra főgerincén található, a Menguszfalvi-csúcsok (Mięguszowieckie Szczyty) két csúcsa, a Középső- (Mięguszowiecki Szczyt Pośredni) és a Keleti-Menguszfalvi-csúcs (Mięguszowiecki Szczyt Czarny) között, egyben a Halastavi-völgy (Dolina Rybiego Potoku) és a szlovák oldalon található Menguszfalvi-völgy (Mengusovská dolina) között. A Vadorzó-hágó a legmagasabb (2307 méter), jelzett turistaúton elérhető hágó a Lengyel-Tátrában. Lengyel nevét a hágó keleti részén magasodó, 15 méter magas sziklatorony, a Parasztocska (Chłopek) után kapta, magyar és német neve viszont az egykori vadorzóknak állít emléket.

Az első írásos feljegyzés a hágón történő átkelésről 1861-ből maradt fenn, amikor tátrai hegyivezetők vadászokat vezettek a hágóra. A XIX. század vége előtt a lengyel Tátra Egyesület (Towarzystwo Tatrzańskie) elkészítette a lengyel oldalról a hágóba vezető útvonalat. A nehezebben átjárható helyeken acélkapcsokat rögzítettek a sziklafalba, és jelezték az útvonalat. A hágó valaha a szlovák oldalról is megközelíthető volt, ma biztonsági okokból ez az útvonal le van zárva a turistaforgalom előtt. A Vadorzó-hágóhoz kapcsolódik Stanisław Witkiewicz híres műve, melynek címe „Na przełęczy” (A hágó).
Mint ahogy azt az előbb említettük, a Vadorzó-hágó jelenleg csak a lengyel oldalról, a Halastavi-völgyből járható. A Halastótól a piros jelzésű turistaúton fel kell menni a Tengerszemhez (Czarny Staw pod Rysami), majd a tó északi partján elágazó zöld jelzés vezet a hágóba. Az útvonal keresztülvezet a hegymászók körében méltán népszerű Vadorzó-kilátón (Kazalnica), ahonnan nagyszerű kilátás nyílik, elsősorban a Halastavi-völgyre, valamint a völgy fölé magasodó csúcsokra. Alattunk terül el a lenyűgöző szépségű Halastó és a Tengerszem, és kivételes arcát mutatja erről a helyről Lengyelország legmagasabb csúcsa, a Tengerszem-csúcs (Rysy). Ennek a turistaútnak a bejárása mindazonáltal csak azoknak ajánlott, akik rendelkeznek némi tátrai tapasztalattal. Az út nyomvonala néhol erősen kitett helyeken vezet keresztül, ennek ellenére útközben nem sok technikai segédeszközzel találkozhatunk. Különösen meggondolandó a hágóba tervezett túra rossz idő, csúszós sziklák, vagy a hosszú ideig megmaradó hófoltok idején.
A Vadorzó-hágóból azonban tagadhatatlanul lélegzetelállító kilátás nyílik…

Forrás és fotó: http://tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés