Podbanszkó – Csendes-völgy – Fenyves-tavi-völgy Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/07/07
Hirdetés
Podbanszkó (950 m) – a sárga jelzésen Csendes-völgy elágazás (983 m) – a Toman-völgybe vezető egykori turistaút elágazása (1164 m, 3:15 ó) – a piros jelzés elágazás a Gáspár-csúcs alatt (1265 m, 0:45 ó) – a piros jelzésen Retesz-hágó (1879 m, 2:00 ó) – a zöld jelzésen a Kolbenheyer-völgyben – Fenyves-tavi-völgybe vezető elágazás (1490 m, 1:00 ó) – a piros jelzésen Alsó-Fenyves-tó (1674 m, 0:45 ó). Vissza ugyanezen az útvonalon 6:50 óra. Teljes menetidő 14:35 óra. 
A parkolóból a Béla-patak hídján átkelve balra indulunk, majd a zöld jelzésű turistaút elágazásától továbbra is a sárga jelzésen megyünk tovább az aszfaltozott úton, jelentős emelkedés nélkül a Csendes-völgy mélyén, egykor gyönyörű, mára azonban a szúkárok miatt erősen károsodott erdei környezetben. Jobb oldalon a Liptói-Kereszt-hegy kiterjesztett nyúlványai láthatók számos völggyel és vályúval. Elérjük a Toman-völgybe vezető, 2008-ban lezárt turistaút elágazását, majd egyre szebb panoráma nyílik az előttünk északnyugati irányban magasodó Vörös-hegyek csoportjára.

Az elágazástól jelzésünk továbbra is az aszfaltozott erdei úton vezet, majd a Csendes-patak hídján át elérjük a Gáspár-hegy alatti útelágazást. Ennek közelében immár a piros jelzésű úton megyünk tovább, és egy nagy fordulónál hamarosan véget ér az aszfaltozott út. Innen eleinte széles, majd egyre szűkülő turistaösvényen megyünk tovább, amely mérsékelt emelkedéssel, tisztásokon és erdős területeken váltakozva visz egyre feljebb a Hátsó-Csendes-völgyben. Jobbra a Sima-hegy délnyugati oldalgerince, végén a Nagy-Kapor-tetővel, balra pedig a Tátra főgerince határolja utunkat. Később füves-sziklás terepen meredeken szerpentinezve emelkedünk felfelé, majd egy hosszú bal kanyar után érkezünk meg a Retesz-hágó széles nyílásába. Rövid szerpentinen ereszkedünk le a Kolbenheyer-völgybe, majd a füves völgyfenéken, később pedig a törpefenyő övezetben vezető turistaúton jutunk a Fenyves-tavi-völgybe vezető elágazáshoz. Az elágazástól a piros jelzésen megyünk tovább a Fenyves-tavi-völgy felé, előbb erdőben, később törpefenyőben. Jobb kéz felé látható a Fenyves-völgyi-vízesés, majd a vízesés szintje fölé érve turistaút az Alsó-Fenyves-tó partján ér véget.

FIGYELEM:
Ø  A Csendes-völgyben futó sárga jelzésű turistaút a szilárd burkolatú út végétől november 1. és június 15. között a téli zárlat miatt lezárva!
Az út nehézsége: nehéz, egész napos túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  Alsó-Nefcer-vízesés – 80 m-es magasságával a Felvidék legmagasabb vízesése a Nefcer-völgy alsó részén.
Ø  Fenyves-völgyi-vízesés – 30 m magas vízesés a Fenyves-tavi-völgyben.
Ø  Alsó-Fenyves-tó, a Magas-Tátra déli oldalának 3. legnagyobb tava.
Ø  Vörös-hegyek – a Csendes-völgy zárlatában húzódó mészkőgerinc, amely a Toman-hágótól (1686 m) a Konrád-púpig (2005 m) terjed, legmagasabb pontja a Vésett-kő (2122 m). A nagyrészt mészkő alkotta területet klf. karsztos képződmények, főleg szakadékok jellemzik. Ilyenek pl. a Hátsó-dűlő (Zadný úplaz, 96 m), a Jeges-szakadék (Ľadová priepasť, 60 m) és a Kresanica (71 m), valamint a Felvidék legmagasabban fekvő barlangja, a Felső-Kresanica (Vyšná Kresanica, 2081 m).
Ø  A Vörös-hegyek nevét a hegyoldalt borító szittyó (Juncus trifidus) jellegzetes őszi színe után kapta.
Ø  A Kapor-völgy (Kôprova dolina) szlovák elnevezése a havasi gyepek övezetében előforduló, sárga szárú havasi medvegyökér (Ligusticum mutellina) szlovák nevéből (kôprovníček bezobalový) származik, amely az egész vegetációs időszakban megtalálható a völgyben.
Az útvonal teljes hossza: 20,1 km.
Legmagasabb pont: Retesz-hágó (1879 m)
Legalacsonyabb pont: Podbanszkó (950 m.)
Szintkülönbség: 1113 m.
Lehetséges útvariációk:
Ø  Podbanszkó (950 m) – a sárga jelzésen Csendes-völgy elágazás (983 m) – a Toman-völgybe vezető egykori turistaút elágazása (1164 m, 3:15 ó) – a piros jelzés elágazás a Gáspár-csúcs alatt (1265 m, 0:45 ó) – a piros jelzésen Retesz-hágó (1879 m, 2:00 ó) – a zöld jelzésen a Kolbenheyer-völgyben – Fenyves-tavi-völgybe vezető elágazás (1490 m, 1:00 ó) – a piros jelzésen Alsó-Fenyves-tó (1674 m, 0:45 ó) – vissza a Fenyves-tavi-völgybe vezető elágazásig (0:30 ó) – a zöld jelzésen elágazó a Hincó-völgybe vezető elágazásig (1411 m, 0:15 ó) – a kék jelzésen jelzés nélküli elágazás az Alsó-Nefcer-vízeséshez (1160 m) – Kis-hát alatti elágazás (1104 m, 2:30 ó) – Három-forrás (1140 m, 0:45 ó). Teljes menetidő 11:45 óra.

Forrás és magassági profil: http://kamnahory.sk, Emberek, sziklák, századok; 250 tátrai túra. Fotó: Kajo Charli
Hirdetés
Hirdetés