Nyári tervek: Jalóci-völgy – Bánya-nyereg Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/05/12
Hirdetés
Jalóci-völgy parkoló (Jalovská dolina, 748 m) – a sárga jelzésen – Párás-völgy eá. (Rázc. pod Lyscom, 1006 m, 1:15 ó) – a kék jelzésen a Párás-völgyben – Mély-völgy eá. (1148 m, 0:30 ó) – Bánya-nyereg (Baníkovské sedlo, 2040 m, 2:15 ó). Vissza ugyanezen az útvonalon 3:15. Teljes menetidő 7:15 óra. 
A Jalóci-völgy torkolatában lévő parkolóból indulunk északkelet felé a piros jelzéssel együtt futó sárga jelzésen. A piros jelzés hamarosan jobbra kanyarodik, mi pedig balra, észak felé folytatjuk utunkat a Jalóci-völgyben. Egy rövid szakaszon magasan felemelkedünk a patak fölé, majd ismét visszatérünk a meder mellé. A völgy mélyén haladva érkezünk meg a Lysec meredek déli lejtői alatt található útelágazáshoz, melyről a jobbra induló, a zöld jelzéssel együtt futó kék jelzésen folytatjuk utunkat a Párás-völgyben.

Eleinte a patak bal, majd jobb partján jutunk egyre feljebb a jól kiépített turistaúton, majd megérkezünk a Mély-völgybe vezető zöld jelzés elágazásához. Továbbra is a kék jelzésen maradva egyre meredekebben emelkedünk felfelé a völgyben. Fahídon keresztezzük a Jalóci-patak egyik északi mellékvizét, majd a törpefenyő sáv kezdeténél ismét visszatérünk a völgy mélyén csörgedező Jalóci-patakhoz. Átmegyünk annak másik oldalára, majd magasan a patak felett szerpentinezünk a törpefenyős, később sziklás terepen felfelé. A völgy zárlatában keresztezünk két sziklás vályút, majd egy meredek lejtő aljára érkezünk, ahonnan szinte egyenesen felfelé érjük el a Bánya-nyereg füves nyílását.

FIGYELEM:
Ø  A Mély-völgy elágazásától felfelé november 1. és június 15. között a téli zárlat miatt lezárva!
Ø  A Párás-völgyben történő felmenet a Liptó-Tátra legmegerőltetőbb túrái közé tartozik, melynek felső részén nehéz tájékozódni és nagyon kell figyelni az út nyomvonalára.
Ø  A Párás-völgy Szlovákia leginkább lavinaveszélyes völgye, ahol 1995-ben lavina temette maga alá az utolsó csehszlovák környezetvédelmi minisztert és a lányát.
Az út nehézsége: nehéz túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  A Bánya-nyeregből szép kilátás nyílik észak felé, a Zsarátnok-völgyre.
Ø  Az út utolsó negyedében szép kilátás nyílik az Anyóka-hegyre és a Szürke-hegyre.
Az útvonal teljes hossza: 8,8 km.
Legalacsonyabb pont: 748 m (Jalóci-völgy parkoló)
Legmagasabb pont: 2040 m (Bánya-nyereg)
Szintkülönbség: 1292 m.

Forrás: http://kamnahory.sk; 250 tátrai túra; Fotó: www.halasa.com
Hirdetés
Hirdetés