Felújítás miatti jelentős korlátozások a Halastó parkolójában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/05/10
Hirdetés
A Halastóhoz (Morskie Oko) vezető aszfaltozott turistaút kezdetén található Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) nevű tisztáson található parkoló felújítása miatt a gépjárművel a parkolóba érkezők ezen a nyáron jelentős korlátozásokkal számolhatnak. Ezzel kapcsolatban a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) az alábbi közleménnyel kívánja segíteni az autósokat. Aki ezen a nyáron autóval vagy autóbusszal a Halastóhoz vezető út elején található parkolóba indul, feltétlenül olvassa el az alábbi figyelmeztetést.
Tovább tart a Bialkai-szénégető parkolójának a felújítása, amely a népszerű Halastóhoz vezető turistaút kezdetén található. Jelen pillanatban a parkoló egyharmad részén folynak a munkák, melyek jelentősen csökkentik a parkolóhelyek számát. Ezzel együtt a közútkezelő felújítja a Szlovákiába vezető közút egy részét is, emiatt minden arra járónak fel kell készülnie a közlekedési nehézségekre.
Az alábbiakban a turistaút elérésével kapcsolatban adunk néhány tippet az olvasónak:
1. Amennyiben lehetséges, a parkolási problémák elkerülése érdekében használjuk a tömegközlekedési eszközöket. A felújítás alatt álló parkolóba rendszeresen közlekednek autóbuszok.
2. Indulás előtt tájékozódjunk a helyzetről a Turista Információs Pontokon (ul. Chałubińskiego 44, II. János Pál körforgalom, Zakopane, tel. (+48) 18 20 23 300, (+48) 18 20 63 799, e-mail infotur@tpn.pl), ahol minden szükséges információt megkapunk.
3. Indulás előtt tájékozódjunk a Szepesgyörke (Jurgów) melletti parkoló pontos helyéről, a Bialkai-szénégető parkoló, valamint az oda vezető bekötőút két oldalán lévő parkolóhelyek feltöltése után ugyanis a rendőrség, a határőrség és a nemzeti park őrei ebbe a parkolóba irányítják az autósokat.

4. A forgalomirányítók az átirányított autósoknak térképes szórólapokat osztanak ki a parkoló pontos helyéről. Ezzel együtt a parkolóba vezető úton sárga színű jelzőtáblák mutatják a szepesgyörkei (Jurgów) ideiglenes parkolóba vezető utat.
5. A szepegyörkei (Jurgów) parkolóból, amely a felvonó alsó állomása mellett található, helyi autóbuszokkal lehet eljutni a Bialkai-szénégető parkolóba. Az autóbuszok reggel 9:00 órától félóránként, vagy ha egy-egy busz megtelik, gyakrabban közlekednek. A Bialkai-szénégető parkolóból az utolsó busz este 21:00 órakor indul Szepesgyörkére (Jurgów), ahol éjszakára nem hagyhatjuk az autókat. A szepesgyörkei (Jurgów) parkoló használatáért ugyanannyit kell fizetni, mintha a Bialkai-szénégető parkolóban parkolnánk, és természetesen a nemzeti park belépőt ahogy eddig, ezután is ugyanúgy meg kell vásárolni.
6. Az RMF FM és a Radio Kraków rádiókon folyamatosan tájékoztatják az autósokat a Halastóhoz vezető úton tapasztalható közlekedési helyzetről.
7. A várhatóan zsúfoltabb hétvégi napokon a Zakopanéból Szlovákiába utazóknak a Wierch Poroniec – Łysa Polana szakasz teljes elkerülését javasoljuk, ehelyett a Szepesgyörkén (Jurgów) át vezető útvonal várhatóan könnyebben járható és gyorsabb lesz.

Az autóbusszal érkezőknek szóló figyelmeztetés:
Autóbuszokkal nem lehet behajtani a Bialkai-szénégető parkolóba, az autóbuszokkal Łysa Polanán, az egykori határátkelőhelyen lehet parkolni. Javasoljuk, hogy korán érkezzenek, mert ha ez a parkoló megtelik, a gépkocsivezetőknek más helyet kell keresni a parkoláshoz. Az autóbusszal érkezők az egykori határátkelőtől a Bialkai-szénégető parkolóba vezető másfél kilométeres utat gyalog vagy az ott közlekedő kisbuszokkal tehetik meg.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a turistautat lehetőleg zökkenőmentesen lehessen elérni, ugyanakkor sok függ a forgalom nagyságától. Az esetleges kellemetlenségekért elnézésüket kérjük!

Forrás és fotó: http://tpn.pl
Hirdetés
Hirdetés