A május még nem nyári hónap a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/05/03
Hirdetés
Véget ért az április, amely a Tátrában mindig az átlagnál kevesebb turistát jelent. Itt a május, amikortól ismét tömegek lepik el a Tátrát. Ebben a hónapban azonban – annak érekében, hogy a túrázással töltött idő nyugodt körülmények között teljen – nagyon fontos a megfelelő felkészülés a tátrai túrákra. Az első kérdés, amivel ilyenkor foglalkozni kell, a túrázókat ilyenkor is fenyegető lavinaveszély. Ebben az időszakban a Tátrában jellemzően egyes, legfeljebb kettes fokozatú lavinaveszély van érvényben. Ez azonban változhat, így azt kell mondjuk, hogy lavinaszempontból májusban is résen kell lenni. Az egyes fokozatú lavinaveszély nem azt jelenti, hogy nincs veszély, vagy ha van, az csak nagyon kicsi. Egyes helyeken – számos tényezőtől függően – a lavina elindulásának esélye akár nagy is lehet. Ennek érzékeltetésére egy példa a közelmúltból: április 16-án kettes, vagyis mérsékelt lavinaveszélynél a Kápolna-csúcsról lavina indult el a Gąsienica-Fekete-tó irányába.

Azt feltételezték, hogy embereket temetett maga alá, ezért a hegyimentők lavinamentő kutyákkal kutatták át a terepet, szerencsére azonban senkit nem temetett maga alá a hótömeg. Ettől függetlenül ez egy rendkívül veszélyes szituáció volt.
Tehát amikor a völgyekben már egyetlen grammnyi hó sincs, a magasabb hegyekbe tervezett túra során rendelkezni kell megfelelő lavinamentő felszereléssel. Ezt a veszélyt különösen a Magas-Tátrába indulóknak nem szabad alábecsülni. Ne feledjük, hogy a Lengyel-Tátrában ebben az időszakban a legtöbb hó hagyományosan a Tengerszemtől a Tengerszem-csúcsra vezető hegyoldalon szokott felhalmozódni. Aki erre indul, semmiképpen ne felejtse otthon a hágóvasat és a jégcsákányt.
Azokra a turisták, akik májusban a Nyugati-Tátrába indulnak, ahol már kevesebb a hó, más veszélyek leselkednek. Sok helyen keresztezhetnek a télről megmaradt nyári hófoltokat, melyeken nagyon könnyű kicsúszni. Közülük sokan – főleg, ha a hófolt csak rövid szakaszon keresztezi útjukat – kényelmi szempontból nem csatolják fel a hágóvasat. Ilyen esetben azonban érdemes végiggondolni a lehetőségeket, mert egy ilyen meredek hómezőn történő kicsúszás könnyen végzetessé válhat.
Ma még túl korai lenne a májusi időjárást megjósolni, azt azonban ne feledjük, hogy a hegyekben már megkezdődött az idei viharszezon. Magas hőmérséklet esetén ez bármikor meglephet minket a tátrai turistautakon túrázva. Ne feledkezzünk meg róla, hogy időnként felpillantsunk az égre, próbáljuk megjósolni az időjárás változásait, és amikor vihart látunk közeledni, azonnal hagyjuk el a csúcsokat és a gerinceket, valamint a vízfolyások környezetét.
Összességében javasoljuk mindenkinek, hogy májusi túráikat körültekintően tervezzék és biztonságosan hajtsák végre. Ahhoz, hogy ez így legyen, szem előtt kell tartani, hogy a május viszonylag kedvezőtlen hónap a tátrai túrák szempontjából. Gondolkodjunk józanul, és legyünk mértékletesek.

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com
Hirdetés
Hirdetés