Tátrai elsők – A csúcsok királya Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/04/09
Hirdetés
A Tátra és a Kárpátok legmagasabb csúcsa, a Gerlachfalvi-csúcs első megmászásának kérdése még mindig nem oldódott meg teljes bizonyossággal. Bár ismerjük az első név szerint ismert személy nevét, aki fent állt a Gerlachfalvi-csúcson, de meg kell jegyezni, hogy a csúcsot az első ismert megmászás időpontjánál sokkal régebben ismerték, pl. a La Tene korszak acélgyártói, akiknek a mai Újtátrafüred környékén voltak olvasztókemencéik. „A tátrai csúcsok királyát mintegy fél évezreddel ezelőtt már aranyásók és kincskeresők ostromolták. A XV. században a Magas-Tátra lábainál az a hír járta, hogy stólai bencés szerzetesek a csúcs sziklafalai alatt aranyat kerestek” – mondta Ivan Bohuš.

Hangsúlyozza azonban, hogy a csúcs első ismert megmászója az alsóerdőfalvai tanító, Still János volt 1834 nyarán. 1874 augusztusában a később a Kaukázusban hírnevet szerzett utazó, Déchy Mór új utat nyitott a csúcsra a Gerlachfalvi-próbán keresztül, éppen az akkor 36 éves Still János vezetésével. „A mai napig megválaszolatlan a kérdés, Still miért titkolta első, 1834-es mászását. Kezdetben tagadta, hogy megtörtént volna, később azonban elismerte a túrát” – gondolkodik el Bohuš.
A tátrai csúcsokon folyt bányászatba 1802-ben írta be a nevét a varsói geológus, Stanisław Staszic. Ő volt az első ugyanis, aki a Lomnici-csúcson töltötte az éjszakát. Számtalan hasonló úttörőről tudunk még a Tátra történelméből, másokról talán legközelebb…

Forrás: http://zivot.azet.sk; Fotó: www.tatry23.xf.cz
Hirdetés
Hirdetés