Nyári tervek: Zsári-völgy – Bánya-hegy Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/04/14
Hirdetés
Zsári-völgy parkoló (Žiarska dolina, 891 m) – a kék jelzésen – Zsári menedékáhz (Žiarska chata, 1325 m, 1:30 ó) – a zöld jelzésen Jalóci-nyereg (Jalovské sedlo, 1858 m) – Jalóci-domb (Príslop, 2142 m) – Bánya-hegy (Baníkov, 2178 m, 2:30 ó). Vissza ugyanezen az útvonalon 3:15 óra. Teljes menetidő 7:15 óra.
A menedékházig kényelmes, onnan a Jalóci-nyeregtől meredeken emelkedő, a Jalóci-dombról a Bánya-hegyre pedig sziklás útvonal. A Zsári-völgybe vezető kék jelzésű turistaút kezdetén lévő parkolóból eleinte sűrű, majd felfelé egyre ritkább erdőben indulunk észak felé. A völgy hamarosan kitárul, és megérkezünk a völgy nyitott részén álló Zsári menedékházhoz.

Innen a menedékház mögött nyugat felé induló zöld jelzésen megyünk tovább egy vályú felé, amelyben a Sarafi-vízesés hull alá. Tovább traverzálunk nyugat felé egy következő vályúba, melyben eleinte fenyők, később törpefenyők között szerpentinezünk fel a Jalóci-nyeregbe. A nyeregből a Jalóci-domb széles, füves nyugati lejtőjén megyünk tovább, amelynek felső részén egy sziklás kis gerinc mellett jutunk fel a Jalóci-domb füves csúcsára. Innen a sziklás gerincen megyünk tovább, melyről az ösvény időnként letér a nyugati oldalra. Megérkezünk egy sekély nyeregbe, melyből egy rövid, meredek, füves-sziklás emelkedő vezet a Bánya-hegy csúcsára.

FIGYELEM:
Ø  A Zsári menedékháztól felfelé november 1. és június 15. között a téli zárlat miatt lezárva!
Az út nehézsége: nehéz túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  A Zsári menedékház közelében található Sarafi-vízesés.
Ø  A Bánya-hegyről szép kilátás nyílik Árvára, Liptóra, a Kócs-havasra és a Kis-Fátrára, valamint észak felé, a Zsarátnok-völgyre.
Az útvonal teljes hossza: 8,7 km.
Legalacsonyabb pont: 891 m (Zsári-völgy parkoló)
Legmagasabb pont: 2178 m (Bánya-hegy)
Szintkülönbség: 1287 m.

Forrás: http://kamnahory.sk; 250 tátrai túra; Fotó: jozefmiartus.com
Hirdetés
Hirdetés