Nyári tervek: Rohácsi-völgy – Szomorú-hágó Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/03/17
Hirdetés
Rohácsi-völgy parkoló (1063 m) – a piros jelzésen – Adamcula-rét eá. (1183 m, 0:30 ó) – Fekete-pocsolya (1370 m, 0:45 ó) – a kék jelzésen Rohácsi-tavak eá. (0:45 ó) – Szomorú-hágó (1963 m, 1:15 ó). Vissza ugyanezen az útvonalon 2:10 óra. Teljes menetidő: 5.25 óra.
Könnyű, az utolsó harmadában azonban meredeken emelkedő túra. A Rohácsi-völgy parkolójából az Adamcula-réten található útelágazáson keresztül széles aszfaltozott úton jutunk el a Fekete-pocsolyához, melynek partján, az egykori Ťatliak menedékház helyén napjainkban egy kis büfé várja a turistákat. A büfétől a kék jelzésen megyünk tovább déli irányban a Fekete-pocsolya mellett, majd az enyhén emelkedő, jól kiépített úton a törpefenyőket magunk mögött hagyva sziklás, kisebb tisztásokkal tarkított terepre jutunk.

A Hegyes-Rohács lábánál a Szomorú-völgy élesen jobbra fordul, és egyre meredekebbé válik. A völgy mélyén szerteszét szórt sziklatömbök között jutunk egyre magasabbra, majd a völgy legfelső részén, a Zelenô lejtőjén élesen balra fordulunk. Itt következik az útvonal legmeredekebb része, a Szomorú-hágóba vezető meredek szerpentin leküzdése, melyet magunk mögött hagyva megérkezünk a Szomorú-hágóba.

FIGYELEM:
Ø  A Fekete-pocsolyától felfelé november 1. és június 15. között a téli zárlat miatt lezárva!
Az út nehézsége: közepesen nehéz túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  Fekete-pocsolya (1370 m)
Ø  Szomorú-völgy, amely a Rohácsok festői gerincében végződik.
Ø  Szomorú-hágó
Az útvonal teljes hossza: 7 km.
Legalacsonyabb pont: 1063 m (Rohácsi-völgy parkoló)
Legmagasabb pont: 1963 m (Szomorú-hágó)
Szintkülönbség: 905 m.

Forrás: http://kamnahory.sk; 250 tátrai túra; Fotó: hiking.sk
Hirdetés
Hirdetés