Nyári tervek: Jalóci-völgy – Mély-völgy – Szalatin Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/03/02
Hirdetés
Jalóci-völgy parkoló (Jalovská dolina, 748 m) – a sárga jelzésen – Párás-völgy eá. (Rázc. pod Lyscom, 1006 m, 1:15 ó) – a zöld jelzésen a Párás-völgyben – Mély-völgy eá. (1148 m, 0:30 ó) – Szalatin (Salatín, 2048 m, 2:15 ó). Vissza ugyanezen az útvonalon 3:00 óra. Teljes menetidő 7:00 óra.
A Jalóci-völgy torkolatában lévő parkolóból indulunk északkelet felé a piros jelzéssel együtt futó sárga jelzésen. A piros jelzés hamarosan jobbra kanyarodik, mi pedig balra, észak felé folytatjuk utunkat a Jalóci-völgyben. Egy rövid szakaszon magasan felemelkedünk a patak fölé, majd ismét visszatérünk a meder mellé. A völgy mélyén haladva érkezünk meg a Lysec meredek déli lejtői alatt található útelágazáshoz, melyről a jobbra induló, a kék jelzéssel együtt futó zöld jelzésen folytatjuk utunkat a Párás-völgyben. Eleinte a patak bal, majd jobb partján jutunk egyre feljebb a jól kiépített turistaúton, majd megérkezünk a Mély-völgybe vezető zöld jelzés elágazásához, ahol balra fordulunk.

Az erdőben jelentéktelen bordákat és tisztásokat keresztezve jutunk egyre feljebb. A patak bal partján magasan a patak felett érjük el a törpefenyő zónát, melynek felső részén az ösvény keresztezi a Mély-patakot, majd egy vályúban meredeken felfelé indul. A meredek, füves hegyoldalon a vályú jobb oldalán szerpentinezünk felfelé, majd átvágunk a bal oldalára, majd az éppen hogy csak látható ösvényen egy füves gerincre jutunk. A gerincen jobbra fordulunk, és kb. 70 métert követően elérjük a főgerincet. A főgerincen balra fordulunk, és a piros jelzésen egy sekély nyergecskén át, majd egy rövid, meredek emelkedőt követően megérkezünk a Szalatin csúcsára.

FIGYELEM:
Ø  A Mély-völgy elágazásától felfelé november 1. és június 15. között a téli zárlat miatt lezárva!
Ø  A Lysec füves keleti hegyoldalán meredek és megerőltető a feljutás.
Ø  A völgy zárlatában található vályúban a fel- és lemenet közben nehéz tájékozódni, emiatt ez a túra csak megfelelő időjárási körülmények között javasolt.
Az út nehézsége: nehéz túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  A Lysec füves lejtőjéről festői kilátás nyílik a Bojtárra és az Égett-hegyre.
Ø  A Szalatinról széles és szép kilátás nyílik a Liptói- és a Magas-Tátra csúcsaira.
Az útvonal teljes hossza: 8,8 km.
Legalacsonyabb pont: 748 m (Jalóci-völgy parkoló)
Legmagasabb pont: 2048 m (Szalatin)
Szintkülönbség: 1300 m.

Forrás: http://kamnahory.sk; 250 tátrai túra; Fotó: Ján Hlavčo
Hirdetés
Hirdetés