Lavina jeladó (pieps) használata Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/03/08
Hirdetés
Itt a tél, itt a hó... Elő lehet venni a jégcsákányokat, hágóvasakat, sítúraléceket, hótalpakat és irány a magashegység. Persze előtte nem árt feltérképezni a terepet interneten keresztül, hogy ne feleslegesen utazzunk több száz kilométert. Mindenképpen nézd meg az időjárás előrejelzéseket az adott területre és ami nagyon fontos: tájékozódj, milyenek a lavinaviszonyok a környéken ! Fontos, hogy 3-as vagy annál erősebb lavina előrejelzésnél a térségben már spontán lavinák is ki tudnak alakulni! 3-as lavina előrejelzés esetén megfontolandó, hogy elindulsz-e, 4-5 esetén öngyilkosság kategória a dolog.

Az is nagyon fontos, hogy a lavinaveszély milyen trend szerint változott. Pl. sokáig 3-as előrejelzés egyszer csak 2-re vált, még nem jelenti azt, hogy ebben a pillanatban a térség egyes részein nem fordulhat elő spontán lavina. Fontos tudni, hogy ezek a számok nagy általánosságot mutatnak, de ettől még előfordulhatnak kellemetlen meglepetések!
Ha viszont jó az idő, akkor miért ne lehetne túrázni ? Azért a legrosszabbra mindig készülj fel és vigyél magaddal megfelelő felszerelést! Az alap bivakfelszerelésen túl legyen nálad lavina jeladó (pieps), hólapát (lehetőleg fém feje legyen) és lavinaszonda!
És persze nem árt tisztában lenni ezek használatával sem. Még a túra előtt tartsatok otthon szárazedzést. Ha tanultátok a lavina jeladó használatát, akkor sem árt szezon elején feleleveníteni a tudást. Ehhez nem kell más csak egy placc, ahol el lehet dugdosni egymás elől a készülékeket és mehet a keresés.

Hirdetés
Hirdetés