Mennyi bírságot fizethetünk a Lengyel-Tátrában? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/02/08
Hirdetés
A portaltatrzanski.com weboldal szerkesztői interjút készítettek Grzegorz Lorekkel, a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) parkőrségének helyettes vezetőjével, akit ezúttal a nemzeti parkban a látogatók által elkövetett különböző szabálytalanságokért kiszabható bírságok összegéről kérdeztek.
Beszéljünk tehát a szabálytalanságokról és a szankciókról – a bírságról, amely mindenkit érdekel, de szinte senki nem tudja, tulajdonképpen miért és mennyit kell fizetni. Az első kérdés: melyek azok a szabálytalanságok, amelyek a turisták a leggyakrabban elkövetnek?
- A turisták által leggyakrabban elkövetett szabálytalanság a jelzett turistautakról történő letérés. Az is sokszor előfordul, hogy a turisták gépjárművel hajtanak be a lezárt területre, letördelik az aljnövényzetet, és természetesen sokan eldobálják maguk után a hulladékot. Utóbbi jelenség ellen nagyon nehéz küzdeni. A turisták nagyon ötletesek a hátrahagyott szemét különböző helyekre történő elrejtése során. Sok gondot okoz a dohányzás, amely tilos a nemzeti park területén. Igyekszünk felvilágosítani és tájékoztatni a turistákat arról, hogy vannak erre kijelölt helyek a vendéglátóhelyek és a menedékházak közelében. Ennek ellenére sok bírságolás történik dohányzás miatt. Ezeken kívül a nyári időszakban megnő a bivakolások száma, amely szintén tilos a nemzeti parkban. Úgyszintén a tavakban történő fürdőzés. Utóbbi nem túl gyakori jelenség, de minden nyáron előfordul.

Milyen összegű bírságot szabhatnak ki a parkőrök?
- A kiszabható bírság összeg 50 és 500 złoty között van, amennyiben a turista csak egyféle szabálytalanságot követett el. Ha azonban valaki egyidejűleg egynél több szabálytalanságot követ el (pl. ha valaki a jelzett turistautakon kívül kiabál), a bírság mértéke az 1000 złotyt is elérheti.

Hogy néz ki a bírságolás a gyakorlatban? Pl. abban az esetben, ha valaki letér a jelzett turistaútról. Úgy gondolom, nem mindenkit büntetnek 500 złotyra, aki elhagyja a jelzett ösvényt. A bírság összege attól is függ, hogy milyen mélyen hatolt be a természetvédelmi területre?
- Törekszünk arra, hogy értékeljük a szituációt: milyen messze hagyta el valaki a jelzett utat, mi volt ennek az oka, mennyire volt ez tudatos a részéről, és mennyire volt ez az ő hibája. Ezeket a tényeket mind igyekszünk figyelembe venni, és abban az esetben szabunk ki 500 złoty büntetést, ha valaki valóban súlyos szabálytalanságot követett el.

Mekkora bírságra számíthat az, aki éjszaka mozog a hegyen?
- Az éjszakai túrázókat inkább figyelmeztetjük, mint bírságoljuk. Felhívjuk a figyelmét, miért nem szabad a nemzeti parkban éjszaka túrázni. Arról van szó, hogy legalább éjszaka biztosítsuk az állatok nyugalmát. Képzeljék el, hogy a Lengyel-Tátra legnépszerűbb útvonalán, a Halastóhoz vezető úton gyakorlatilag egész éjjel van mozgás.

Mi a helyzet a hegyekben történő bivakolással? Mennyire tekinthető ez súlyos szabálytalanságnak, és milyen gyakran történik ilyen?
- Nehéz megmondani, hogy ez milyen gyakran fordul elő, de vannak ilyen esetek, melyek évente kb. tucatnyi esetben jutnak a tudomásunkra. Természetesen ilyenkor is beavatkozunk és megbírságoljuk azokat a személyeket, akik kövekből épített védőfalak mellett, sátorban vagy hálózsákban alszanak a hegyen. Ebben az esetben is számos tényezőtől függ a bírság mértéke, ilyenkor a helyzetet mérlegelve jellemzően közepes nagyságú bírságot szabunk ki. Más a helyzet akkor, ha a bivakolásra a jelzett turistaúttól távoli helyen, vagy a turistaút mentén, gyakorlatilag „guggolva” kerül sor.

Milyen büntetésre számíthatnak azok, akik kisebb szabálytalanságot – pl. szemetelés, dohányzás – követnek el?
- Nincsenek fix tarifák, ezért számunkra könnyebb a helyszínen értékelni a helyzetet. A turistának lehetőséget biztosítunk arra, hogy elmagyarázza, mi volt az oka a viselkedésének. Az egyik parkőr így, a másik úgy értékelheti a helyzetet. Egyértelmű, hogy másképpen kezelik azt a dohányost, akinél van egy üveg víz, és abba dobja a csikket, mint azt, aki a földre dobja az elszívott cigaretta végét. Általában véve azonban ez egy súlyos szabálytalanság, amelyet szankcionálni kell. Felhívjuk a figyelmüket, miért nem lehet dohányozni azokon a padokon, vagy más ilyen helyeken, ahol az emberek szeretnének leülni, étkezni, megetetni a kisbabájukat, vagy szimplán csak pihenni, miközben több száz cigarettacsikk teríti be a talajt. Nem túl szép látvány. Azok a munkások, akik a turistautak takarítását végzik, ezeken a helyeken egyszerűen nem tudnak lépést tartani a szemét mennyiségével. A dohányosok nem a legmagasabb büntetésre számíthatnak, de azért kapnak.

Meddig terjed a parkőrök ellenőrzési területe?  Úgy értem az államhatárok tekintetében. Ha megszegem a szabályokat, pl. a szlovák oldalon letérek a jelzett turistaútról, a lengyel parkőrnek joga van megbüntetni?
- A teljes Tátra nemzeti park, ahol mindig reagálni kell a szabálytalanságokra. Az államhatár nyomvonala jellemzően olyan, hogy előbb vagy utóbb ismét lengyel területre érkezik az illető. Kivételes esetekben azonban hívjuk a szlovák Tátrai Nemzeti Park (TANAP) őreit. Félig tréfásan érdemes megjegyezni, hogy Szlovákiában más tarifák vannak, és néha érdemesebb a TPN parkőrétől figyelmeztetést, vagy akár bírságot kapni.

Végezetül azt szeretném kérdezni, hogy van-e valamilyen együttműködés a parkőrök és a hegyimentők között? Azt a turistát, aki letér a jelzett útról, és a turisták számára nem hozzáférhető területen baleset miatt a hegyimentők segítségét kéri, szintén meg fogják bírságolni? Azért kérdezem, mert aki letér a jelzett útról, általában szeretne elrejtőzni, eközben pedig egy segélyhívás egyenlő azzal, hogy fel kell fednie tartózkodási helyét.
- Minden alkalommal tájékoztatást kapunk a TOPR-től, ha valakit a jelzett turistautakon kívüli területről kell menteni. Ilyen esetekben pénzbírság formájában szabjuk ki a büntetést. Nehéz olyankor megmagyarázni a letérést, amikor valakit nehéz terepről a hegyimentőknek kell kimenteni. Úgy vélem, a Tátrában a kijelölt turistautak jól jelzettek, és ha bármelyik turistaúton 50-100 méter haladunk anélkül, hogy látnánk egy jelzést, azonnal észlelni kell, hogy valami nincs rendben.

Forrás: http://portaltatrzanski.com; Fotó: www.tpn.pl
Hirdetés
Hirdetés