Létrák, láncok, hágcsók – biztonságosak ezek? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/10/12
Hirdetés
A Tátrában felszerelt acél tétrák, láncok, fémhágcsók feladata, hogy megóvják a turistákat attól, hogy a mélybe zuhanjanak. Már több mint 100 éve fel vannak szerelve a kevésbé biztonságos, veszélyesebb helyeken, pl. a Tengerszem-csúcsra, a Svinicára vezető útvonalon, vagy a Sas úton. A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) egész évben folyamatosan ellenőrzi a biztonsági felszerelések műszaki állapotát, de ősszel, amikor kisebb a turistaforgalom, elegendő idő jut az összes biztonsági berendezés felülvizsgálatára.

Paweł Skawiński, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatója emlékeztetett, hogy a szükséges javításokat maga a nemzeti park finanszírozza. „A hatalmas turistaforgalom miatt a láncokat rendszeresen ellenőrizni kell. Ezen kívül a villámcsapás is gyakran olyan károkat okoz a láncokban, hogy az utolsó, legalsó rögzítési pontot meglazítja. Villámcsapás, kő- és hólavinák – ezek mindannyian károkat okozhatnak a láncokban” – tette hozzá Skawiński.
A TPN évente több ezer złotyt költ el a beépített biztonsági berendezések karbantartásához szükséges eszközök megvásárlására. Vannak olyanok is, akik úgy gondolják, itt az ideje megreformálni a Lengyel-Tátrát. Ők úgy vélik, hogy az Alpok országaiban található magashegyekhez hasonlóan itt is via ferratákat kellene kialakítani. Ezeket az útvonalakat azonban csak olyan személyek használhatnák, akik rendelkeznek megfelelő felszereléssel, és ismerik azok használatát.

Forrás: http://www.radiokrakow.pl; Fotó: Chochlik
Hirdetés
Hirdetés