Jávor-völgy / Javorová dolina Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/10/28
Hirdetés
A Jávor-völgy (Javorová dolina) a Magas-Tátra északi oldalának legnagyobb völgyei közé tartozik a szlovák oldalon. A több irányba szerteágazó, 7 km. hosszú völgy torkolata északnyugat-nyugat felé nyitott. Nyugati irányban, a Poduplaszki-völgytől (Bielovodská dolina) a Jávor-gerinc (Javorový hrebeň) és a Siroka (Široká) tömbje választja el. Délről és keletről a Magas-Tátra főgerince alá felfutó völgyek, északról pedig részben a Bélai-Tátra (Belianske Tatry) főgerincének nyugati részével határos. A völgy alós és középső része erdős, sziklás felső része Hátsó-Jávor-völgy (Zadná Javorová dolina) néven ismert. A Jávor-völgy számos kisebb-nagyobb mellékvölgyre nyílik szét. Ezek a Zöld-Jávor-völgy (Zelená dolina Javorová), a Békás-Jávor-völgy (Žabia dolina Javorová), a Száraz-Jávor-völgy (Suchá dolina Javorová), a Fekete-Jávor-völgy (Čierna Javorová dolina), a Karó-tavi-völgy (Kolová dolina) és a Hátsó-Rézaknák völgye (Zadné Meďodoly).

A völgyek fölött a következő fontosabb csúcsok emelkednek: Siroka (Široká), a Jávor-csúcs (Malý Javorový štít), a Varangyos-tavi-csúcs (Javorový štít), a Hegyes-torony (Ostrý štít), a Vörös-torony (Široká veža), a Markazit-torony (Malý Ľadový štít) és a Jég-völgyi-csúcs (Ľadový štít). A Jávor-völgyon a Jávor-patak (Javorinka) folyik végig, mellette vezet a zöld jelzésű turistaút nyomvonala.
A völgyet Javorináról (Tatranská Javorina) a párhuzamosan futó zöld és kék jelzésű turistaúton közelíthetjük meg. Ezen a kék jelzés elágazásáig kb. ½ óra, itt a  patak túloldalán, már a kék jelzés mellett ál a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) erdészháza. Az elágazástól továbbra is a zöld jelzésen haladva kb. 2,5 – 3,5 óra a völgy felső része.
A Jávor-völgy mellékvölgyeiben számos kisebb tó található, közülük azonban turistaúton csak a Va­rangyos-tavi-csúcs alatt fekvő, számos mondában szereplő, sötétzöld színű Varangyos-tó (Žabie Javorové pleso (1886 m, 0,83 ha, 16 m mély) látható, amely a Jávor-völgy legnagyobb tava. A Karó-tavi völgynek a Vörös-tavi-csúcs (Kolový štít) hatalmas északi fala által uralt felső részében található a gyönyörű magashegyi környe­zetben fekvő Karó-tó (Kolové pleso, 1565 m, 1,67 ha, 1 m mély). A Fekete-Jávor-völgy középső részén található a vadregényes fekvésű Jávorvölgyi-Fekete-tó (Čierne javorové pleso,  1493 m, 0,80 ha, 3 m mély). A Széles-Jávor-völgy (Široká dolina) felső katlanában fekszik az egészen kicsiny Csendes-tó (Tiché pleso, 1745 m, 0,42 ha, 0,5 m mély). A Zöld-tavi-hegy (Štít nad Zeleným, 2130 m) alatt fekvő Zöld-Jávor-völgy fenekén a Jávorvölgyi-Zöld-tó (Zelené pleso javorové, 1820 m, 1,00 ha, 4 m mély), a Békás-Jávor-völgyben pedig a piciny Jávorvölgyi-Kis-Békás-tó (Malé Žabie javorové pleso, 1705 m, 0,32 ha) bújik meg.

Forrás: http://www.tatry.nfo.sk; 250 tátrai túra, Fotó: Milan Kapusta
Hirdetés
Hirdetés