Sas út lépésről lépésre – A Szépség és a Szörnyeteg Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/09/17
Hirdetés
A Sas út (Orla Perć) nyomvonala egyedülálló az egész Tátrában. Sokak szerint a legnehezebb, de egyben az egyik legszebb turistaút a Magas-Tátrában. A Sas út nyomvonala a Zawrat-hágótól (Zawrat) a Zerge-hegyen (Kozi Wierch), a Gránát-csúcsokon (Granaty) és a Bükk-völgyi-tornyon (Buczynowa Turnia) keresztül a Kereszt-nyeregig (Przełęcz Krzyżne) tartó sziklás gerincen vezet.
A Sas út a tátrai turistáknak olyan, mint hab a tortán. Aki ráérez a Tátra varázsára, annak teljesen nyilvánvaló, hogy ez a legigényesebb turistaút a Tátrában. A Sas út szép, ugyanakkor szörnyű is tud lenni, melyről sok turista már személyesen is meggyőződhetett. A nyári szezonban minden évben turistákkal telik meg a Tátra, közülük pedig sokan éppen a legendás Sas út bejárását tűzték célul maguk elé.

Nyár elején azonban a Tátrai Nemzeti Park (TPN) nem javasolja a Sas úton történő túrázást olyanoknak, akik nem rendelkeznek elegendő tapasztalattal a téli túrázást illetően. Olyankor ugyanis a meredek vályúkban és az északi lejtőkön sok helyütt az elmúlt télről visszamaradt hófoltok találhatóak, amelyek nehezen átjárhatók és egyben veszélyesek is. Idén nyár elején ráadásul a Gránát-csúcsok és a Kereszt-nyereg közötti szakaszon, a Bükk-völgyi-torony közelében vezető gerinc északi oldalán (a Pańszczyca-völgy felett) kiszakadt egy hatalmas sziklatömb, és tönkretette a nyomvonal egy részét. Ennek következtében ezen a szakaszon különösen óvatosan kell áthaladni, és nagyon gondosan kell megválasztani a helyes nyomvonalat.
Talán senkinek sem újdonság, hogy a Sas út nyomvonalát nagyon sok helyen láncok, létrák és fémhágcsók beépítésével tették biztonságossá, melyek a via ferrata utakra emlékeztetnek, és adott esetben sisak használatát igénylik.
A több mint 100 éve alatt, mióta a Sas út nyomvonalát megtervezték, és láncokkal, létrákkal könnyítve kiépítették, ezen a turistaúton több mint 100 ember vesztette életét, és sokan szenvedtek itt balesetet. Sokan túlértékelik saját képességeiket, sokukból talán hiányzott az alázat és az óvatosság, nem voltak kellően felkészülve erre az útra, nem ismerték az útvonal nehézségeit, néha pedig egy egészen ki hiba elég volt ahhoz, hogy a kellemesnek ígérkező út tragédiába torkolljon.
A Sas út végigjárása nagy kihívás, a teljes végigjárására kb. 10 órát kell számolni. Ahhoz, hogy ez a gyönyörű kaland varázslatos élmény legyen, ne pedig versenyfutás az idővel és a fáradtsággal, osszuk három részre a Sas út bejárását. A sok jelzett turistaútnak köszönhetően a Sas út a Gąsienica-völgyből (Dolina Gąsienicowa) és a Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Polskich) is jól megközelíthető. A legmegfelelőbb kiindulópontnak a Lengyel-Öt-tavi menedékház (Schronisko w Dolinie Pięciu Stawów Polskich) tekinthető, innen vezet a legrövidebb út a Zawrat-hágóba, amely a Sas út kezdőpontja. Ne felejtsük el, hogy a Sas út a Zawrat-hágótól a Zerge-hegyig egyirányú!
A Sas út a Zawrat-hágótól az alábbi pontokon keresztül vezet: Kis-Zerge-hegy (Mały Kozi Wierch) – Honoratka-szakadék (Honoratka)  – Fagyott-tavi-taraj (Zmarzłe Czuby) – Fagyott-tavi-csorba (Zmarzła Przełęcz) – Zamarla-torony (Zamarła Turnia) – Zerge-csorba (Kozia Przełęcz) – Zerge-bástya (Kozie Czuby) – Felső-Zerge-csorba (Wyżnia Kozia Przełęcz) – Zerge-hegy (Kozi Wierch) – Buczyna-völgyi-csorba (Przełączka nad Buczynową Dolinką) – Kulczyński-szakadék (Żleb Kulczyńskiego) – Fekete-fal (Czarne Ściany) – Déli-Gránát-csúcs (Zadni Granat) – Középső-Sieczka-csorba (Pośrednia Sieczkowa Przełączka) – Középső-Gránát-csúcs (Pośredni Granat) – Elülső-Sieczka-csorba (Skrajna Sieczkowa Przełączka) – Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat) – Gránát-csorba (Granacka Przełęcz) – Nagy-Sas-tornyocska (Wielka Orla Turniczka) – Alsó-Sas-csorba (Orla Przełączka Niżnia) – Sas-orom (Orla Baszta) – Jasiński-csorba (Pościel Jasińskiego) – Bükk-völgyi-taraj (Buczynowe Czuby) – Nowicki-csorba (Przełęcz Nowickiego) – Nagy-Buczyna-torony (Wielka Buczynowa Turnia) – Kis-Buczyna-torony (Mała Buczynowa Turnia) – Madár (Ptak) – Kereszt-domb (Kopa pod Krzyżnem) – Kereszt-nyereg (Przełęcz Krzyżne).
A nyári időszakban rengeteg turista keresi fel Zakopanét, közülük pedig sokan indulnak a Sas útra. Mindenkinek a figyelmébe ajánljuk azonban, hogy ez a turistaút tényleg nem való mindenkinek. Az alábbi galériában található fotók segítségével szeretnénk leírni és bemutatni az útvonal legfontosabb pontjait, a csúcsokat, a hágókat. Szeretnénk felhívni nem csak a kezdők, de a tapasztalt túrázók figyelmét is azokra a helyekre, ahol a legnagyobb nehézségekkel és veszélyes helyzetekkel találkozhatunk.

01 - Lengyel-Öt-tavi menedékház
Az egyedi hangulatú menedékház a Sas útra vezető túra legmegfelelőbb kiindulópontja, ahol a turistakonyhában található automatából télen-nyáron forró vízhez juthatnak a turisták.

02 - A Zawrat-hágóba vezető út
A Zawrat-hágóba, a Sas út kezdőpontjára vezető út a festői Lengyel-Öt-tó völgyén keresztül vezet.

03 - A Gąsienica-Fagyott-tótól a Zawrat-hágóba vezető láncos út.

04 - A Zawrat-hágó megközelítése a Gąsienica-Fekete-tótól
További lehetőség a Zawrat-hágó megközelítésére a Gáspár-csúcsról (Kasprowy Wierch) a Svinicán (Świnica) keresztül, vagy pedig a Gąsienica-Fekete-tótól (Czarny Staw Gąsienicowy) való felmenet. Mindkét változat az előzőtől korábbi indulást igényel, és hosszabb megközelítést jelent. Ezen felül a Gąsienica-Fekete-tótól vezető útvonal még napkelte után is hosszú szakaszon árnyékos területen vezet, ami könnyen lejegesedhet.

05 - Zawrat-hágó
A Tátra időjárása rendkívül változékony, mint egy kaleidoszkóp, és nem süt állandóan a nap. A sas útra egy jó térkép, az időjárás változásaihoz megfelelő öltözék, kényelmes, megfelelően kemény talpú cipő és megfelelő mennyiségű folyadék elengedhetetlen. Túra előtt tájékozódjunk a TOPR honlapján az időjárási és egyéb körülményekről, a menedékházban pedig hagyjunk üzenetet túránk útvonaláról, a visszaérkezés várható idejéről.

06 - A Zawrattól a Kis-Zerge-hegyig
A Sas útnak a Zawrattól a Zerge-hegyi vezető szakasza egyirányú.

07 - Honoratka-szakadék
A Kis-Zerge-hegyre vezető ösvény átvezet a veszélyes Honoratka-szakadékon (Żleb Honoratki, korábban Zsidó-vályúnak nevezték). A turistaút ezen a szakaszon szinte mindig nedves és csúszós. A nagy kitettség és a több tucat méter rögzített lánc maximális koncentrációt és odafigyelést igényel. A szakadékban sok baleset történt, amely néhány esetben sajnos nagy magasságból történő kicsúszást követően tragikusan végződött.

08 - Fagyott-tavi-csorba
A Fagyott-tavi-csorba (Zmarzła Przełęcz) a híres sziklával, nem mellékesen kitűnő kilátással a Zamarla-torony (Zamarła Turnia) meredek falára.

09 - Zerge-csorba, Zamarla-torony, Fagyott-tavi-csorba és Kis-Zerge-hegy– balról.
A Zawrat-hágóból induló egyirányú út a Kis-zerge-hegyen (Mały Kozi Wierch), a Fagyott-tavi-csorbán (Zmarzła Przełęcz) és a Zamarla-tornyon (Zamarła Turnia) át érkezik a Zerge-csorbába (Kozia Przełęcz).

10 - Létra a Zerge-csorbába
Homályos legendák övezik ezt a nyolc méter hosszú, mozgó létrát. A létránál gyakran torlódások alakulnak ki, a turisták egy része már a létrán mászva, másik részük pedig a létra alatti láncos átlépéstől esik pánikba.

11 - Zerge-csorba
A Zerge-csorbában (Kozia Przełęcz) nyílik az első lehetőségünk arra, hogy elhagyjuk a Sas utat. Innen balra a Zerge-völgyecskén (Kozia Dolinka), jobbra pedig a Puszta-völgyecskén (Pusta Dolinka) át juthatunk le a közeli menedékházakba.

12 - Felső-Zerge-csorba
Amennyiben tovább megyünk a Sas úton, egy erősen kitett ösvény vezet a Zerge-bástyára (Kozie Czuby). A Felső-Zerge-csorbán (Wyżnią Kozią Przełęcz) át a Zerge-hegyre (Kozi Wierch) vezető útvonal teljes koncentrációt és meglehetősen komoly erőkifejtést igényel.

13 - Zerge-hegy, Zerge-bástya, Zamarla-torony és Fagyott-tavi-csorba télen
A Sas út téli bejárása nagyon sok tapasztalatot, topográfiai ismereteket, és természetesen megfelelő felszerelést igényel.

14 - Zerge-hegy
A Zerge-hegyről (Kozi Wierch) a piros jelzés kezdetben a fekete jelzésű ösvénnyel együtt vezet lefelé, majd a fekete jelzés jobbra fordul, és a Széles-vályúban (Szerokie Żleb) a Lengyel-Öt-tó völgyébe vezet. Ugyanitt a piros jelzés balra fordul, és a Buczyna-őrtorony (Buczynową Strażnica) alatt halad tovább.

15 - Kilátás a Zerge-hegyről a Svinicára és a Kápolna-csúcsra.

16 - A Gránát-csúcsok a Zerge-csorbából
A Sas út középső része a Zerge-csorbából (Kozia Przełęcz) a Zerge-hegyen (Kozi Wierch) és a Buczyna-őrtornyon (Buczynową Strażnica) át a Gránátokig (Granaty) vezet.

17 - Kulczyński-szakadék
A Kulczyński-szakadék (Żleb Kulczyńskiego) az útvonal talán leginkább kitett, láncokkal biztosított pontja, melyből a Fekete-Barát-kéményen (Kominek pod Czarnym Mniszkiem) át a Fekete-fal (Czarne Ściany) közelíthető meg.

18 - Déli-Gránát-csúcs
A Déli-, a Középső- és az Északi-Gránát-csúcsokat viszonylag kis erőfeszítéssel győzhetjük le.

19 - Az Elülső-Sieczka-csorba átlépése
A legendákkal övezett útnak ezen a szakaszán át kell lépnünk az Elülső-Sieczka-csorba (Skrajna Sieczkowa Przełączka) keskeny résén, amely alatt a nem kevésbé híres (vagy inkább hírhedt) Drege-szakadék (Żleb Drege'a) nyílása található.

20 - Drege-szakadék

21 - Kilátás az Északi-Gránát-csúcsról az Orgonasípokra (Wierch pod Fajki) és a Sárga-hegyre (Żółtą Turnia)
Az Északi-Gránát-csúcsról (Skrajny Granat) a sárga jelzésen lemehetünk a Gąsienica-völgybe, azon keresztül pedig Kuźnicéba, vagy pedig tovább mehetünk a Sas út harmadik, egyben utolsó szakaszára.

22 - A Sas-orom (Orla Baszta) és a Nagy-Buczyna-torony (Wielka Buczynowa Turnia) – kilátás az Északi-Gránát-csúcsról az útvonal további részére.

23 - A második létra a Nagy-Sas-tornyocska közelében
Az Északi-Gránát-csúcsról (Skrajny Granat) leereszkedünk a Gránát-csorbába (Granacka Przełęcz), majd felmászunk a Nagy-Sas-tornyocska (Wielka Orla Turniczka) falán. Ezután felmászunk a Sas-oromra (Orla Baszta) az útvonal második, egyben utolsó létráján.

24 - Jasiński-csorba
A Jasiński-csorba (Pościel Jasińskiego) csak egy kis füves átjáró, melyen keresztül visszatérhetünk a gerinc Bükk-völgyi oldalára.

25 - Jasiński-csorba
  
26 - Nowicki-csorba
A Nowicki-csorbát (Przełęcz Nowickiego) magunk mögött tudva már előttünk magasodik a Nagy-Buczyna-torony (Wielka Buczynowa Turnia).

27 - Nagy-Buczyna-torony (Wielka Buczynowa Turnia) és Bükk-völgyi-tornyocska (Buczynowa Turniczka)

28 - Nagy-Buczyna-torony (Wielka Buczynowa Turnia)

29 - Láncok a Buczyna-csorbában (Buczynowa Przełęcz)
A láncok a következő erősen kitett helyre vezetnek minket, ahová csúszós, sziklás-törmelékes terepen emelkedünk fel. A felmenet, majd a Buczyna-csorbából (Buczynowa Przełęcz) történő leereszkedés is teljes odafigyelést követel a törmelékes, csúszós terepen.

30 - A Buczyna-csorba felső része
A Buczyna-csorbába (Buczynowa Przełęcz) megérkezve csodaszép, a Lengyel-Öt-tó völgyére nyíló kilátásban gyönyörködhetünk.

31 - Kilátás a Buczyna-csorbából
A Csorbából mesés kilátás nyílik a Lengyel-Öt-tó völgyére (melyben hat tó található), valamint a Tátra egyik legjobb klímával rendelkező menedékházára.

32 - A Keleti-Madár-csorba, a Madár és a Kis-Buczyna-torony
Az előttünk álló rész kisebb magaslatai: Kis-Buczyna-torony (Mała Buczynowa Turnia), Madár (Ptak), Keleti-Madár-csorba (Przełączka pod Ptakiem) és Kereszt-domb (Kopa nad Krzyżnem).

33 - A Pańszczyca-völgy (Dolina Pańszczyca) a Kis-Buczyna-toronyról (Mała Buczynowa Turnia).

34 - Kereszt-nyereg
A Kereszt-nyereg (Przełęcz Krzyżne). Az útvonal végpontja, néhányaknak viszont kezdőpontja. Útkereszteződés isegyben, melyről a sárga jelzésen a Pańszczyca-völgybe vagy a Lengyel-Öt-tó völgyébe ereszkedhetünk le.

35 - A Wołoszyn a Kereszt-nyeregből
A Sas út eredeti nyomvonala a Wołoszyn-háton keresztül egészen a Bialkai-szénégetőig (Palenica Białczanska) futott. Az útvonalnak ezt a részét 1936-ban zárrátk le, elsősorban az ezen a területen élő állatok védelme érdekében.

36 - Pańszczyca-völgy
A Kereszt-nyeregből két útvonalon is befejezhetjük a túrát. Balra indulva leereszkedhetünk a Pańszczyca-völgybe, és azon keresztül egy hosszú úton Kuźnicéba, jobbra indulva pedig a Roztoka-völgybe (Dolina Roztoki) juthatunk. Erről az útvonalról végig nagyszerű kilátás nyílik a Lengyel-Öt-tó völgyére, valamint a Siklawa-vízesésre (Siklawa), annak teljes pompájában.

37 - A Siklawa-vízesés a Kereszt-nyeregből levezető útról.

38 - A Lengyel-Öt-tavi menedékház
Az egész napos fárasztó, de egyben talán a Lengyel-Tátra legszebb kilátását nyújtó végén a Lengyel-Öt-tavi menedékházhoz érkezhetünk vissza.

Forrás és fotók: http://podroze.onet.pl
Hirdetés
Hirdetés