Nyáron rekordot döntött a Tátra látogatottsága Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/09/14
Hirdetés
Az előzetes adatok szerint a 2015-ös nyári szezonban a Magas-Tátra szlovák oldalára látogatók száma meghaladta az eddigi rekordnak számító 2008-as és 2013-as adatokat, a Tátrába látogató turisták száma elérte a 800.000 főt. Ahogy azt Lenka Maťašovská, a Magas-Tátra Régió Idegenforgalmi Hivatal ügyvezető igazgatója elmondta, a régió ezen a nyáron leginkább a Szlovákiából érkező gyermekes családok számára jelentette a legnagyobb vonzerőt. A kedvezőtlen 2014-es nyári szezon után a Tátra 2015-ben Maťašovská szerint reneszánszát éli. „A növekedés látható a régióban eltöltött vendégéjszakák számában, a poprádi élményfürdő látogatottsági adataiban, valamint a felvonók, menedékházak, az éttermek, és a különböző idegenforgalmi szolgáltatásokat végzők statisztikáiban is” – mondta az ügyvezető.

A statisztikák azt mutatják, hogy az ügyfelek nagy része a korábbinál hosszabb időt tölt a Tátrában, egyre nagyobb az érdeklődés az öt, vagy több éjszakás tartózkodás iránt. „A nyári szabadságolási időszakban a régióba érkező vendégek száma a rendelkezésre álló statisztikák szerint a számunkra emlékezetes 2013-ban volt a legnagyobb. Csak abban az évben, a napi látogatókat is beleértve a Magas-Tátrában 740.000 ember fordult meg, amely túlszárnyalta a korábban mágikusnak gondolt 2008-as adatokat” – magyarázta az ügyvezető igazgató. A szakemberek azt várják, hogy az idei nyári időszakban a Tátrába látogatók száma eléri a 800.000 főt. Ezt a várakozást ez előzetes statisztikai adatok is megerősítik.
Maťašovská szerint a növekedés okai között szerepel a régióban megtalálható, a korábbinál változatosabb, jobb minőségű kínálat, az újabb látnivalók, valamint a turistákat vonzó új termékek kifejlesztése. Egyre több turista használja a különböző kedvezményekre jogosító Tatry Card-ot, június 1. és augusztus 31. között több mint 13 ezer turista váltotta ki a kártyát, ami 33 %-os növekedés a korábbi évek adataihoz képest.
A látogatók számának növekedéséhez mindenképpen hozzájárult az idei nyáron tapasztalt kedvező időjárás. A látogatók nemzetiség szerinti megoszlásában legnagyobb arányban a szlovákok voltak jelen, az össze látogató több  mint 50 %-át ők adták. Hagyományosan szívesen látogatnak a Tátrába a csehek, valamint a hegység északi oldalról a lengyelek. Emellett sok vendég érkezik a Tátrába Magyarországról, Németországból, Izraelből, Nagy-Britanniából, vagy az olyan egzotikus országokból, mint Malajzia, India és Új-Zéland.
A Magas-Tátra megfelelő kikapcsolódási lehetőséget nyújt minden korosztály számára, de az utóbbi időszakban a korábbinál nagyobb számban látogatnak a hegységbe a kisgyermekes családok. Körükben a legfontosabb látnivalónak a Tarajkán megrendezett Medve-napok, valamint a Csorbai-tónál tartott Mormota-napok számítottak.
Maťašovská szerint a statisztikák akár még az őszi napokban is javulhatnak, amely időszak, különösen, ha szép időt tartogat, különösen alkalmas a turizmusra.

Éves rekordara készülnek a Lengyel-Tátrában is. Az év elejétől idáig már eladtak 1,8 millió belépőjegyet, ebből 1,5 milliót a júniustól augusztus végégi terjedő időszakban, ez pedig több mint a korábbi években. A lengyel Tátrai Nemzeti Parkot átlagosan évente 3 millió ember látogatja, ez azonban ebben az évben valamivel több is lehet. A statisztikák azt mutatják, hogy a legtöbb turista(az év elejétől 584 ezer) a Halastóhoz (Morskie Oko) és más, innen elérhető turistautakra a Bialkai-szénégető parkolóból indul túrázni. A második helyen (363 ezer fő) a Kościelisko-völgybe (Dolina Kościeliska) vezető turistaút áll, a harmadik legnépszerűbb célpont pedig a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) közlekedő felvonó (283 ezer fő). A Gąsienica-völgybe (Hala Gąsienicową) 158 ezer, a Palánkos-völgybe (Dolina Strażyska 147 ezer fő kirándult eddig ebben az évben. A legkevesebben (14 ezer fő) a Topor-irtásra (Toporowa Cyrhla) és az Olczai-völgybe (Dolina Olczyska) indultak. A nyári időszakban a nemzeti prak munkatársainak egyik legfőbb problémát a sziklafelületek festékszóró spray-el történő lefestése, valamint a tátrai tavakban történő fürdőzés okozta, ezeken kívül a nyári időszak viszonylag békésen telt a Lengyel-Tátrában.

Forrás és fotó: http://poprad.korzar.sme.skhttp://portaltatrzanski.comMilan Kapusta
Hirdetés
Hirdetés