A hegymászás feltételei a Lengyel-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/08/14
Hirdetés
Néhány évvel ezelőtt a hegymászás még elit sportnak számított, a kivételes embereknek számító, jól képzett hegymászók a jelzett turistautakon kívül is mozoghattak a Tátrában, és egy kis ízelítőt kaphattak a nagy falak kalandos világából. Mára viszont a hegymászás bárki számára hozzáférhető sporttá vált, a cél eléréséhez szükséges eszközök és felszerelések könnyen hozzáférhetőek, és a hegymászótanfolyamoknak köszönhetően egyre nő a hegymászók száma. A hegymászásra kijelölt területeken azonban a hegymászókra a Tátra szlovák és lengyel oldalán is külön szabályok vonatkoznak. A célul kitűzött sziklafal elérése közben be kell tartaniuk a nemzeti parkok hatályos előírásait, valamint nem árt, ha ismerik a hegymászók/sziklamászók ún. etikai kódexét.
A lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) területén az alábbi régiókban engedélyezett a hegymászás: a Halastó környéke (w rejonie Morskiego Oka), kezdve az Alsó-Békás-csorbától (Przełęcz Białczańska) a Chałubińkski-kapuig (Wrota Chałubińskiego), beleértve a Barát (Mnich) tömbjét is.

A Lengyel-Öt-tó völgyében (Dolina Pięciu Stawów Polskich) a Svinicától (Świnica) a Zawratig (Zawrat), valamint a Zawrattól a Nyugati-Madár-csorbáig (Małą Buczynową Przełączka).
A Gąsienica-völgyben a Sárga-hágótól (Żółta Przełęcz) a Svinica-hágóig (Świnicką Przełęcz), beleértve a Kápolna-csúcsot (Kościelec) és a Karb-hágót (Przełęcz Karb).
A Tölcsér-völgy (Dolina Lejowa) torkolatában, valamint a Jaroniec-vályúban (Żleb Jaroniec).
A hegymászók ezekben a régiókban a nemzeti park alábbi, legfontosabb előírásainak betartása mellett hódolhatnak szenvedélyüknek:
- a menedékházakban megtalálható mászónaplóban írják be magukat,
- a lehető legrövidebb és legbiztonságosabb útvonalon közelítsék meg a mászás helyszínét,
- tilos a terepen található fix rögzítési pontok kiszerelése, vagy újabb fix rögzítési pontok elhelyezése.
A gyakorló hegymászókra vonatkozó egyéb szabályokat a Tátrai Nemzeti Park igazgatójának Hegymászás a Tátrai Nemzeti Parkban című rendelete szabályozza.

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com
Hirdetés
Hirdetés