Erdőtűz 2005-ben Tátraszéplak és Ótátrafüred között Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/07/30
Hirdetés
2005-ben, július utolsó hétvégéjén az előző évi szélvihar által sújtott területen, Tátraszéplak és Ótátrafüred között ismét természeti csapás, ezúttal hatalmas tűzvész sújtotta a Tátrai Nemzeti Park területét. Több tucat szakember – erdészek, tűzoltók, önkéntesek, földi és légi járművek – gyors beavatkozása ellenére a 2004-es szélviharban letarolt területen a napok óta tartó hőség, a szárazság és az erős szél miatt majdnem négy napig égett az erdő maradványa. A tűz pontos oka máig sem ismert, de a későbbi vizsgálatok szerint valószínűleg egy Tátraszéplak közelében, a turistaúton felelőtlenül eldobott cigarettacsikk okozhatta.
Az erdőtűz 2005. július 30-án, szombaton keletkezett Tátraszéplak és Ótátrafüred között, a Tátra körút mentén, a Nagyszalóki-csúcs lábánál. A tűzben 230 hektár területen égett az egykori erdő maradványa, ebből 3-as szintű védelem alá 97 hektár, 4-es szintű védelem alá 107 hektár, 5-ös szintű védelem alá pedig 26 hektár tartozott. A tűzben elégett kb. 15 ezer köbméter gyökerestől kidöntött, vagy derékban kettétört fenyőfa. A 2004-es szélvihar által érintett területen kívül szintén leégett 14 hektár lábon álló zöld erdő, valamint 13 hektár fiatal erdő.
A tűz megfékezésében nagy segítség volt a mentésben dolgozóknak a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka lehullott eső, ennek következtében hétfőn reggel már azt állapíthatták meg a vizsgálatok, hogy az erődtüzet – még ha nem is véglegesen – eloltották. Ekkor még sok helyen lehetett látni parázsló, gőzölgő foltokat. Annak ellenére, hogy az esőt követően kb. 10 centiméter mélyen átázott a korábbi aszálynak köszönhetően kiszáradt erdei talaj, a hétfői meleg és száraz időben potenciális veszélyt jelentett a tűz továbbterjedése. A sérült erdőállományok keddi ellenőrzése megerősítette a szakemberek félelmét: sok helyen továbbra is izzott a parázs. Ezért kedden, majd szerdán is a nemzeti park 120 alkalmazottja a tűzoltókkal együtt igyekezett a földön eloltani a még mindig parázsló tűzfészkeket. Az utóbbi évek egyik legnagyobb tátrai erdőtüzét csak csütörtök reggel, a szerda éjszakai zuhogó eső után lehetett eloltottnak tekinteni.













Forrás és fotók: http://www.lesytanap.sk; www.teraz.sk
Hirdetés
Hirdetés