Zsári-völgy – Zsári-nyereg Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/06/18
Hirdetés
Zsári-völgy parkoló (Žiarska dolina, 891 m) – a kék jelzésen – Zsári menedékáhz (Žiarska chata, 1325 m, 1:30 ó) – Kis-Retesz-katlan eá. (Pod Homolkou, 1:20 ó) – a zöld jelzésen Zsári-nyereg (Žiarske sedlo, 1917 m, 0:30 ó). Vissza ugyanezen az útvonalon 2:45 óra. Teljes menetidő: 6:05 óra. 
A Zsári-völgybe vezető kék jelzésű turistaút kezdetén lévő parkolóból eleinte sűrű, majd felfelé egyre ritkább erdőben indulunk észak felé. A völgy hamarosan kitárul, és megérkezünk a völgy nyitott részén álló Zsári menedékházhoz.

A menedékház után egy fahídon keresztezzük a Fenyves-patakot, majd a jól kiépített turistaúton a Nagy-Retesz-katlan sziklás déli lejtőjén a törpefenyőben traverzálunk. Hamarosan megérkezünk a Kis-Retesz-katlan elágazáshoz, ahol a kék jelzésű turistaút balra kanyarodva egy jelentéktelen vályúban szerpentinezik felfelé a Középső-lejtő gerincére. Az elágazástól továbbra is a zöld jelzésen megyünk tovább keleti irányban a füves részekkel tagolt sziklás hegyoldalt keresztezve. Jobb kézről elhaladunk a kicsiny Zsári-tó mellett, majd egy rövid traverzzel hamarosan megérkezünk a Zsári-nyeregbe.

FIGYELEM:
Ø  A Zsári menedékháztól felfelé november 1. és június 15. között a téli zárlat miatt lezárva!
Az út nehézsége: közepesen nehéz túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  A Zsári menedékház közelében található Sarafi-vízesés.
Ø  Zsári-tó
Ø  A nyeregből szép kilátás nyílik minden irányban, északra a Rohácsok csúcsaira, nyugatra a Kusza-gerincre, délre pedig a Baranyec masszívumára.
Az útvonal teljes hossza: 7,8 km.
Legalacsonyabb pont: 891 m (Zsári-völgy parkoló)
Legmagasabb pont: 1917 m (Zsári-nyereg)
Szintkülönbség: 1026 m.

Forrás: http://kamnahory.sk; 250 tátrai túra; Fotó: Nagy Árpád
Hirdetés
Hirdetés