Magnézium, kalcium és nátrium bevitel fontossága a hegyen Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/06/25
Hirdetés
Talán már Veled is előfordult, hogy kimerítő, nehéz túra közben egyszer csak kellemetlen izomgörcsök kezdték nehezíteni és kellemetlenné tenni a hegyen töltött perceidet. Talán olyat is tapasztaltál már, hogy ujjaid megduzzadtak, vizenyősek lettek. Mindezen jelenségek arra utalnak, hogy a szervezet elektrolit-háztartása megborult.
Túra közben leginkább a nátrium, kalcium és magnézium bevitelre kell figyelmet fordítanunk, mert a fokozott verejtékezés és a megterhelő izommunka ezen elemek kiválasztódását, radikális fogyását növelik. A nátrium és a kálium a felelős a sejtek megfelelő ionegyensúlyához, segíti az ingerület átvitelét, azaz, hogy az agyból érkezett jelek, melyek összehúzódásra késztetik az izmokat, megfelelően jussanak az izmokhoz. A magnézium és a kalcium pedig magához az izommunkához, az izom-összehúzódáshoz szükségesek.

Izomműködés és az ionok
A fenti fejezetcím akár egy sci-fi címe is lehetne... sokkal jobb, mint a Klónok támadása... :-)
Az izomrostok izomfonalai párhuzamosan elhelyezkedő fehérjeszálakból állnak, melyeket miozin és aktin molekulák alkotnak. Amikor az idegrendszerünkön keresztül ingerület érkezik az izomrosthoz, körülötte kalciumionok szabadulnak fel és egy troponinnak nevezett fehérje-molekula segítségével létrejön az aktin és miozin szálak egymáson való elcsúszása révén az izom-összehúzódás. Az ingerület elmúltával a kalciumcsatornák bezáródnak és az izom ellazul. Egyszerű, nemde? :-)
A magnézium nagyjából háromszáz enzim aktivátora (kinázok, foszfatázok, szintetázok, stb.), ezáltal különböző fehérjék, nukleinsavak és lipidek szintézisében játszik szerepet, a sejtek energia-anyagcseréjének fő szereplője. Magnéziumfüggő a sejtek nátrium-kálium-ionháztartása és az energiatermelés, melynek fontos eleme a magnézium-ATP-komplex (ATP=adenozin trifoszfát). Amikor a szervezet energiaigénye fokozódik, magnéziumból is többet igényel.
Látszik, tehát, hogy az izommunkához elengedhetetlen a megfelelő kalcium, nátrium, magnézium szint és arány! Természetesen ezeken kívül sok minden más tényező is van, de cikkemben leginkább a felsorolt ásványi anyagokkal szeretnék foglalkozni, hiszen ezek azok, amelyeket mozgás közben kell pótolni.

Forrás és fotó: http://hegymaszotanfolyam.hu
Hirdetés
Hirdetés