Gipsi-ferrata a Lomnici-csúcs alatt Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/06/26
Hirdetés
Júniusban még bőven voltak hófoltok a Magas-Tátra lejtőin, a mögöttünk hagyott télre emlékeztetve. A hegymászóknak azonban sokkal nagyobb problémát jelentenek a legmagasabb csúcsokat gyakran elborító felhők. Hová lehet menni egy ilyen nem éppen ideális csúcsnapon, hol szerezhetünk csúcsélményeket? A Lomnici-csúcs (Lomnický štít) nyugati fala már régóta vonzza a hegymászókat. Paramétereit tekintve ez az egyik legjobb fal a Tátrában. Kicsit problémás azonban a megközelítése, és nem csak a hegymászóknak, de a hegyimentőknek is, akiknek egy mentőakció közben a lehető leggyorsabban a helyszínre kell érkezniük. A közelben van a Kő-pataki-tótól (Skalnaté pleso) a Lomnici-nyeregbe (Lomnické sedlo) vezető ülőszékes felvonó felső állomása, amely mindig is a nyugati falat megmászni igyekvő hegymászók kedvelt kiindulópontja volt.

Ezek a körülmények motiválták annak idején a hegyimentőket a fal biztonságos megközelítési útvonalának kiépítésében. A legaktívabb közülük Vlado Tatarka, becenevén Gipsi volt, ezért ez a láncokkal biztosított útvonal ma az ő nevét viseli. Gipsi hosszú éveken át tartó erőfeszítéseinek köszönhetően ma ez a biztosított útvonal vezet a Lomnici-csúcs válláról lefelé a Téry-kuloárba, ahol a nyugati fal leghíresebb hegymászó útvonalai kezdődnek. Egy nem túl szép júniusi napon ezt a láncokkal biztosított útvonalat választottuk túránk célpontjának. Célunk a Kis-Tarpataki-völgyből (Malá Studená dolina) a Téry-kuloárban történő felmászás volt, a hegymászó-útvonalak kiindulás helyéhez vezető útvonalon. Ott felvettük beülőinket és a via ferrata szettet, majd elindultunk a ferratán a Lomnici-nyereg irányába.  Az időjárás nem volt alkalmas hegymászásra, így legalább tettünk egy szép és érdekes túrát.
A mászóknak ezen a falon a mászási lehetőségeken és a ferratán túl létfontosságú ismerni a terepet. Mit kezdhetnek ezekkel az információkkal azok, akik nem hegymászók? A válasz egyszerű: a hegyi vezetők is ezt az útvonalat használják a tapasztaltabb ügyfeleikkel a Lomnici-csúcs elérésére a Jordán-úton keresztül. A lehetséges variációk száma szinte végtelen…
A túra során készült fotók itt tekinthetők meg!

Forrás és fotó: http://ferraty.vetroplachmagazin.sk; Bácskai Gusztáv
Hirdetés
Hirdetés