Májustól ismét látogatható a Fagyos-barlang Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/05/11
Hirdetés
A téli szünet után május elejétől ismét látogathatják a turisták a Lengyel-Tátra nyugati részén, a Kościelisko-völgyben (Dolina Kościeliska) található Fagyos-barlangot (Mrożna Jaskinia), a Lengyel-Tátra legnépszerűbb barlangját, amely a Kościelisko-völgybe látogató turisták egy részének kihagyhatatlan célpontja. Nevét állandó, alacsony hőmérsékletéről kapta, amely egész évben 6 °C körül van. A barlang 20 méter mély és 503 méter hosszúságú. Bejárati nyílása 120 méterrel a Kościelisko-völgy szintje fölött, 1102 méter magasságban található. A látogatási útvonal hossza kb. 400 méter, ennek megtételéhez 20-40 percre van szükség. Az útvonalon különféle kalcitképződményeket és kisebb földalatti tavakat is láthatunk. A barlangot a turisták májustól október végéig belépővel, de idegenvezető nélkül naponta 9.00-18.00 között látogathatják, a normál belépő 4 ára złoty.

Téli időszakban természetvédelmi okokból, elsősorban az itt áttelelő denevérek nyugalmának biztosítása érdekében zárva tart. A völgy több látogatható barlangjával ellentétben ebbe a barlangba nem szükséges zseblámpát magunkkal vinni, mivel ez az egyetlen barlang a Lengyel-Tátrában, amelyben bevezették az elektromos világítást.
A barlangot 1934-ben Stefan Zwoliński és Tadeusz Zahorski fedezte fel. Akkor még úgy tűnt, hogy a barlang hossza mindössze néhány tíz méter. A következő években a törmelékkel feltöltődött járatok kiásása után újabb részeit tárták fel, melynek végén a barlang újabb nyílását fedezték fel. A Fagyos-barlangot 1953 nyarán nyitották meg a nagyközönség előtt, az első években karbidlámpákkal világítottak, majd az 1920-es évek vége felé bevezették az elektromos világítást, melyet 2001-ben újítottak fel.

Forrás: http://turystyka.wp.pl; http://fakty.interia.pl; Fotó: Adam Ławnik
Hirdetés
Hirdetés