Ismét napirenden a tervezett új tátrai felvonók Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/05/04
Hirdetés
Talán sokan emlékeznek rá, hogy a Tatry Mountain Resorts (TMR) nevű vállalkozás a múlt évben két új tátrai felvonó tervével állt elő. Az akkor gyorsan visszautasított terv a napokban ismét a média látókörébe került. Az elmúlt évben Tátraváros (Vysoké Tatry) képviselőtestületének tagja nem értettek egyet a tervekkel, és az asztal alá söpörték azokat. Most azonban úgy tűnik, hogy a téma ismét napirendre kerül. „Továbbra is a természet az elsődleges, de meg kell vizsgálni a további lehetőségeket. Ótátrafüred fejlődése érdekében szükség van az infrastruktúra fejlesztésére” – mondta Zuzana Fabianová a TMR szóvivője. Szavai szerint a Magas-Tátrában található közutak nincsenek olyan állapotban, hogy képesek legyenek megbirkózni a mind nagyobb számú autók rohamaival, ezért elengedhetetlenül szükséges megfelelő parkolók építése. Véleménye szerint a legegyszerűbb egy új felvonó felépítése lenne, amely kezelni tudja a turisták rohamát, és a két kis turistaközpontot összekötve tehermentesítené a közöttük lévő közutat. „Ez a természetbe történő lehető legkisebb beavatkozással járna, mivel a legújabb, 3S rendszerű felvonónak mindössze három oszlopra van szüksége” – tisztázta Fabianová.

A projekt magában foglalja a Tátrai Nemzeti Park Tátralomnicon található botanikus kertjéből a Start átszállóállomásra tervezett új felvonó megépítését is. A szóvivő szerint sokan, főleg az idősebbek különböző okok miatt már nem képesek a jelzett turistautakon túrázni, ez a projekt viszont garantálja számukra a Felső turistaút (Tatranská magistrála) mentén való utazás élményét. Ezekkel együtt a tervezett felvonók felépítésével a nem kimondott turisták is megismerhetik a Tátrát egy másik nézőpontból. „A felvonó a völgyek felett közlekedne, ezáltal nem változtatja meg a Tátra karakterét. A bakancsos turisták ezután is ugyanúgy élvezhetik a turistaútvonalak, a Felső turistaút szépségeit, mint korábban” – tette hozzá Fabianová.
Az új felvonó megálmodói szerint mindenképpen növelné a régió turisztikai vonzerejét. Télen a síelők, nyáron a turisták számára az eddigiektől eltérő közlekedési eszközt biztosítana, enyhítve ezáltal az Ótátrafüred és Tátralomnic közötti autóforgalmat. „Nyáron szép körtúrákat lehetne tenni a felvonó segítségével, amely vonzóbbá teheti az üdülőhelyeket, és közvetlen hatással lenne a látogatottságra. A tervezett felvonónak köszönhetően Ótátrafüred télen ún. pályaszállássá alakulhatna, amely az egész régiót vonzóbb tehetné” – mondta el a szóvivő.
„Az ótátrafüredi fejlesztések stagnálása a település lassú leépüléséhez vezethet. Nyáron ugyan nagy a forgalom az üdülőhelyen, de télen, a használaton kívül sífelvonók és sípálya miatt a Tarajkát csak kevesen látogatják” – hangsúlyozta Fabianová. Az új felvonó segítene a téli hónapokban is életre kelteni ezt az üdülőhelyet. A TMR által tervezett, három kilométer hosszú, három oszlopon át vezető felvonón 30 férőhelyes kabinok közlekednének.
Erik Baláž, a Vlk (Farkas) Erdővédelmi Egyesület illetékese ebben a témában döntő jelentőséggel bírhat a Tátrai Nemzeti Park elfogadás előtt álló új rendezési terve, amely világos és hosszú távú irányt mutathat a lehetséges fejlesztéseknek, elsősorban természetvédelmi szempontból. „Világosan meghatározott szabályok nélkül nem lehet a nemzeti park különböző részein egyedi felmentéseket adni, mivel ilyen módon folyamatosan csökken a védett terület nagysága” – mondta Baláž.
A képviselőtestület egyik tagja szerint a témáról nyilvános konzultációt, és népszavazást kellene tartani. „Ellentmondásos téma ez, és a képviselőtestület tagjai nem hivatalosan megállapodtak arról, hogy a projektről nyilvános konzultációt szükséges, és akár népszavazást is lehet tartani. Feltételezem, hogy erre az év folyamán sor kerülhet. Úgy gondolom azonban, hogy az lenne a legjobb, ha erről az állampolgárok hoznák meg a végső döntést. Az Ótátrafüred és Tátralomnic között tervezett felvonó alapvetően megváltoztatná a Tátra panorámáját” – mondta Tomáš Tišťan, aki nem ért egyet a botanikus kerttől tervezett felvonóval sem. Véleménye szerint meg kell vizsgálni a projektnek a turizmus más résztvevőit érintő hatásait is, nehogy a döntéssel monopolhelyzetet teremtsenek.

Hirdetés
Hirdetés