Fáradtság, izomláz megelőzése, kezelése Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/04/13
Hirdetés
Előttünk áll egy hét nyaralás, túrázás a hegyekben. Nagyratörő tervek, minden nap túra, hegymászás vagy kerékpározás. Mit tegyünk, hogy fáradtság és izomfájdalom nélkül teljen ez az időszak? Túráink során valószínűleg mindannyiunknak több alkalommal kellett megküzdeni izomfájdalommal. Különösen akkor kellemetlen ez, ha a hegyekben jók a körülmények, mi pedig nem bírunk felkelni az ágyból. Hogyan kell kezelni az elsavasodott izmokat? Az izomláz tulajdonképpen a legártalmatlanabb fájdalmak egyike, mely az izmoknak a szokásosnál nagyobb megterhelése után lép föl.  A fellépő izomfájdalom tulajdonképpen az izomrostok mikroszkopikus sérülése. Ez az egészségünkre nem veszélyes, sőt, állóképességünket tekintve szükséges és hasznos is, mert ezek a mikrosérülések regenerálják testünket.

Az izomláz megelőzésének elve egyszerű – gyors reakció, és megfelelő előkészítés. Ha tudjuk, hogy túlterheltük szervezetünket, és másnapra újabb megerőltető túra van tervezve, gyorsan és hatékonyan kell cselekedni. Edzés és megerőltető túra után nagyon fontos a nyújtás. Rögtön a túra befejezése után javasolt egy rövid nyújtás, lazítás. Ez kicsit tehermentesíti azokat a túlfeszített izmokat, amelyeket leginkább használtunk túra vagy edzés közben. Ha jól csináljuk, enyhe ellenállást fogunk érezni túlterhelt izmainkban.
Mozgás előtt és közben pótoljuk a kalciumot és a magnéziumot, ezzel is könnyítve az izommunkát, de a szőlőcukor bevitele is fontos, melyet az izmok szintén nagyarányban égetnek el a munkavégzés során. Megerőltető edzés vagy túra után jó ötlet szaunázni, esetleg forró fürdőt vagy zuhanyt venni. Ha úgy gondoljuk, hogy besavasodott izmaink másnap akadályozni fognak minket a jó teljesítményben, az izmokat érdemes valamilyen izommelegítő krémmel bedörzsölni. A szaunában, a forró fürdőben, vagy az izommelegítő krémekkel felmelegített izmok eltávolítják izmainkból az olyan toxikus anyagokat, mint pl. a tejsav.
Az izomfájdalom elsősorban a nem megfelelő táplálkozás miatt hosszú ideig dolgozik szervezetünkben. Fontos sok gyümölcsöt és zöldséget enni, különösen olyanokat, amelyek sok vasat tartalmaznak, amely a szervezetben lévő oxigén szállításáért felelős. Táplálkozásunk során részesítsük előnyben az alacsony zsírtartalmú termékeket. Fontos a szervezet megfelelő folyadékellátása, lehetőleg fogyasszunk magas ásványianyag-tartalmú vizeket, valamint gyümölcsleveket (pl. meggylé, almalé).  Tudományosan ugyan nem bizonyított, de edzés vagy túra után egy kis sör is jót tehet (természetesen szimbolikus mennyiségben).
Hasznát vehetjük az antioxidánsokban gazdag élelmiszereknek is. A gyümölcsleveket mindenképpen iktassuk be a napi menübe, fogyasszunk ásványi anyagokban gazdag pezsgőtablettákat, sportitalokat. Az izomfájdalom leküzdésének legjobb módja azonban annak ellenére, hogy néha esetleg fájdalmas, maga a mozgás. Természetesen ilyenkor nem ajánlott nehéz edzést, vagy hosszú, kitartást igénylő futást tervezni, de egy kényelmes séta biztosan segít. Folyamatosan azt kell magunkban mondogatni, hogy az izomfájdalom olyan előnyöket nyújt számunkra, amelyek hatékonyan segítenek megküzdeni a fájdalommal.

Hirdetés
Hirdetés