Több turista juthat fel nyáron a Gáspár-csúcsra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/03/30
Hirdetés
A Lengyel Kötélvasút Társaság (PKL) a nyári szezonban a jelenleginél több turistát szeretne feljuttatni a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch). A nagyobb befogadóképességet a tavalyi nyári szezon egyes napjain már tesztelték a szakemberek. A jelenlegi szabályozás szerint nyáron óránként 180 személyt szállíthat a felvonó, míg a teljes kapacitása óránként 360 személy (télen ezzel a kapacitással közlekedik). A megszorításokra a Gáspár-csúcsnak és környezetének védelme érdekében van szükség. „A PKL kidolgozott egy modellt a Gáspár-csúcs idegenforgalmára vonatkozóan, amely azt mutatja, hogy a megnövelt kapacitás nem okoz természeti károkat a csúcs környezetében” – mondta Szymon Ziobrowski, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatója.

A modell életképességének bizonyítására egyetlen mód létezett, mégpedig az, hogy ezt a gyakorlatban is teszteljék. Ezért 2014. júliusban és augusztusban bizonyos napszakokban a korábbi 180 főnél több turistát szállítottak fel a csúcsra. Ezzel egy időben folyamatosan figyelték a csúcs és környezet leterheltségét, a turisták mozgását, szokásait. „Ennek során közvélemény kutatást végeztünk a felvonóval utazók között, számoltuk a csúcsra érkező turistákat, figyelemmel kísértük a turisták felszerelését, például azt, hogy rendelkeznek-e GPS-el” – mondta Ziobrowski. Az előzetes adatokból az látszik, hogy a csúcsra érkező turisták többsége a felvonóból kiszállva felmegy a Gáspár-csúcsra, elsétál a Száraz-hágóba, vagy maximum a közelben lévő Beszkid csúcsára. Ezután visszafordulnak, és lemennek a csúcsról.
A PKL és a TPN jelenleg elemzi az eredményeket. „Ha valóban kiderül, hogy a megnövelt kapacitás nem okoz károkat a tátrai természetben, akkor már valódi adatok lesznek a kezünkben, melyeknek köszönhetően eleget tudunk tenni a környezetvédelmi miniszter azon kérésnek, hogy növeljük meg a felvonó nyári kapacitását” – mondta el Piotr Gosek, a PKL elnöke. A szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a turisták a lehető legkisebb mértékben terheljék és károsítsák a természetet. Ennek érdekében például padokat telepítettek a felvonó felső állomása közelében annak érdekében, hogy a turisták ne a fűbe, a hegyoldalba üljenek.

Forrás: http://www.gazetakrakowska.pl; Fotó: www.poland-active.com
Hirdetés
Hirdetés