Téli túrák a Tátrában – III. rész Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/03/23
Hirdetés
A Tátrában a téli időszakban több jelzett turistaút a nyári nyomvonaltól eltérő útvonalon vezet. Gyakran azonban olyan helyeken is lehetetlen a nyári útvonalon történő biztonságos haladás, ahol nincs a kerülőútra történő egyértelmű utasítás. Emiatt a Lengyel-Tátrában a Tátrai Nemzeti Park (TPN) ilyen esetben megengedi, hogy legálisan letérjünk a jelzett turistautakról. Ez azonban csak olyan mértékben megengedett, amennyire saját biztonságunk ezt megköveteli. Nem igaz azonban, hogy télen bárhol járhatunk, ahogy sok turista tévesen ezt gondolja. Télen a legtöbb turistaúton csak a menedékházakig közlekedhetünk. Ezért a menedékházak feletti útvonalak, különösen hóesés után gyakran felismerhetetlenek. Amennyiben jól tudunk tájékozódni a terepen, megfelelő erőállapotban vagyunk, és jók a körülmények, akár el is indulhatunk ezeken az útvonalakon.

Ne feledjük azonban, hogy ezeken az útvonalakon a nyáron megszokotthoz képest nagyobb erőfeszítésre van szükségünk, amely jelentősen meghosszabbíthatja a túra idejét. Erre már a túra tervezése során figyelni kell, és a túrán részt vevő személyek erőállapotát figyelembe véve akár túra közben is fel kell készülni az útiterv módosítására, könnyítésére.
Szintén kellő figyelmet kell fordítani arra, hogy az általunk követett kitaposott nyom vajon megfelelő irányba visz-e? Az, hogy valaki kitaposott egy nyomot, nem jelenti azt, hogy azt helyes irányba tette. A tévesen kitaposott nyomok meredek sziklaletörésekhez, vagy lavinaveszélyes terepre vezethetnek minket.
Télen akár a befagyott tavak felszínén is sétálhatunk. Tökéletes példa erre a Halastó (Morskie Oko), ahol a lavinaveszély miatt a tó körül vezető nyári útvonalat egy, a tó közepén vezető téli útvonalra terelik. Ezen az útvonalon azonban csak a tél közepén biztonságos a túrázás, amikor a tavat megfelelően vastag és stabil jégréteg borítja. Tél elején és tavasszal, amikor a jég már olvad, a tó jegére lépni akár tragikus következményekkel is járhat.
Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy bár télen a hegyekben nagyobb veszélyek leselkedhetnek ránk, mint nyáron, nem szeretnénk azt a benyomást kelteni, hogy a Tátrában nem érdemes télen túrázni, mert ott „halálos veszélyben vagyunk”. Lehet és kell is a hegyekben túrázni, de csak azok térhetnek haza épségben és egészségben, akik tisztában vannak a téli turizmus feltételeivel, és tudják, hogyan lehet télen biztonságban mozogni a hegyen.

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com
Hirdetés
Hirdetés