Batizfalvi-völgy / Batizovská dolina Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/03/18
Hirdetés
A Batizfalvi-völgy (Batizovská dolina) egy magas fekvésű, viszonylag rövid, dél felé nyitott vad völgy a Magas-Tátra déli oldalán. A völgyet keletről a Felkai-völgytől (Velická dolina) a Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít) és a Hátsó-Gerlachfalvi-csúcs (Zadný Gerlachovský štít), északra a Poduplaszki-völgytől (Bielovodská dolina) a főgerinc egy része, nyugatra, az Omladék-völgytől (Zlomisková dolina) pedig a Koncsiszta (Končistá) gerince választja el. A völgy felső részén emelkedik a karcsú Kápolna (Kostolík) nevű sziklatorony, a völgyet pedig a következő jelentősebb csúcsok koszorúzzák: Batizfalvi-csúcs (Batizovský štít), Kacsa-völgyi-csúcs (Kačací štít), Kis-Koncsiszta (Malá Končistá) és a Déli-Koncsiszta-torony (Štôlska veža).

A völgy központi részén található a viszonylag nagy területű Batizfalvi-tó (Batizovské pleso, 1879 m, X 3,48 ha, ? 12 m), a tó előtt halad el a pirossal jelzett felső turistaút (Tatranská magistrála). A tó vizét dél felé egy kb. 10 m magas tófal tartja vissza, csupán a tó délkeleti részén engedve neki lefolyást. Ez a tófal, amelyen a Felső turistaút keresztezi a völgy torkolatát, vá­lasztja el egymástól a völgy alsó és felső részét. A tó alatt három kis vízesés talál­ható, alul a Zsinór-vízesés, középen a Gyöngy-vízesés, a legmagasabban pedig a Fátyol-vízesés.
A Batizfalvi-völgybe Tátraszéplakról (Tatranská Polianka) a zöld jelzésű turistaúton indulhatunk el, amelyen kb. 2 óra alatt érünk fel a Sziléziai-házig (Sliezsky dom). Innen a piros jelzésű Felső turistaúton kb. 1 ¼ óra alatt juthatunk el a Batizfalvi-tóhoz. Másik lehetőség, hogy a Tátraszéplakról induló zöld jelzésről a Felkai-hídnál (Velický most) letérünk a jobbra elágazó sárga jelzésre, amelyen a Száraz-hegy alatti elágazásnál (Rázcestie pod Suchým) alatt érjük el a Felső turistautat, amelyen szintén a tóhoz juthatunk. Ez az út összesen kb. 2 ¾ órát vesz igénybe.

Forrás: http://www.tatry.nfo.sk; 250 tátrai túra; Fotó: Nataša Viglaská
Hirdetés
Hirdetés