Késmárki-Fehérvíz-völgy – Zöld-tavi-völgy – Magas-Tátra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/01/21
Hirdetés
A kb. 7 km. hosszú Késmárki-Fehérvíz-völgy (Dolina Bielej vody Kežmarskej) a legkeletibb völgy a Magas-Tátra déli oldalán. A völgy alsó részén erősen beerdősödött, felső részén pedig három nagyobb völgyre, mégpedig az Elülső-Rézaknák-völgyére (Predné Meďodoly), a Fehér-tavi-völgyre (Dolina Bielých plies), valamint a turisták és hegymászók körében rendkívül népszerű Zöld-tavi-völgyre (Dolina Zeleného plesa) nyílik szét. Utóbbi völgyet egy nagyon látványos sziklaamfiteátrum veszi körül, négy kisebb, mindazonáltal nagyon vad magashegyi völgykatlannal: ezek a Vörös-tavi-völgy (Červená dolona), a Kis-Papirusz-völgy (Malá Zmrzlá dolina), a Nagy-Papirusz-völgy (Veľká Zmrzlá dolina), valamint a Réz-pad-katlan (Medená kotlina).

A Késmárki-Fehérvíz-völgyét északról a Bélai-Tátra (Belianske Tatry) keleti gerince, nyugatról a Magas-Tátra főgerincének egy része határolja. A délnyugatra fekvő Kis-Tarpataki-völgytől a Lomnici-csúcs (Lomnický štít) szárnyvonulatának főtengelye, a délre-délkeletre eső Kő-pataki-völgytől (Skalnatá dolina) és a Hunfalvi-gödörtől (Huncovská kotlina) pedig a Késmárki-csúcs (Kežmarský štít) és a Weber-csúcs (Malý Kežmarský štít) tömbjei határolják. A völgyet körülvevő fontosabb csúcsok a következők: Fehér-tavi-csúcs (Jahňací štít), Karbunkulus-torony (Jastrabia veža), Vörös-tavi-csúcs (Kolový štít), Papirusz-csúcs (Čierny štít), Zöld-tavi-csúcs (Baranie rohy), Fecske-torony (Pyšný štít), Lomnici-csúcs, Késmárki-csúcs, Weber-csúcs.
Mind a Késmárki-Fehérvíz-völgy, mind pedig az annak részét képező Zöld-tavi-völgy legismertebb pontja a Késmárki-Zöld-tó (Zelené pleso, 1545 m, 1,77 ha, 4,5 m mély), partján a nevét viselő Zöld-tavi menedékházzal (Chata pri Zelenom plese), amely a hatalmas völgy egyetlen turistahajléka. A Zöld-tó közelében, a Felső turistaút (Tatranksá magistrála) mellett, a Weber-csúcs meredek falának tövében bújik meg a tojás alakú Késmárki-Fekete-tó (Čierne pleso, 1579 m, 0,28 ha, 3,6 m mély). A Vörös-tavi-völgyben két kisebb tó, mégpedig a Vörös-tó (Červené pleso,  1811 m, 0,19 ha, 1,2 m mély) és a Kék-tó (Belasé pleso, 1865 m, 0,07 ha, 1,2 m mély) található. További tavakat találunk a Fe­hér-tavi-völgyben, ezek közül a leg­nagyobb a Nagy-Fehér-tó (Veľké Biele pleso, 1612 m, 0,95 ha, 1 m mély). Ettől mintegy 300 m-re, szép környezetben fekszik a Háromszög-tó (Trojrohé pleso, 1620 m, 0,17 ha, 1,2 m mély). A Nagy-Fehér-tótól északnyugati irányban található a Kis-Fehér-tavak (Malé Biele plesá) hét medencéből álló csoportja, míg a völgy délnyugati részén, három egymás fölötti teraszon a Sárga-tó (Žlté pleso, 1935 m, 0,13 ha, 1 m mély), valamint az Alsó- és Felső-Zsázsa-ta­vacska (Nižné a Vyšné Žeruchové pleso, 1763 m, 1855 m) található.
A Kérmárki-Fehérvíz-völgyet, ezen belül pedig a Zöld-tavi-völgyet több irányból is megközelíthetjük. A legismertebb, és talán legtöbbek által használt kiindulási pont, a Fehér-víz nevű autóbuszmegállóhely (Biela Voda), valamint a mellette kialakított parkoló. Innen a sárga jelzésű turistaúton a Zsázsa-forrás (Šalviový prameň) mellett elhaladva juthatunk el a Zöld-tó partján álló Zöld-tavi menedékházig. Ezen a leginkább ismert útirányon kívül megközelíthető a menedékház Tátralomnicról (Tatranská Lomnica) a zöld, kék, majd ismét zöld jelzésen indulva, és az előbbi sárga jelzésbe a Zsázsa-forrás közelében csatlakozva, vagy pedig Matlárházáról (Tatranské Matliare) a kék jelzésen indulva, és még a Zsázsa-forrás előtt a sárga jelzésű turistaútba becsatlakozva. Ennél valamivel hosszabb útvonalat választ az, aki Barlangligetről (Tatranská Kotlina) indulva szeretne eljutni a Zöld-tavi-völgybe, ők a Gyopár menedékház (Chata Plesnivec) és a Negy-Fehér-tó (Veľké Biele pleso) érintésével juthatnak el a Zöld-tóhoz.

Forrás: http://www.tatry.nfo.sk; 250 tátrai túra; Fotó: Marek Mlynský
Hirdetés
Hirdetés