Elfelejtett büszkeség – Helios szanatórium, Csorbató Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/01/23
Hirdetés
A híres Helios szanatórium, amely a szocializmus idején élte fénykorát, évek óta bántja a látogatók szemét a Magas-Tátra egyik legnépszerűbb turistaközpontjában, Csorbatón. Az egykor nemzeti egészségügyi központ a légúti megbetegedések kezelésére volt szakosodva. Legutóbb a J&T nevű vállalkozás tervezte a rekonstrukciót, de a gazdasági válság miatt a tervekből semmi sem lett. Mindazonáltal még mindig elképzelhető a megújhodás, az ígéretek szerint a ma még romos épületekben három év múlva modern egészségügyi központ működik majd.

Az egykori Helios szanatórium aszfaltozott úton könnyen megközelíthető a település központjából. Csak egy rövid séta a turisztikai látnivalóktól, de az épülethez érkezve lefagy a mosoly a látogatók arcáról. Különösen azoknak fájó a látvány, akiket betegségükből kifolyólag ebben a legendás szanatóriumban gyógykezeltek korábban. A szanatórium romjai között hiába várják az újabb gyógykúra kezdetét. „Amikor 7 éves voltam, három hetet töltöttem el itt légúti fertőzéssel. amikor megláttam, mi történt az épülettel, borzongás futott végig a gerincemen. Pusztítás, rombolás, elhagyatottság” – meséli méltatlankodva és fejét ingatva egy 19 éves turista.
A Helios szanatórium korábban a légúti betegségek kezelésére szakosodott nemzeti gyógyító központ volt, ahol nem csak hazai, de külföldi betegeket is gyógykezeltek. Az egyik szlovák napilap értesülései szerint az épület tulajdonosa jelenleg a J & T Real Estate nevű vállalkozás. Több honlap még napjainkban is elérhető szolgáltatásként hirdeti a Helios szanatórium fénykora idején alkalmazott gyógykezeléseket. A telefonok azonban természetesen süketek…
„A rekonstrukciót a gazdasági válság miatt átmenetileg fel kellett függeszteni, amely csökkentette a fogyasztók vásárlóerejét. A helyzet azonban megváltozott, és a cég azt tervezi, hogy folytatja az épület rekonstrukcióját. A projektet három éven belül be kell fejezni” – mondta el a vállalkozás szóvivője 2013-ban.

Forrás és fotó: http://vas.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés