Téli túrák a Tátrában – I. rész Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/12/15
Hirdetés
„A tél nem szezon – szakma” (Winter is not a season, it's an occupation). Tulajdonképpen a nyári kirándulás és a téli túrázás között olyan nagy a különbség, hogy nehéz nem egyetérteni a Nobel-díjas amerikai író, Sinclair Lewis szavaival. A nyári és téli túra közötti különbség, ahogy az előbb is említettük, olyan nagy, hogy a legtöbb, a sikeres nyári túrákhoz szükséges ismeret a téli túrák során használhatatlanná válik. Ezért tudatában kell lennünk annak, hogy ha nyáron be is jártunk már több nehéz turistautat, a téli lehetőségeink (különösen megfelelő tapasztalat nélkül) jóval kisebbek. Téli túráink során számos alapvetően téli problémával találkozhatunk.

Fagy
A téli túrázás talán legszembetűnőbb jellemzője. Nem mindenki van azonban tisztában azzal, milyen hideg lehet télen a hegyekben. Lakókörnyezetünkben, a városokban, falvakban télen minden gond nélkül tudomásul vesszük a -10 °C körüli hőmérsékletet. Ugyanakkor egyesek ezt már extrémnek gondolják. A hegyekben viszont ez az extrém a normális. Ezért az első dolog, amire figyelni kell a Tátrába tervezett téli túra előtt, az öltözködés. Minél több rétegű, annál jobb. Ezen kívül be kell szereznünk a lábunkat a hótól megvédő lábszárvédőt (kamásli), valamint kémiai melegítőeszközöket (pl. különféle márkájú kéz- és zsebmelegítőket). Mindezt azért, nehogy kihűljünk. Ne feledjük, hogy testünk télen nagyon gyorsan felmelegszik mozgás közben, és nagyon gyorsan lehűl álló helyzetben. Ezért fontos ruházatunkkal az éppen aktuális időjárási viszonyokhoz alkalmazkodni, és gondolni a meleg italokra is.

Jegesedés
Mindenki számára nyilvánvaló, hogy télen csúsznak az utak. Nem mindegy azonban, milyen (füves, murvás, sziklás, stb.) az a talaj, amelyik csúszik, mivel ez hatással lehet a súrlódási tulajdonságokra. Függetlenül azonban attól, hogy mikor és hová indulunk, rendelkezni kell hágóvassal és jégcsákánnyal, amelyet használni is kell, amint csúszós terepre érkezünk.

Változékony időjárás
Nagyon fontos indulás előtt tájékozódni a várható időjárásról. Ha jók a feltételek, megfelelő a látótávolság, akkor bátran elindulhatunk a túrára. A jó feltételek azonban nem jelentik azt, hogy nem kell figyelemmel követni az időjárás alakulását. A túra során végig figyelni kell a körülmények alakulására, és időben reagálni kell, ha az időjárás romlását tapasztaljuk. Ne feledjük, hogy egy erős, köddel együtt járó hóvihar jelentősen akadályozhatja mozgásunkat. Ismertek olyan fagyásos esetek, amelyek egy menedékháztól vagy más épülettől néhány méterre történtek.

Hóvakság
Téli túra során elengedhetetlen a napszemüveg viselése, még akkor is, ha felhős időben túrázunk. Több órán át a tökéletesen fényvisszaverő havas területen mozogni erős szemfájdalmat, szélsőséges esetben akár vakságot is okozhat!

Forrás: http://portaltatrzanski.com; Fotó: www.goramipolski.pl (Gąsienica-Fekete-tó) 
Hirdetés
Hirdetés