Tátrai zugok – Miedziane-hágó / Szpiglasowa Przełęcz Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/12/11
Hirdetés
Nagyszerű kilátásával, a Halastótól (Morskie Oko) viszonylag jó megközelíthetőségével a Miedziane-hágó (Szpiglasowa Przełęcz) sok Tátra-járó turista népszerű úticélja. A hágó 2110 méter tengerszint feletti magasságban fekszik a Tátra főgerincének szomszédságában, a Liptó-határhegy (Szpiglasowy Wierch) északkeleti gerincén, a Liptói-határhegyet és a Réz-hegyet (Miedziane) választja el egymástól. Eredetileg Miedziane alatti hágónak (Przełęcz pod Miedziane) nevezték, lengyel és a szlovák elnevezése a német Spiessglanz (antimon) szóból ered, mivel a közelben hajdan tárnák voltak, ahol a réz mellett antimonércet is bányásztak.

Bár a hágót minden bizonnyal már sokkal korábban is látogatták, az első turistaösvényt 1896-ban készítette el a lengyel Tátra Egyesület (Towarzystwo Tatrzańskie). A Halastótól való könnyű megközelíthetőségének köszönhetően ezt az útvonalat nem túl barátságosan Kocaturista-sztrádának (Ceprostrada) szokták nevezni. A Miedziane-hágó napjainkban az egyik lehetséges útvonal a Halastavi-völgy (Dolina Rybiego Potoku) és a Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina Pięciu Stawów Polskich) között (vagy fordítva). Mindkét oldalról a sárga jelzésű ösvény vezet a hágóba, a Halastótól kb. 2 óra 20 perc alatt, ez az útvonal szinte végig szépen elrendezett, kényelmes sziklalépcsőkön vezet felfelé. Nehezebb út vezet a hágóba a Lengyel-Öt-tó völgyéből, ennek az útvonalnak az utolsó része láncokkal biztosított, amely azonban nem okozhat problémát az átlagosan felkészült, némi tátrai tapasztalattal rendelkező turistáknak.
A Miedziane-hágóból kiterjedt panoráma tárul elénk, többek között a Nyugati-Tátra távoli csúcsaira, a Svinicára (Świnica), tökéletesen látható innen a Sas út (Orla Perć) gerince, a Wołoszyn (Wołoszyn) vonulata, az ellenkező oldalon pedig a Tengerszem-csúcs (Rysy), a Menguszfalvi-csúcsok (Mięguszowieckie Szczyty), valamint a Halastó környezete. Ha már feljutottunk a hágóba, érdemes egy kis kitérőt tenni az innen mindössze 10 percnyire található Liptói-határhegyre (2172 m) is.
Forrás és fotó: http://tatromaniak.pl
Hirdetés
Hirdetés