Kuźnice – Gąsienica-szécs / Hala Gasienicowa Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/11/27
Hirdetés
Fotó: Marcin Bukowski
A Gąsienica-szécsre, a Murowaniec menedékházhoz (Schronisko Murowaniec) vezető túrát leggyakrabban a teljesen kezdő túrázóknak szokták javasolni. Az előttünk álló utat a Boczań-hegyen (Boczań) keresztül a kék, vagy a Lengyel-Jávor-völgyön (Dolina Jaworzynka) a sárga jelzésen tehetjük meg. A tisztásról szemet gyönyörködtető kilátás nyílik a Tátra főgerincének a Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) és Svinica (Świnica) közötti szakaszára, valamint a teljes Sas útra (Orla Perć) és a Kápolna-csúcsra (Kościelec).

Kuźnice (Kuźnice)
Kuźnice a Lengyel-Tátra egyik leglátogatottabb pontja. A jelentős turistaközpont a Lengyel-Sebes-völgyben (Dolina Bystrej), 1000 méter tengerszint feletti magasságban található. Népszerűségét elsősorban a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) közlekedő felvonónak köszönheti, amelynek itt található az alsó állomása. Kuźnice (régebbi nevén Hámor /Hamrami/) a XIX. századi Galíciában a vas- és acélgyártás egyik központja volt. A hámor, amely a XIX. század első felében élte fénykorát, a magyar Homolács család tulajdonába tartozott. A létesítmények bezárása óta sok minden történt itt, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) erőfeszítéseinek köszönhetően a közelmúltban helyreállították a történelmi épületeket, amelyek így ma is – ráadásul ingyenesen – látgathatók.
Fotó: www.pepa.cz
A turistákat azonban egyértelműen a sorban állás vonzza ide. Lengyelország legmagasabbra vivő felvonója a közelmúltban teljes felújításon esett át, melynek során új kabinokat helyeztek üzembe. A felvonón a főszezon május elejétől szeptember végéig tart, a felvonóra az utóbbi időben már interneten is lehetőség van előre váltott menetjegy megvásárlására. Ezt azért vezették be, hogy legalább részben csökkentsék a felvonó alsó állomásán a nyári szezonban kialakuló több órás várakozási időket. A felvonón két szakaszban kb. 12 perc alatt jutunk fel a csúcsra, útközben a Myślenicei-tornyok (Myślenickie Turnie) nevű állomáson át kell szállni másik kabinokba. A felvonó mellett Kuźnice több jelzett turistaút kiindulópontja is. Jelzett turistaúton nem csak a Gáspár-csúcsra (a Myślenicei-tornyokon vagy a Gąsienica-szécsen keresztül), hanem például a Giewontra (Giewont) és a Nosalra (Nosal) is feljuthatunk, de a Felső eredi út (Ścieżka nad Reglami) is itt kezdődik. Kuźnicéba legegyszerűbben a zakopanei pályaudvarról induló minibuszokkal juthatunk fel (3 złoty/fő), autóval viszont nem lehet behajtani ide, akik autóval érkeznek a városba, azok a II. János Pál pápa körforgalomban kialakított parkolókban hagyhatják autóikat.

Fotó: www.tatromaniak.pl
Király-púpi-nyereg (Przełęcz między Kopami)
A Király-púpi-nyereg nagyon jellegzetes pontja a Gąsienica-szécsen (Hala Gąsienicowa) álló Murowaniec menedékházba (Schronisko Murowaniec) vezető útnak. Azon a ponton, ahol a Kuźnicéból érkező két turistaút egyesül, a turisták általában megállnak pihenni. Mintegy pihenésre csábítva több padot is felállítottak itt, melyeken megpihenhetünk és elfogyaszthatjuk elemózsiánkat, frissítőnket. A Király-púpi-nyereg – másik lengyel nevén Karczmisko – a Kis- és a Nagy-Király-púp (Małą és Wielką Królową Kopa) között fekszik, melyről nagyon szép kilátás nyílik Zakopanéra, a Giewontra (Giewont) és a Vörös-hegyekre (Czerwone Wierchy).

Fotó: www.schroniska.pttk.pl
Murowaniec menedékház (Schronisko Murowaniec)
Lásd a Murowaniec menedékház című bejegyzést!

Kuźnice (1025 m) – Király-púpi-nyereg (1499 m) a kék vagy a sárga jelzésen 1 óra 45 perc.
Király-púpi-nyereg – Murowaniec menedékház (1500 m) a kék jelzésen 25 perc.
Vissza ugyanezen az útvonalon 1 óra 40 perc.
Teljes menetidő 3 óra 50 perc.
Az útvonal nehézsége: nagyon könnyű.

Forrás és fotók: http://portaltatrzanski.com
Hirdetés
Hirdetés