Kevesebb baleset a Tátrában, több a Paradicsomban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/10/02
Hirdetés
A mögöttünk lévő nyár időjárása jelentősen befolyásolta a látogatók viselkedését Szlovákiában, a hegyvidéki területeken. „A nyárra jellemzőek voltak a gyakori esők, valamint különösen a nyár elején a viharok. Mivel a körülmények nem voltak alkalmasak a hegymászásra, ezért csak néhány, extrém nehézségű nagyfalas mentést kellett végrehajtani. Több baleset volt viszont a túraútvonalakon” – mondta el Jozef Janiga, a Hegy Mentőszolgálat (HZS) vezetője. Elmondása szerint ebben az évben csökkent viszont a kerékpárosokat ért balesetek száma. A gyakori esőzések és a kedvezőtlen időjárás miatt viszont nagyobb számban kellett eltűnt, eltévedt turistákat felkutatni. „Az emberek, különösen délután, amikor jönnek a felhők, csökken a látótávolság, amihez még eső vagy más csapadék is járul, elveszítik a terepen a tájékozódási képességüket, emiatt sokan letértek a jelzett turistautakról, és eltévedtek” – mondta Janiga. A leghosszabb mentőakcióra augusztus elején került sor a Liptói-Tátrában, amikor egy eltűnt holland turistát csak három nap után sikerült megtalálni a hegyimentőknek, sajnos már csak holtan.

A hegyimentők a nyári turistaszezon kezdetétől, június 16-tól kilenc halálos balesetet rögzítettek, közülük három történ a Magas-Tátrában. Illetékességi területükön összesen 254 esetben avatkoztak be, ebből 86 esetben a Magas-Tátrában került sor mentőakcióra. Amíg a Magas-Tátrában ez átlagos nyári mentőakciónak számít, jelentősen nőtt a mentőakciók száma a Kis-Fátrában és a Szlovák Paradicsomban. A hegyimentők különösen augusztus végén tapasztaltak nagy forgalmat a Szlovák Paradicsomban, amikor többször sorban állás alakult ki a létrák kezdeténél, valamint ez egyéb technikai segédeszközöknél. A turisták számnak növekedése általánosságban azt is jelenti, hogy megnő a balesetek veszélye.
A kedvezőtlen időjárásra Janiga szerint különbözően reagálnak a Magas-Tátrába és más hegyvidéki területekre kiránduló turisták. A Magas-Tátrában jellemző jelenség, hogy ha rossz az idő, a turisták nem mennek fel a hegyre, inkább kivárják a jobb időt. Mivel azonban szeretnék kihasználni a nem várt szabadidőt, és kézzelfogható közelségben van a Szlovák Paradicsom, így inkább ott túráznak, gyakran még rosszabb időjárási körülmények között” – mondta el Janiga. Véleménye szerint ez valószínűleg annak a ténynek köszönhető, hogy sok turista alábecsüli a Szlovák Paradicsomot, mert az alacsonyabb, „ott csak szurdokok vannak”, és ezért az emberek azt hiszik, hogy ez a hegség biztonságos. Az igazgató szerint azonban ez nem feltétlenül igaz, mert például sokkal több technikai segédeszközzel találkozhatnak a turisták ott, mint a Magas-Tátrában. A hegyimentők a Szlovák Paradicsomban is a balesetek számának növekedését tapasztalták, melyek főleg a technikai segédeszközök nem biztonságos használata miatt következtek be. A Szlovák Paradicsomban az igazgató szerint nehezebbek a mentési műveletek, mivel a beavatkozások nagy részére a szurdokok zárt mélyében kerül sor.

Leggyakrabban az erejüket túlbecsülő, és emiatt bajba kerülő turisták kérik a hegyimentők segítségét a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban. „A nyári szezon nehezebb számunkra, mert ebben az időszakban nagyobb a forgalom. A nyári idény hossza alapvetően az időjárástól függ, általában május elejétől október közepéig tart. Ez az az időszak, amikor az év során a legtöbb beavatkozást végezzük. A téli szezon után csak néhány hetünk van arra, hogy felkészüljünk a nyári idényre. Ilyenkor képzésen veszünk részt, átvizsgáljuk a technikai eszközöket, ellenőrizzük és karban tartjuk a felszerelésünket” – magyarázza Dušan Leskovjanský, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) helyi vezetője.
Bár a turistautakon felszerelt technikai segédeszközök a helyi önkormányzatok tulajdonában vannak, a HZS munkatársai a Szlovák Turisták Klubjával együttműködésben állították helyre a Fehér-patak völgyében vezető zöld jelzésű turistaútnak a Kyseľ-völgy elágazásáig tartó szakaszát. A Kyseľ-völgy szája alatt létrákat és láncokat szereltek fel az eredeti útvonal mentén, így ettől az évtől a turisták ismét az eredeti útvonalat használhatják.
Az év első nagyobb turistarohamára április végén került sor, majd májusban egyre többen, főként lengyelek érkeztek a nemzeti parkba. Ebben a tavaszi időszakban négy esetben kérték az itt is ügyeletet tartó hegyimentők segítségét. Az első esetben, még márciusban egy lengyel turista szenvedett olyan lábsérülést, melynek következtében nem tudta tovább folytatni a túrát. Itt a nehezen megközelíthető terep miatt a helikoptert is be kellett vetni a mentés során. Május elején az esti órákban egy szlovák turista kérte a hegyimentők segítségét, akinél nem volt semmilyen világító eszköz, így a közeledő sötétség miatt nem tudta befejezni a túrát. A harmadik esetben a Hernád-áttörésben sérült meg a lábán egy turista, a negyedik esetben pedig a Kyseľ-szurdokban egy turista kimerültség miatt kért mentést.
A HZS helyi vezetője sok mentőakcióban vett részt, amelyek azonban nem mindig végződnek szerencsésen. Véleménye szerint a túrákon használt minőségi felszereléssel a potenciálisan felmerülő problémák 90 %-át ki lehet küszöbölni. „A Szlovák Paradicsomot sokan alábecsülik, például a Tátrával összevetve. Egyes túrák technikai nehézsége pedig sokkal nehezebb, mint a Tátrában. Nem olyan egyértelmű a terep, mint ott, sok útvonalon megfelelő technikai felkészültségre van szükség. Jellegzetes élővilágának és a hosszú útvonalnak köszönhetően ezek közé tartozik például a Nagy-Sólyom-völgy” – mondja. A Szlovák Paradicsomba túrázni indulóknak a hegyimentők vezetője azt tanácsolja, hogy a túra előtt kellően mérjék fel az útvonal nehézségeit és hosszát. „A túrára mindig reggel kell elindulni. Különösen a nyári időszakban errefelé is jellemzőek az erős délutáni viharok. Az átázott ember túra közben energiát veszít, a szervezet hőháztartása felborul. Az embereket meglepi a hirtelen jött sötétség. Nem szabad megfeledkezni a szükséges felszerelésről, beleértve a túracipőt, vízhatlan ruházatot, esőkabátot, elegendő mennyiségű folyadékról és élelmiszerről, valamint feltöltött mobiltelefonról. A térségben egyébként nagyon jó a mobil lefedettség” – tájékoztat a szakember. Mindazonáltal nincs mindenütt térerő, ezért jobb, ha csoportosan túrázunk. Gyengébb lefedettség szempontjából különösen a Nagy-Sólyom-völgy és a Piecky-szurdok, valamint a Klauzy-víztározó környéke érintett hátrányosan.
A szakember fentieken túl mindenkinek felhívja a figyelmét a megfelelő biztosítás megkötésére. „Ez mindenkinek a személyes ítélőképességén múlik. De akinek nincs biztosítása, és mégis mentésre szorul, annak a mentés költségeit saját zsebből kell kifizetnie. Ez néhány tíz eurótól akár ezres nagyságrendig is terjedhet” – hangsúlyozza a szakember. A Szlovák Paradicsom aktuálisan nehezen járható vagy lezárt turistaútjairól a HZS honlapján tájékozódhatunk.

Forrás: http://spisskanovaves.korzar.sme.sk; http://www.sme.sk; Fotó: topky.sk, hzs.sk
Hirdetés
Hirdetés