Bialkai-szénégető – Lengyel-Öt-tó völgye / Dolina Pięciu Stawów Polskich Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/10/30
Hirdetés
Sokan úgy vélik, hogy a Lengyel-Öt-tó völgye a legszebb hely a Tátrában. A völgy valóban lenyűgöző, mindenkinek csak ajánlani tudjuk – különösen azért, mert viszonylag könnyű ide eljutni. További látványossága, hogy két ösvény közül is választhatunk a völgy megközelítésére, attól függően, hogy közelről vagy távolról szeretnénk látni a méltán híres Siklawa-vízesést (Siklawa), amely a Tátra legnagyobb, turistaúton elérhető vízesése.
Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska)
Amennyiben a túra kezdetét jelentő Bialkai-szénégető parkolóba szeretnénk eljutni, akkor a zakopanei buszpályaudvarról a „Morskie Oko” feliratú kisbuszok valamelyikére kell felszállni. A fuvarozók azért használják ezt a jelzést, hogy a megkönnyítsék a tájékozódást azon kevésbé tapasztalt turistáknak, akik a Lengyel-Tátra leglátogatottabb pontjára, a Halastóhoz (Morskie Oko) szeretnének feljutni az oda vezető aszfaltozott úton.

Ez nem jelenti azt, hogy az autóbuszok felmennének a tóig, ezek is csak a parkolóig közlekednek, a kirándulás kiindulópontja természetesen a Bialkai-szénégető parkoló. Zakopanéból a 30-35 perces útért 10 złotyt kell fizetni, majd a nemzeti park belépő megvásárlása után elindulhatunk a Halastó felé. Már a túra kezdetén gondolni kell viszont a visszaútra, hiszen az autóbuszok nyáron és a hétvégéken kb. 21:00 óráig közlekednek, télen és hét közben viszont jelentősen korábban (18-19 óra) indulnak Zakopanéba az utolsó járatok. Ha ezután érkezünk vissza a parkolóba, problémát okozhat megfelelő gépjárművet találni, a parkoló viszont Zakopane központjától elég jelentős távolságra helyezkedik el. A parkoló az egykori határátkelőhely, Lysza Polana (Łysa Polana), valamint a Lengyel-Öt-tó völgyébe (Dolina Pięciu Stawów Polskich) vezető turistaút kezdetéhez közel helyezkedik el, Zakopanéból és Bukowina Tatrzańska településről autóval jól megközelíthető, a parkolásért egész napra 20 złotyt kell fizetni.

Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza)
A Mickiewicz-vízesések tulajdonképpen három nagyobb és több kisebb lépcsőből álló vízesések sorozata a Roztoka-patakon, amely a Bialka-patak (Białka) mellékfolyója. A vízesések fölött átvezető jellegzetes híd a XX. század elején épült, melyről a turisták megcsodálhatják a Középső-vízesést, valamint hallhatják a vízesés többi lépcsőjének hangját. Ennek a jellemző, mennydörgésre emlékeztető hangról kapta ez a hely eredeti gorál nevét (Wodogrzmoty). Ma használt nevét a híres lengyel költőről, Adam Mickiewiczről kapta (aki azonban soha nem járt itt) annak emlékére, hogy a költő hamvait 1891-ben szállították vissza Lengyelországba, és a krakkói Wawelben helyezték örök nyugalomra. A vízesések közelében lévő, hatalmas fákból készült padokon és asztalokon megpihenhetünk és uzsonnázhatunk, valamint a közelben mobil illemhelyek is felállításra kerültek. A padoktól jobbra indul a Lengyel-Öt-tó völgyébe vezető zöld jelzésű turistaút, balra ugyancsak a zöld jelzésen a Roztoka menedékházhoz juthatunk, az aszfaltúton pedig tovább mehetünk a Halastó felé.

Nagy-tó (Wielki Staw Polski)
Fotó: Michał Skorupski
A Nagy-tó a Tátra legmélyebb tava, legmélyebb pontja alig marad el a 80 métertől (ezzel a harmadik legmélyebb tó Lengyelországban). A szakértők között folyamatos vita van arról, hogy melyik tó a nagyobb: a Halastó vagy a Nagy-tó? A hivatalos adatok azt mutatják, hogy az előbbi, de nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a tavakat még a két világháború közötti időszakban mérték fel, és ezek a mérési eredmények lehet, hogy helytelenek, vagy egyszerűen csak elavultak. A Nagy-tó felülete kb. 34 hektár. Ez messze a legmonumentálisabb vízmedence a Lengyel-Öt-tó völgyében, amely azonnal a turisták szemébe ötlik, amennyiben a Siklawa-vízesés (Siklawa) felől közelítik meg a völgyet. Érdekesség, hogy a tó partján állt a legrégebbi tátrai pásztorszállás, valószínűleg még a XVII. században. A tó közelében található a Lengyel-Öt-tavi menedékház (Schronisko w Dolinei Pięciu Stawów Polskich), és a tó partjáról tovább mehetünk egyrészt a Sas út (Orla Perć), másrészt a Réz-hágó felé.

Lengyel-Öt-tavi menedékház (Schronisko w Dolinei Pięciu Stawów Polskich)
Lásd a Lengyel-Öt-tavi menedékház című bejegyzést!

Halastavi menedékház (Schronisko nad Morskim Okiem)
Lásd a Halastavi menedékház című bejegyzést!

Bialkai-szénégető (980 m) – Mickiewicz-vízesések (1099 m) a piros jelzésen 50 perc.
Mickiewicz-vízesések – Nagy-tó (1665 m) a zöld jelzésen 2 óra 15 perc.
Nagy-tó – Lengyel-Öt-tavi menedékház (1671 m) a kék jelzésen 10 perc.
Lengyel-Öt-tavi menedékház – Halastavi menedékház (1410 m) a kék jelzésen 1 óra 40 perc.
Halastavi menedékház – Mickiewicz-vízesések (1099 m) a piros jelzésen 1 óra 30 perc.
Mickiewicz-vízesések – Bialkai-szénégető (980 m) a piros jelzésen 40 perc.
Teljes menetidő 7 óra 5 perc.
Az útvonal nehézsége: könnyű.

Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.com
Hirdetés
Hirdetés