Panaszkodó „turisták” a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/09/27
Hirdetés
Pavol Majko
A Tátrába látogató turisták ahányan vannak, annyifélék. A nyári szezonban a Tátrába érkező turisták nagy része általában kellemes emlékekkel tér haza a túráról, de némelyeknek akadnak kevésbé kellemes élményeik is. Az ilyen kevésbé kellemes esetekből aztán a hegység mindkét oldalán reklamációk és panaszok származnak. „Miért nincsenek aszfaltozva a turistautak, miért nem eléggé zöld a növényzet, és a levegő – borzalmas!” Bizony a Tátrába érkezők között is akadnak krónikus panaszkodók, nézzünk most néhány egészen bizarr, a nemzeti parkokhoz érkezett panaszos levelet. „Volt olyan turista, aki arra panaszkodott, hogy túl magasak a hegyek. Nem tudott eljutni valahová, mert az túlságosan magasan volt” – mondta Pavol Majko, a szlovákiai Tátrai Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője.

Sokakat hátráltat az a tény, hogy a Tátrában vadon élő állatokkal találkozhat. Ez történ egy krakkói turistával is, aki az alábbi panaszos levelet írta a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) vezetőjének: „Veszélyes figyelmeztetés! Ma a Konrád-völgyben három vadon élő medvét, két kölyköt és egy felnőttet láttam vándorolni. Ez a látvány elrontja az egész kirándulást, a nemzeti parknak pedig biztosítani kellene a turisták biztonságát” – írta a panaszos.
„Arról is panaszkodott már korábban egy turista, hogy egy zerge megtámadta őt. Valószínűleg néhány vakmerő hím megakadályozta abban, hogy tovább menjen az ösvényen, és a turista ezt úgy értékelte, hogy megtámadták őt” – mondta a TANAP igazgatója. „A természetnek megvannak a saját törvényei. Ezeket vagy betartjuk, vagy elmegyünk” – mondta Pavol Majko. Akik azonban nem hagyják el, de nem is értik a hegyeket, gyakran megszegik a látogatókra vonatkozó szabályokat. Ilyenek voltak például azok a turisták, akik a nyár elején a Tátra lengyel oldalán megfürödtek a Halastóban (Morskie Oko).
Amíg a turisták nyáron főleg a vadon élő állatok miatt panaszkodnak, addig télen a turistautak jelentenek problémát számukra. „Télen főleg amiatt panaszkodnak, hogy a turistautak miért nincsenek megtisztítva, miért nincsenek hóekézve” – mondta el Piotr Bednarz lengyel hegyimentő. „A turisták gyakran panaszkodnak amiatt, hogy nagyon csúszós egy-egy turistaút, szerintük homokkal vagy kaviccsal kellene ezeket felszórni, vagy fel kellene szárítani őket” – mondta el a TPN szakembere, Filip Zieba.

Forrás: http://www.noviny.sk; Fotó: Pravda
Hirdetés
Hirdetés