Őszi időjárás – az őszi viharok veszélyei a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/09/15
Hirdetés
A hegyekben megérkezett az ősz. A táj változása mellett ez légköri változásokkal is együtt jár. A nappalok és az éjszakák egyre hűvösebbek, egyre hamarabb sötétedik. Különösen a hegyek magasabban fekvő részein egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a magasabb páratartalomhoz kapcsolódó időnkénti erős szél veszélyes hypotermiát okozhat, amely szélsőséges esetben akár az életünket is veszélyeztetheti. Aki a hegyekbe indul túrázni, mindenképpen vigyen magával meleg ruhát (polár öltözék) és meleg italt (teát).
A lengyelországi hegyimentők szeptember 13-án kiadott felhívásukban a fentieken kívül azt javasolják a hegyekbe indulóknak, hogy a túráikat korán reggel kezdjék, melynek köszönhetően elegendő idő áll rendelkezésre a túra befejezéséhez, és egy esetleges vészhelyzetben (eltévedés, időjárás elromlása) is be tudják fejezni a túrát még sötétedés előtt. A túra során is fokozottan figyeljünk az időjárásra, hiszen a hegyekben gyorsan megváltozhatnak az időjárási körülmények. Abban az esetben, ha eső vagy vihar közeledik, a hegyimentők azt tanácsolják, hogy a lehető leghamarabb fejezzük be a túrát és térjünk vissza a szállásunkra.

Éppen öt évvel ezelőtt, 2009. szeptember 12-én, egy viharos szombati napon a villámcsapással járó tátrai viharok több helyszínen két súlyos balesetet okoztak, és két halálos áldozatot is követeltek. Három turistát ért villámcsapás, közülük ketten nem élték túl a balesetet. Azon a napon a Tátrában délután 17 óra körül elszabadult a pokol, a heves zivatart látni és hallani lehetett még Zakopanéból is. A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálathoz (TOPR) a vihar miatti első riasztás a Giewontról (Giewont) érkezett, ahol egy 27 éves lengyel turistát ért villámcsapás. A fiatal férfi partnerével éppen akkor érte el a csúcsot, amikor a heves vihar áthaladt a Tátra felett. Már lefelé útban, kb. 20 méterrel a csúcs alatt érte a villámcsapás, melynek következtében elvesztette az eszméletét, és leállt a szíve. Útitársa azonnal segítségért kiáltott, egy másik turista, aki már lejjebb járt, de szemtanúja volt a tragédiának, értesített a hegyimentőket. A mentőhelikopter a hegyimentőkkel és az orvossal a fedélzetén nagyon gyorsan a helyszínre érkezett, ahol közel 50 percen át próbálták újraéleszteni a bajba jutott turistát, ez azonban nem járt sikerrel, a fiatal férfi villámcsapás következményeként a helyszínen életét vesztette. A férfi partnere sokkot kapott, ezen kívül azonban más baja nem történt. A hegyimentők orvosa akkor elmondta, hogy nagyfokú felelőtlenség olyan időben a Giewontra túrázni, amikor látjuk, hogy közeledik a vihar, hiszen a Giewont az egyik legveszélyesebb hely a Tátrában vihar idején.
 
Valamivel szerencsésebb volt az a 29 éves lengyel férfi, akit a Rohácsokban, a Volovecről (Voloviec) a Jamniki-tavakhoz (Jamnické plesá) történő leereszkedés közben ért villámcsapás. Mivel az eset a hegység szlovák oldalán történt, így természetesen az ott szolgálatot teljesítő Hegyi Mentőszolgálat (HZS) szakemberei siettek a sérült mentésére, aki szerencsére túlélte a balesetet.
Alig egy órával eztán a mentőakció után a szlovák hegyimentők újabb bejelentést kaptak a Liptói-Tátrából, miszerint egy szlovák hegymászót villámcsapás ért a Szomorú-hágó (Smutné sedlo) és a Placslivó (Plačlivé) közötti gerincen. Éppen a baleset közelében túrázott egy orvos is, aki megpróbálta újraéleszteni a férfit, de az időközben kiérkező hegyimentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani.
A viharos időben nagyon rossz hírű Giewonton a villámcsapás miatt bekövetkezett legtragikusabb balesetre 1937 augusztusában került sor. Azon a napon a Tátra felett átvonuló heves zivatar villámai négy embert megöltek és további 13 turistát megsebesítettek. Az áldozatok valamennyien egy, a csúcsra túrázó zarándokcsoport tagjai voltak. A Tátrában a legtöbb halálos áldozatot követelő viharra viszont nem sokkal ezután, 1939-ben került sor, akkor egy villámcsapás egyszerre hat embert ölt meg a Swinica (Świnica) csúcsán.
Forrás és fotó: http://www.beskidy24.plhttp://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés