Még egyszer a Sas útról Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/09/12
Hirdetés
És ismét Sas út. Jól tudom, hogy sokan talán már torkig vannak vele. Gondolatban sokan valószínűleg egy kicsit könnyebb úticélra vágynak, mint például a kevésbé agyoncsépelt Parasztocska (Chłopek) a Vadorzó-hágóban (Mięguszowiecka Przełęcz). De hogy lehetne nem írni róla, amikor éppen most tértem vissza épen, egészségesen a hátrahagyott szeméttel elcsúfított, de nem kevésbé szeretett Tátránkból? Mai témánk a Zawrat (Zawrat) – Zerge-hegy (Kozi Wierch).

Már korában írtam róla, hogy múlt nyáron végigjártam a Tátra legnehezebb turistaútját. Ha megengedik, kihagyom a Kis-Zerge-hegyre (Mały Kozi Wierch) vezető szakaszt. A valódi nehézségek csak ezután kezdődnek. A Zsidó-vályú (Żydowski Żleb) felső részének keresztezése valódi különlegesség. Itt teljesen a láncokra kell bízni magunkat. Meglepő és ijesztő, de valójában csodálatos az a csönd, ami itt körülvesz bennünket. Az a nyomasztó érzésünk van, hogy a csönd a következő pillanatban egy halálos sikollyal azonnal megszakad, és megfojt minket.
Ez a csönd az útvonalon nem tart örökké, bár természetesen legtöbbször nem valakinek a halálával ér véget. Megyünk tovább a sziklákon, és nyugodtan hallgatjuk a többi turista beszélgetését. A hanghatások hasonlóak, mint a moziban – minden oldalról érkeznek a hangok, gyakorlatilag minden beszélgetést hallunk, miközben a beszélgetők legtöbbször viszonylag messze vannak tőlünk.
A Fagyott-tavi-csorba (Zmarzła Przełęcz) nem emlékeztet a Parasztocskára? Azok, akik csak fényképről ismerik, hitetlenül csodálkoznak, hogy ez a valóban érdekes sziklaformáció úgy néz ki, mint ami bármelyik pillanatban felborul. Ezeknek az embereknek csak azt tudom mondani, hogy igen, ez éppen így néz ki élőben is…
Megérkezünk a Zerge-csorbába (Kozią Przełęcz) vezető, szinte kultikus helynek számító létrához. Higgyék el, nagyon könnyen és kényelmesen le lehet mászni rajta. Csak az bosszant egy kicsit, hogy ez a vasszerkezet kíméletlenül himbálózik. Ez talán egy kicsit túlzás, de valójában úgy tűnik, hogy némelyik csavar kicsit lazán rögzíti a szerkezetet. Ha legközelebb jövünk a Sas útra, meg kell húzni azokat a csavarokat. Félek…
Szomorú vagyok amiatt, hogy a Sas útnak a Zawrat – Zerge-hegy közötti szakaszán kevés kéményt kell megmászni. Nem tudom, osztják-e a mászás iránt érzett szimpátiámat, és várják-e, mikor húzhatják fel önmagukat, saját erőből a láncok mentén, de én egyszerűen szeretem ezt az érzést.
A végén egy jó tanács. Néha az ilyen útvonalakon akaratlanul is izzadhat a tenyerünk. Mielőtt belekapaszkodunk a láncokba, jobb, ha tenyerünket a földön megtöröljük. A megfelelő fogás garantált!

Forrás és fotó: http://natatry.pl
Hirdetés
Hirdetés