Kuźnice – Gránát-csúcsok / Granaty Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/09/25
Hirdetés
Fotó: www.podroze.onet.pl
Gyönyörű magashegyi turistaút, melynek rövid szakasza – kb. 30 perc – a Sas út (Orla Perć) nyomvonalán vezet. Az útvonal legnagyobb technikai nehézségeire és a legnagyobb kitettségre éppen ezen a rövid szakaszon, a Déli-Gránát-csúcs (Zadni Granat) és az Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat) között, valamint ez utóbbiról történő ereszkedés közben találkozhatunk. Az útvonal fennmaradó része semmilyen nehézséggel nem jár.
Kuźnice (Kuźnice)
Kuźnice a Lengyel-Tátra egyik leglátogatottabb pontja. A jelentős turistaközpont a Lengyel-Sebes-völgyben (Dolina Bystrej), 1000 méter tengerszint feletti magasságban található. Népszerűségét elsősorban a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) közlekedő felvonónak köszönheti, amelynek itt található az alsó állomása.

Kuźnice (régebbi nevén Hámor /Hamrami/) a XIX. századi Galíciában a vas- és acélgyártás egyik központja volt. A hámor, amely a XIX. század első felében élte fénykorát, a magyar Homolács család tulajdonába tartozott. A létesítmények bezárása óta sok minden történt itt, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) erőfeszítéseinek köszönhetően a közelmúltban helyreállították a történelmi épületeket, amelyek így ma is – ráadásul ingyenesen – látgathatók.
Fotó: www.pepa.cz
A turistákat azonban egyértelműen a sorban állás vonzza ide. Lengyelország legmagasabbra vivő felvonója a közelmúltban teljes felújításon esett át, melynek során új kabinokat helyeztek üzembe. A felvonón a főszezon május elejétől szeptember végéig tart, a felvonóra az utóbbi időben már interneten is lehetőség van előre váltott menetjegy megvásárlására. Ezt azért vezették be, hogy legalább részben csökkentsék a felvonó alsó állomásán a nyári szezonban kialakuló több órás várakozási időket. A felvonón két szakaszban kb. 12 perc alatt jutunk fel a csúcsra, útközben a Myślenicei-tornyok (Myślenickie Turnie) nevű állomáson át kell szállni másik kabinokba. A felvonó mellett Kuźnice több jelzett turistaút kiindulópontja is. Jelzett turistaúton nem csak a Gáspár-csúcsra (a Myślenicei-tornyokon vagy a Gąsienica-szécsen keresztül), hanem például a Giewontra (Giewont) és a Nosalra (Nosal) is feljuthatunk, de a Felső eredi út (Ścieżka nad Reglami) is itt kezdődik. Kuźnicéba legegyszerűbben a zakopanei pályaudvarról induló minibuszokkal juthatunk fel (3 złoty/fő), autóval viszont nem lehet behajtani ide, akik autóval érkeznek a városba, azok a II. János Pál pápa körforgalomban kialakított parkolókban hagyhatják autóikat.

Fotó: www.przewodnik.e-wyjazd.pl
Király-púpi-nyereg (Przełęcz między Kopami)
A Király-púpi-nyereg nagyon jellegzetes pontja a Gąsienica-szécsen (Hala Gąsienicowa) álló Murowaniec menedékházba (Schronisko Murowaniec) vezető útnak. Azon a ponton, ahol a Kuźnicéból érkező két turistaút egyesül, a turisták általában megállnak pihenni. Mintegy pihenésre csábítva több padot is felállítottak itt, melyeken megpihenhetünk és elfogyaszthatjuk elemózsiánkat, frissítőnket. A Király-púpi-nyereg – másik lengyel nevén Karczmisko – a Kis- és a Nagy-Király-púp (Małą és Wielką Królową Kopa) között fekszik, melyről nagyon szép kilátás nyílik Zakopanéra, a Giewontra (Giewont) és a Vörös-hegyekre (Czerwone Wierchy).

Murowaniec menedékház (Schronisko Murowaniec)
Lásd a Murowaniec menedékház című bejegyzést!

Fotó: Nagy Árpád
Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy)
A Gąsienica-Fekete-tó az egyik legnagyobb és legszebb tó a Tátrában. 1624 méter tengerszint feletti magasságban fekszik, alig fél órányira a Murowaniec menedékháztól. A tó a Gąsienica-völgy legismertebb, a 21 közül a legnagyobb tava, mélysége 51 méter. Nevét vizének színéről kapta, amely a fenyegetően fölé emelkedő Kápolna-csúcs árnyékában teljesen feketének tűnik. A tó vizében 1881-től pisztrángok vannak telepítve. A XX. század elején a tó északi részén található piciny szigeten szerették volna felépíteni Julius Słowacki lengyel költő mauzóleumát, erre azonban a természetvédők tiltakozása miatt nem került sor. A tó partján 1885 és 1920 között egy kicsiny menedékház állt, ennek ma már nyomai sem lelhetők fel.
Napjainkban nagyon sokszínű az ide látogató turisták tömege. Vannak, akiknek csak maga a tó a célpont, és vannak, akik egy nehezebb túra közben állnak meg itt néhány percre, melyekből több is található a környéken. A Gąsienica-Fekete-tótól indulhatunk pl. a Kápolna-csúcs, a Zawrat-hágó (Zawrat), a Gránát-csúcsok (Granaty) vagy a Zerge-csorba (Kozia Przełęcz) megmászására. Közülük szinte mindegyik meredek, kitett szakaszokon vezet, ezért ezek a túrák csak tapasztalat turistáknak ajánlottak.

Fotó: Nagy Árpád
Gąsienica-Fagyott-tó (Zmarzły Staw Gąsienicowy)
A nem túl nagy területű Gąsienica-Fagyott-tó a Zerge-völgyecske (Kozia Dolinka) nyílásánál, a Zawratra és a Zerge-csorbába (Kozia Przełęcz) vezető turistautak elágazásánál található. Mélysége csupán 3,7 méter, „Fagyott” nevét pedig annak köszönheti, mert felszíne már szeptemberben vagy legkésőbb októberben elkezd befagyni, és a legnagyobb fagyok idején teljesen az aljáig befagy. Csak a következő év júniusban vagy júliusban olvad fel teljesen, így az év nagy részében a tó teljesen be van fagyva. A tó közelében néhány ferde sziklatábla található, amelyet akár menedékként is használhatunk, ha hirtelen rosszra fordul az időjárás.

Déli-Gránát-csúcs (Zadni Granat)
A Déli-Gránát-csúcs (2240 m) a Gránátok masszívumának legmagasabbra kiemelkedő csúcsa, a Sas út (Orla Perć ) útvonalán található, a Feket-fal (Czarne Ściany) és a Középső-Gránát-csúcs (Pošredni Granat), egyúttal a Gąsienica-völgy (Dolina Gąsienicowa) és a Bükk-völgy (Buczynowa Dolinka) között. A hely szépsége már hosszú ideje ismert, de kétségtelen tény, hogy jelenkori népszerűségét a környező csúcsokkal együtt elsősorban a Sas útnak a XX. század elején történt kiépítésének köszönheti. A Gąsienica-völgyből, konkrétan a Gąsienica-Fagyott-tótól egy viszonylag könnyű útvonal (zöld jelzés) vezet a csúcsra. Technikai nehézségekkel csak az innen az Északi-Gránát-csúcsra (Skrajny Granat), vagy ellenkező irányba a Zerge-hegyre (Kozi Wierch) vezető piros jelzésű turistaúton találkozhatunk. Ne feledjük azonban, hogy ezek a szakaszok a legnehezebb turistaútvonalak a Tátrában, és nem megfelelő körülmények között, főleg kevésbé tapasztalt turisták számára ezek az útvonalak veszélyesek lehetnek. Azok számára viszont, akik elég erőt éreznek magukban, minden bizonnyal megfelelő célpont lehet ez a csúcs.

Fotó: Nagy Árpád
Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat)
Az Északi-Gránát-csúcs a három csúcsból álló Gránátok masszívumának legkisebb tengerszint feletti magasságú csúcsa (2225 m), abban azonban mindenképpen a másik két csúcs fölé emelkedik, hogy rendkívül kiterjedt kilátás nyílik róla három völgy, mégpedig a Gąsienica-völgy (Dolina Gąsienicowa), a Pańszczyca-völgy (Dolina Pańszczyca) és a Bükk-völgy (Buczynowa Dolinka) felé. A csúcs a Sas út (Orla Perć ) gerincén magasodik, melyből ezen a ponton újabb gerinc ágazik el északi irányban, az Orgonasípok (Wierch pod Fajki) és a Sárga-hegy (Żółta Turnia) felé. Az Északi-Gránát-csúcsra a Gąsienica-Fekete-tótól (Czarny Staw Gąsienicowy) a mérsékelten nehéz sárga jelzésű turistaúton juthatunk fel. A csúcsról a piros jelzésen az innen délnyugatra fekvő Zerge-hegyre (Kozi Wierch), vagy a másik irányban a keletre található Kereszt-nyeregbe (Przełęcz Krzyżne) juthatunk el. Meg kell azonban jegyezni, hogy ebbe a legendás nyeregbe vezető útvonal viszonylag hosszú, meglehetősen kitett, technikailag nehéz, melyet ráadásul menet közben nem is tudunk elhagyni, ezért csak tapasztalt túrázóknak, és csakis kedvező időjárási feltételek között ajánlott. A Gránátok régiójában felhős, ködös időben könnyen eltéved az ember, amely a múltban több baleset okozója is volt. A Gránátok szilafalai a Gąsienica-völgy és a Bükk-völgy felé is a hegymászók rendelkezésére állnak. Különösen a Drege-szakadékban (Żleb Drege’a) szökik magasra az adrenalin, de nagyon meredek lejtők ereszkednek le az Elülső-Sieczka-csorbából (Skrajna Sieczkowa Przełączka) a Gąsienica-Fekete-tó felé.

Kuźnice (1025 m) – Király-púpi-nyereg (1499 m) a kék vagy a sárga jelzésen 1 óra 45 perc.
Király-púpi-nyereg – Murowaniec menedékház (1500 m) a kék jelzésen 25 perc.
Murowaniec menedékház – Gąsienica-Fekete-tó (1624 m) a kék jelzésen 35 perc.
Gąsienica-Fekete-tó – Gąsienica-Fagyott-tó (1788 m) a kék jelzésen 45 perc.
Gąsienica-Fagyott-tó – Déli-Gránát-csúcs (2240 m) a sárga majd zöld jelzésen 1 óra 15 perc.
Déli-Gránát-csúcs – Északi-Gránát-csúcs (2225 m) a piros jelzésen 20 perc.
Északi-Gránát-csúcs – Gąsienica-Fekete-tó (1624 m) a sárga és kék jelzésen 1 óra 45 perc.
Gąsienica-Fekete-tó – Murowaniec menedékház a kék jelzésen 25 perc.
Murowaniec menedékház – Kuźnice további 1 óra 40 perc.
Teljes menetidő 8 óra 55 perc.
Az útvonal nehézsége: nehéz.

Hirdetés
Hirdetés