Biztosítás bevezetését fontolgatja a Tátrai Nemzeti Park Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/09/01
Hirdetés
Lengyelországban a Tátrai Nemzeti Park (TPN) augusztus 9-17. között kísérleti jelleggel tesztelte a nemzeti parkba belépő turisták számára a belépővel együtt megvásárolható balesetbiztosítás megvásárlásának lehetőségét. A teszteredmények alapján a nemzeti park vezetése fontolgatja, hogy a jövőben állandó jelleggel lehetővé teszi a belépővel együtt megvásárolható biztosítás bevezetését. A biztosítás a tátrai túra során elszenvedett baleset esetén 20 ezer złoty erejéig fedezi a mentési költségeket, halálos végű baleset esetén pedig 10 ezer złoty kártérítési összeget tartalmaz. Amennyiben a baleset a Tátra szlovák részén történik, a biztosítás fedezi a mentési költségeket. A belépővel együtt 50 groszy (kb. 40 Ft. – a szerk.) megvásárolható biztosítás fedezi a teljes tátrai tartózkodás ideje alatt esetlegesen bekövetkező baleset során fellépő költségeket.

A nemzeti park becslése szerint a tesztidőszakban mintegy 30.000 turista élt a lehetőséggel, ez kb. 14 %-a az akció idején a Tátrába látogató turisták számának. A lehetőséggel főleg azok a turisták éltek, akik a magasabb régiókba, vagy a hegység szlovák oldalára tervezték túrájukat. „A kezdeményezés nagyon pozitív fogadtatásban részesült. Sok magashegyi turista amellett tette le a voksát a belépésnél, hogy minél előbb tegyék lehetővé ennek a biztosításnak az állandó használatát. Jelenleg a biztosítóval értékeljük az eredményeket, és fontolgatjuk ennek állandó bevezetését” – mondta el Szymon Ziobrowski, a TPN igazgatója.
A nyári turistaszezonban a tátrai turistautakon szinte naponta történnek balesetek. A Tátra lengyel oldalán a mentés ingyenes, de ha a baleset a szlovák oldalon történik, és a balesetet elszenvedő turista nem rendelkezik megfelelő biztosítással, a mentési költségeket saját zsebből kell kifizetnie. Jelenleg a hegység déli oldalán egyetlen biztosítótársaság kínál a külföldieknek is elérhető, akár egy napra, akár hosszabb időre (több napra, max. egy évre) megköthető balesetbiztosítást elérhető áron.

A balesetek számának érzékeltetésére az illetékesek elmondták, hogy a Lengyel-Tátrában csak júliusban 98 alkalommal kellet beavatkozniuk a hegyimentőknek. Ez majdnem kétszer annyi, mint egy évvel ezelőtt. Három embert nem lehetett megmenteni, ketten lezuhantak, egyikük pedig a kórházban halt bele egy villámcsapás következményeibe. A hegyimentők ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy a sok balesethez hozzájárultak a zord körülmények és a kedvezőtlen időjárás. A heves esőzések és az intenzív viharok miatt a turistautak sokszor csúszóssá, veszélyessé váltak.
Hirdetés
Hirdetés