Kuźnice – Kápolna-csúcs / Kościelec Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/08/28
Hirdetés
A Lengyel-Tátrában található Kápolna-csúcs igen jellegzetes csúcs a Gąsienica-völgyben (Dolina Gąsienicowa), megközelítése rövid, de különösen az utolsó szakaszon nagyon intenzív. További nehézséget jelenhet, hogy nincsenek láncok, sem más beépített technikai segédeszközök. Ezek hiányát főleg a csúcsról a Karb-hágóba (Przełęcz Karb) történő leereszkedéskor érzékelhetjük.
Kuźnice (Kuźnice)
Kuźnice a Lengyel-Tátra egyik leglátogatottabb pontja. A jelentős turistaközpont a Lengyel-Sebes-völgyben (Dolina Bystrej), 1000 méter tengerszint feletti magasságban található. Népszerűségét elsősorban a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) közlekedő felvonónak köszönheti, amelynek itt található az alsó állomása. Kuźnice (régebbi nevén Hámor /Hamrami/) a XIX. századi Galíciában a vas- és acélgyártás egyik központja volt.

A hámor, amely a XIX. század első felében élte fénykorát, a magyar Homolács család tulajdonába tartozott. A létesítmények bezárása óta sok minden történt itt, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) erőfeszítéseinek köszönhetően a közelmúltban helyreállították a történelmi épületeket, amelyek így ma is – ráadásul ingyenesen – látgathatók.
Fotó: www.pepa.cz
A turistákat azonban egyértelműen a sorban állás vonzza ide. Lengyelország legmagasabbra vivő felvonója a közelmúltban teljes felújításon esett át, melynek során új kabinokat helyeztek üzembe. A felvonón a főszezon május elejétől szeptember végéig tart, a felvonóra az utóbbi időben már interneten is lehetőség van előre váltott menetjegy megvásárlására. Ezt azért vezették be, hogy legalább részben csökkentsék a felvonó alsó állomásán a nyári szezonban kialakuló több órás várakozási időket. A felvonón két szakaszban kb. 12 perc alatt jutunk fel a csúcsra, útközben a Myślenicei-tornyok (Myślenickie Turnie) nevű állomáson át kell szállni másik kabinokba. A felvonó mellett Kuźnice több jelzett turistaút kiindulópontja is. Jelzett turistaúton nem csak a Gáspár-csúcsra (a Myślenicei-tornyokon vagy a Gąsienica-szécsen keresztül), hanem például a Giewontra (Giewont) és a Nosalra (Nosal) is feljuthatunk, de a Felső eredi út (Ścieżka nad Reglami) is itt kezdődik. Kuźnicéba legegyszerűbben a zakopanei pályaudvarról induló minibuszokkal juthatunk fel (3 złoty/fő), autóval viszont nem lehet behajtani ide, akik autóval érkeznek a városba, azok a II. János Pál pápa körforgalomban kialakított parkolókban hagyhatják autóikat.

Fotó: przewodnik.e-wyjazd.pl
Király-púpi-nyereg (Przełęcz między Kopami)
A Király-púpi-nyereg nagyon jellegzetes pontja a Gąsienica-szécsen (Hala Gąsienicowa) álló Murowaniec menedékházba (Schronisko Murowaniec) vezető útnak. Azon a ponton, ahol a Kuźnicéból érkező két turistaút egyesül, a turisták általában megállnak pihenni. Mintegy pihenésre csábítva több padot is felállítottak itt, melyeken megpihenhetünk és elfogyaszthatjuk elemózsiánkat, frissítőnket. A Király-púpi-nyereg – másik lengyel nevén Karczmisko – a Kis- és a Nagy-Király-púp (Małą és Wielką Królową Kopa) között fekszik, melyről nagyon szép kilátás nyílik Zakopanéra, a Giewontra (Giewont) és a Vörös-hegyekre (Czerwone Wierchy).

Murowaniec menedékház (Schronisko Murowaniec)
Lásd a Murowaniec menedékház című bejegyzést!

Fotó: Nagy Árpád
Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy)
A Gąsienica-Fekete-tó az egyik legnagyobb és legszebb tó a Tátrában. 1624 méter tengerszint feletti magasságban fekszik, alig fél órányira a Murowaniec menedékháztól. A tó a Gąsienica-völgy legismertebb, a 21 közül a legnagyobb tava, mélysége 51 méter. Nevét vizének színéről kapta, amely a fenyegetően fölé emelkedő Kápolna-csúcs árnyékában teljesen feketének tűnik. A tó vizében 1881-től pisztrángok vannak telepítve. A XX. század elején a tó északi részén található piciny szigeten szerették volna felépíteni Julius Słowacki lengyel költő mauzóleumát, erre azonban a természetvédők tiltakozása miatt nem került sor. A tó partján 1885 és 1920 között egy kicsiny menedékház állt, ennek ma már nyomai sem lelhetők fel.
Napjainkban nagyon sokszínű az ide látogató turisták tömege. Vannak, akiknek csak maga a tó a célpont, és vannak, akik egy nehezebb túra közben állnak meg itt néhány percre, melyekből több is található a környéken. A Gąsienica-Fekete-tótól indulhatunk pl. a Kápolna-csúcs, a Zawrat-hágó (Zawrat), a Gránát-csúcsok (Granaty) vagy a Zerge-csorba (Kozia Przełęcz) megmászására. Közülük szinte mindegyik meredek, kitett szakaszokon vezet, ezért ezek a túrák csak tapasztalat turistáknak ajánlottak.

Karb-hágó (Przełęcz Karb)
A Karb-hágót túlzás nélkül nevezhetjük a Kápolna-csúcs kapujának – legalábbis azok számára, akik ennek a csúcsnak a megmászását tervezik. A hágó választja el a legendás csúcsot valamivel kisebb testvérétől, a Kis-Kápolna-csúcstól (Mały Kościelec). A hágó, melyről szép kilátás nyílik a Svinicára (Świnica), első pillanatban nagyon ijesztőnek tűnik. A hágóba két oldalról, a Fekete- és a Zöld-Gąsienica-tótól is feljuthatunk. A Kápolna-csúcsra tervezett túra során az időjárási körülményeket is figyelembe véve itt van lehetőségünk utoljára eldönteni, hogy rendelkezünk-e a csúcs meghódításhoz szükséges képességekkel, de ehhez azt is tudnunk kell, hogy a nehézségek a Karb-hágó fölött jelentősen megnőnek.

Fotó: Krzysztof Oleksy
Kápolna-csúcs (Kościelec)
Mindenkinek, aki ellátogat a Gąsienica-völgybe, elsőként a Kápolna-csúcs jellegzetes, szinte fenyegető alakja tűnik a szemébe. A tömb felső részének piramisszerű formája egy templom tetejére emlékeztet, innen ered elnevezése is. A csúcs a Kápolna-gerincen (Grań Kościelca) található, amely a Zawrat-toronyban (Zawratowa Turnia) ágazik el Sas út gerincéből, és amely a Gąsienica-völgyet két részre, Zöld- és Fekete-Gąsienica-völgyre osztja. A Kápolna-csúcs nem csak a Murowaniec menedékháztól, hanem a Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowa) partjáról is lenyűgöző látványt nyújt, méltóságteljes csúcsa több mint 500 méterrel emelkedik a tó víztükre fölé. A csúcs formája magában meghívást jelent a turistáknak annak meghódítására, ugyanakkor élénkíti a képzeletet. A Kápolna-csúcs megközelítése azonban nem könnyű. Az útvonal sziklás környezetben, nagyon meredek lejtőn, mesterséges segédeszközök nélkül vezet. Még nehezebb azonban a lejövetel (ugyanazon az útvonalon), amely esős időben, téli, jeges körülmények között könnyen halálos csapdává válhat. A múltban sajnos több alkalommal is történtek itt súlyos következményekkel járó balesetek. Ezért aztán alaposan fontoljuk meg, milyen körülmények közepette vágunk neki ennek a túrának. Azok számára viszont, akik biztosak a dolgukban, ez lehet az egyik legérdekesebb úti cél a Tátrában. Igaz, hogy a távoli panorámát erősen korlátozzák a szomszédos csúcsok, kétségtelenül a Kápolna-csúcs az egyetlen hely, ahonnan láthatjuk a Gąsienica-völgy mind a 21 tavát. A csúcs kedvelt célpontja a hegymászóknak is, akik tömegesen támadják annak nyugati falát, vagy a szomszédos Hátsó-Kápolna-csúcsot (Zadni Kościelec).

Gąsienica-Zöld-tó (Zielony Staw Gąsienicowy)
A Gąsienica-Zöld-tó egy gyönyörű, 15 méter mély tiszta vizű tó, melynek víztükre akár 10 méter mélységig is átlátható. A tó a Zöld-Gąsienica-völgyben (Zielona Dolina Gąsienicowa), a Szélső-torony (Skrajna Turina) lábánál fekszik. Halványzöld víztükre már a XIX. században romantikus séták kedvelt célpontja volt. Mivel közel van a Murowaniec menedékházhoz (attól alig egy óra alatt elérhető) a Gąsienica-Zöld-tó a turisták által gyakran látogatott célpont, de még így is sokkal ritkábban, mint a Kápolna-gerinc másik oldalán található Gąsienica-Fekete-tó. A XX. század elején ebbe a tóba is pisztrángokat telepítettek, melyek száma az utóbbi években jelentősen megfogyatkozott. A tavat gyakorlatilag októbertől júniusig jég borítja. A tó mellet vezet a Svinica-hágóba (Przełęcz Šwinica) vezető fekete, valamint a Karb-hágóba vezető kék jelzésű turistaút.

Kuźnice (1025 m) – Király-púpi-nyereg (1499 m) a kék vagy a sárga jelzésen 1 óra 45 perc.
Király-púpi-nyereg – Murowaniec menedékház (1500 m) a kék jelzésen 25 perc.
Murowaniec menedékház – Gąsienica-Fekete-tó (1624 m) a kék jelzésen 35 perc.
Gąsienica-Fekete-tó – Karb-hágó (1853 m) a fekete jelzésen 35 perc.
Karb-hágó – Kápolna-csúcs (2155 m) a fekete jelzésen 45 perc.
Kápolna-csúcs – Karb-hágó a fekete jelzésen 35 perc.
Karb-hágó – Gąsienica-Zöld-tó a kék jelzésen 20 perc.
Gąsienica-Zöld-tó – Murowaniec menedékház a fekete jelzésen 50 perc.
Murowaniec menedékház – Kuźnice további 1 óra 40 perc.
Teljes menetidő 7 óra 30 perc.
Az útvonal nehézsége: nagyon nehéz.

Forrás és fotók: http://portaltatrzanski.com
Hirdetés
Hirdetés