In memoriam Kókai Tamás - Az első dupla körtúra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/08/20
Hirdetés
Ennek a túrának öten vágtunk neki, és a korábbinál valamivel nagyobb célokat tűztünk magunk elé. Két körtúrát terveztünk a két napra, egyet a szlovák, egyet a lengyel oldalon.
Tarajka – Téry-menház – Vörös-torony-hágó – Hosszú-tavi menház – Tarajka
Első nap a Tarajkáról indulva, a Kis-Tarpataki-völgyet jártuk végig, ahol a Téry-menedékházat magunk mögött hagyva, a Vörös-torony-hágón át értük el a Nagy-Tarpataki-völgyet. Itt az akkor éppen újjáépítés alatt álló Hosszú-tavi menedékház helyett üzemelő büfében frissítettük fel magunkat, majd kellemesen elfáradva jutottunk vissza a Tarajkára. Ezen a túrán történt az azóta is többször emlegetett bizonyos „fényképezőgép-találás”. Már lefelé indultunk a Hosszú-tavi menedékháztól, amikor a Hosszú-tó felett, a turistaút egyik kanyarulatában Nyikon Tibi egy kis automata fényképezőgépet talált egy sziklára letéve. Körülnézett, és miután senki nem jelentkezett érte, betette a táskájába, és becsületes megtalálóként „lecipelte” a hegyről.

Örültünk a váratlanul jött szerencsének (Tibivel később is történt ilyen!), de kissé megijedtünk, amikor már Ótátrafüreden egy szembejövő szlovák turistatársunk meg nem kérdezte vidám kis társaságunktól, hogy nem találtunk-e odafenn egy fényképezőgépet? Tibi szerencsére nem ijedt meg, és visszakérdezett, hogy milyen típusú gépet keresnek. Mivel nem a nálunk lévő gépet keresték, így aztán Tibi azóta is használja a kis automata gépet…

Palenica-tisztás – Lengyel-Öt-tavi menház – Halastó – Palenica-tisztás
Este a Slovan Hotelban aludtunk Tátralomnicon, majd másnap átmentünk Lengyelországba, és a Lengyel-Öt-tó – Halas-tó körtúrát teljesítettük. Nekem ez volt az első igazán húzós, kétnapos túrahétvégém, így a második napon már eléggé ki volt a térdem, a túra végén inkább már csak bicegtem, mint gyalogoltam, de azért mindannyian sikerrel vettük ezt az akadályt is. Sőt!!! Ekkor ettünk először az azóta is sokat emlegetett „Öt-tavi bablevesből”. Ehhez tudni kell, hogy a Lengyel-Tátra menedékházaiban a bableves tradicionális ételnek számít, csakúgy, mint a szlovák oldalon a káposztaleves és a bukti. Az előző nap és az e nap fáradtságával tagjainkban mindannyian jólesően kanalaztuk be a bablevest, amely látványával fogott meg minket, de aztán az ízével sem okozott csalódást, sőt…

Eredeti terveink szerint fel szerettünk volna menni a Tengerszemhez, de a Halas-tóhoz érve úgy döntöttünk, hogy megvár minket máskor, amikor kevésbé leszünk lestrapáltak. Így aztán két szép körtúra élményeivel, és az ekkor megismert „Öt-tavi bableves” ízével indultunk haza.
Lejegyezte: Nagy Árpád
Hirdetés
Hirdetés