Elektromos kisautók válthatják a lovaskocsikat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/08/25
Hirdetés
Fotó: AgencjaGazeta.pl
Augusztus 19-én reggel 8 órakor hat személlyel a fedélzetén első próbaútjára indult az első Melex (elektromos golfautó) a Lengyel-Tátrában, a Halastóhoz (Morskie Oko) vezető úton, amely 45 perc alatt tette meg a Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) és a Hajfű-tisztás (Polana Włosienica) közötti útvonalat. Ez valamivel gyorsabb, mint amennyi idő alatt a lovaskocsik megteszik ugyanezt az utat. A tesztidőszak szeptemberig tart, ez alatt az idő alatt párhuzamosan lovaskocsik és elektromos kisautók is közlekednek az útvonalon, majd a Tátrai Nemzeti Park (TPN) ezután hozza nyilvánosságra a tesztelés eredményét. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a turisták szállítására használt lovakat gyorsan lecserélnék. Jelenleg 60 góral család mintegy 300 lova dolgozik a Halastóhoz vezető úton.

Az elektromos kisautók üzembe állítása ezeknek a családoknak az ellehetetlenítését jelentené, ezt pedig a nemzeti park vezetése sem szeretné. A legvalószínűbb tehát, hogy szeptembertől lovaskocsik és elektromos kisautók is közlekednek majd a Halastó felé. Az autók végül várhatóan kiszorítják majd a lovakat, melyeket a góralok eladnak majd, és elektromos autókba fektetik a pénzüket.
Fotó: portaltatrzanski.com
Az elektromos kisautók átlagsebessége 10 km/óra, a járművek az akkumulátorok egyszeri feltöltésével két oda-vissza utat tudnak megtenni. A tesztelés első eredményei biztatóak, azt bizonyítják, hogy a 9 kilométeres, felfelé vezető út megtétele nem okoz gondot ezeknek a járműveknek. A 8 személyes elektromos kisautók a gyártó cég képviselőjének véleménye szerint télen is képesek lesznek megtenni ezt az útvonalat.
„Nagyon örülünk neki, hogy megkezdődött az elektromos kisautók tesztelése, és bízunk benne, hogy ez a közlekedési eszköz hamarosan teljesen felváltja a Bialkai-szénégető és a Hajfű-tisztás között közlekedő lovakat, melyeket ezután már nem kényszerítenek erejüket meghaladó munkára” – mondta el az állatok jogaiért harcoló Viva! Alapítvány képviselője.
Kevésbé boldogok azonban a fuvarozásból élő góralok, akik szerint az elektromos kisautók megjelenése a lovaknak a vágóhídra küldését jelenti. Véleményük szerint a lovaskocsik használatának megszüntetésével egy régi hagyományt szüntetnének meg a Lengyel-Tátrában, ráadásul azt is állítják, hogy az elektromos kisautók nem olyan kényelmesek és biztonságosak, mint a lovaskocsik. Ha például egy kisgyermekes család veszi igénybe az autót, a mozgékony gyerekek esetében fennáll a veszélye, hogy kiesnek a golfautóból. Ezen kívül az elektromos kisautókon nem lehet elhelyezni a babakocsit, nem beszélve más, nagyobb csomagokról. Más fuvarozók azt mondják, hogy a golfautó tájidegen elem a Tátrában, amely leginkább a golfpályára való.
A fuvarozók érdekvédelmi egyesületének vezetője szerint az elektromos kisautó versenyképes lehet a jelenleg használt lovaskocsikkal szemben, azt azonban nem gondolja, hogy teljesen ki tudja szorítani a lovaskocsikat. Ahogy jön a tél és a fagy, az elektromos kisautókban utazó turistáknak nem lesz lehetősége báránybőr takaróval betakarni a lábukat, mivel nincs erre elegendő hely. További érvek is felmerültek a kisautók ellen, pl. hogy az autóból korlátozott a kilátás, valamint a csendes üzemnek köszönhetően a gyalogos turisták nem hallják a közeledő járművet. A gyártó ennek ellensúlyozására egy speciális csengőt ajánlott, a nemzeti parkban ugyanis tilos a kürt használata. A turistaúton túrázó gyalogos turisták véleménye megoszlik a tesztelt elektromos autókat illetően.
Az állatok jogaiért harcoló egyesület képviselője határozottan elutasítja az érdekvédelmi egyesület vezetőjének véleményét, a nemzeti park vezetése viszont egyelőre még nem tudja, melyik megoldást válassza. A Környezetvédelmi Minisztérium az elektromos autókat támogatja, így a tesztelések a következő hetekben is folytatódnak. A környezetvédők viszont gyaloglásra ösztönzik a turistákat, ezért augusztus 24-én, vasárnap békés tüntetést tartottak a Halastóhoz vezető útvonalon.

Hirdetés
Hirdetés