Bialkai-szénégető – Vadorzó-hágó / Mięguszowiecką Przełęcz pod Chłopkiem Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/07/17
Hirdetés
Fotó: Rado Krajcí
A Vadorzó-hágó megfelelő célpont azoknak, akik szeretnék elkerülni a Tengerszem-csúcsra vezető turistaúton rendszeresen kialakuló tömeget. Ennek a turistaútnak a nehézségi szintje még a tapasztalt túrázók számára is hasonló a Tengerszem-csúcshoz. Az útvonal különlegessége, hogy átmegy a hírhedt és veszélyes Vadorzó-kilátón (Kazalnica), amely különösen kedvelt a hegymászók körében.

Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska)
Amennyiben a túra kezdetét jelentő Bialkai-szénégető parkolóba szeretnénk eljutni, akkor a zakopanei buszpályaudvarról a „Morskie Oko” feliratú kisbuszok valamelyikére kell felszállni. A fuvarozók azért használják ezt a jelzést, hogy a megkönnyítsék a tájékozódást azon kevésbé tapasztalt turistáknak, akik a Lengyel-Tátra leglátogatottabb pontjára, a Halastóhoz (Morskie Oko) szeretnének feljutni az oda vezető aszfaltozott úton. Ez nem jelenti azt, hogy az autóbuszok felmennének a tóig, ezek is csak a parkolóig közlekednek, a kirándulás kiindulópontja természetesen a Bialkai-szénégető parkoló. Zakopanéból a 30-35 perces útért 10 złotyt kell fizetni, majd a nemzeti park belépő megvásárlása után elindulhatunk a Halastó felé. Már a túra kezdetén gondolni kell viszont a visszaútra, hiszen az autóbuszok nyáron és a hétvégéken kb. 21:00 óráig közlekednek, télen és hét közben viszont jelentősen korábban (18-19 óra) indulnak Zakopanéba az utolsó járatok. Ha ezután érkezünk vissza a parkolóba, problémát okozhat megfelelő gépjárművet találni, a parkoló viszont Zakopane központjától elég jelentős távolságra helyezkedik el. A parkoló az egykori határátkelőhely, Lysza Polana (Łysa Polana), valamint a Lengyel-Öt-tó völgyébe (Dolina Pięciu Stawów Polskich) vezető turistaút kezdetéhez közel helyezkedik el, Zakopanéból és Bukowina Tatrzańska településről autóval jól megközelíthető, a parkolásért egész napra 20 złotyt kell fizetni.

Mickiewicz-vízesések (Wodogrzmoty Mickiewicza)
A Mickiewicz-vízesések tulajdonképpen három nagyobb és több kisebb lépcsőből álló vízesések sorozata a Roztoka-patakon, amely a Bialka-patak (Białka) mellékfolyója. A vízesések fölött átvezető jellegzetes híd a XX. század elején épült, melyről a turisták megcsodálhatják a Középső-vízesést, valamint hallhatják a vízesés többi lépcsőjének hangját. Ennek a jellemző, mennydörgésre emlékeztető hangról kapta ez a hely eredeti gorál nevét (Wodogrzmoty). Ma használt nevét a híres lengyel költőről, Adam Mickiewiczről kapta (aki azonban soha nem járt itt) annak emlékére, hogy a költő hamvait 1891-ben szállították vissza Lengyelországba, és a krakkói Wawelben helyezték örök nyugalomra. A vízesések közelében lévő, hatalmas fákból készült padokon és asztalokon megpihenhetünk és uzsonnázhatunk, valamint a közelben mobil illemhelyek is felállításra kerültek. A padoktól jobbra indul a Lengyel-Öt-tó völgyébe vezető zöld jelzésű turistaút, balra ugyancsak a zöld jelzésen a Roztoka menedékházhoz juthatunk, az aszfaltúton pedig tovább mehetünk a Halastó felé.

Halastavi menedékház (Schronisko nad Morskim Okiem)
Lásd a Halastavi menedékház című bejegyzést!

Fotó: Csibi Gyula
Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami)
A Tengerszem az egyik legszebb fekvésű tátrai tó, amely egy jellegzetes jégkorszaki katlanban található a Tengerszem-csúcs (Rysy), valamint az 570 méterrel fölötte magasodó Vadorzó-kilátó (Kazalnica) lábánál. Vizének színe sötétkék, a nap nagy részében árnyékban van, ezért szinte feketének tűnik, ennek köszönhetően kapta ma használt lengyel nevét (Fekete-tó a Rysy alatt). Érdekesség, hogy a 76 méteres mélységével a Lengyel-Öt-tó völgyében található Nagy-tó után ez a tó a Tátra második (Lengyelország negyedik) legmélyebb tava. Talán sokan nem tudják, de ebben a tekintetben a Halastavat is felülmúlja. A Halastavat és a Tengerszemet a jellegzetes Tengerszem-vízesés (Czarnostawiańska Siklawa) köti össze. Néhány, a Halastóhoz kiránduló turista csak a tónál dönti el, hogy továbbmegy-e a Tengerszemhez. Aki emellett dönt, annak további 50 perces kapaszkodóra kell felkészülnie a Tengerszem-vízesés mentén. Mindenképpen érdemes azonban vállalkozni erre az útra, mert a Tengerszem partjáról sokkal szebb a Halastóra nyíló kilátás, mint a Halastavi menedékháztól. Ráadásul itt sokkal kevesebb ember tartózkodik. A Tengerszem partján áll egy kereszt, melyet 1836-ban a poronini polgármester kezdeményezésére állítottak. Itt ágazik el a Tengerszem-csúcsra vezető piros jelzésű turistaútból a Vadorzó-hágóba vezető zöld jelzésű turistaút, valamint a megfelelő felszereléssel és képzettséggel rendelkező hegymászók számára ez a pont a környező csúcsokra tervezett hegymászó túrák kiindulópontja.

Fotó: Nagy Árpád
Vadorzó-hágó (Mięguszowiecką Przełęcz pod Chłopkiem)
A Keleti- (Mięguszowiecki Szczyt Czarny) és a Középső-Menguszfalvi-csúcs (Mięguszowiecki Szczyt Pośredni) között található Vadorzó-hágó a Tátra második legmagasabb pontja, amely lengyel oldalról jelzett turistaúton elérhető. Lengyel nevét a hágó közvetlen közelében álló, kb. 15 méter magas, messziről is jól látható Parasztocska (Chłopka) nevű sziklaalakzatról kapta. Akik leküzdik a hágóba vezető nem könnyű turistautat, nem csak a lengyel oldalon a hágó alatt fekvő völgyet uraló Halastóra és a Tengerszemre nyíló kilátást csodálhatják meg, hanem a szlovák oldalon található Menguszfalvi-völgyre (Mengusovksá dolina), különösen a Nagy-Hincó-tóra (Veľké Hincovo pleso) nyíló kilátásban is gyönyörködhetnek, amely a Tátra szlovák oldalának legnagyobb (20 hektár) és legmélyebb (53 méter) tava. A Vadorzó-hágó a legmegfelelőbb kiindulópontja a hegymászók számára a Nagy-Menguszfalvi-csúcs (Mięguszowiecki Szczyt Wielki) meghódítására tervezett mászás során. Egyes turisták a hágóból megpróbálnak felmenni a közelben lévő, megközelíthetőnek tűnő Középső-Menguszfalvi-csúcsra, ez azonban megfelelő felszerelés és biztosítás nélkül meglehetősen veszélyes vállalkozás. Hasonlóan nem jó ötlet a hágóból a szlovák oldalon történő leereszkedés, bár valaha ott jelzett turistaút vezetett. Az azon történő leereszkedés tiltott és a kicsúszás, valamint a lezuhanás veszélye miatt nagyon veszélyes is. A legbiztosabb megoldás tehát az, ha a Vadorzó-hágóból a felfelé már bejárt zöld jelzésű turistaúton ereszkedünk le.

Bialkai-szénégető (980 m) – Mickiewicz-vízesések (1099 m) a piros jelzésen 50 perc.
Mickiewicz-vízesések – Halastavi menedékház (1410 m) a piros jelzésen 1 óra 45 perc.
Halastavi menedékház – Tengerszem (1583 m) a piros jelzésen 50 perc.
Tengerszem – Vadorzó-hágó (2307 m) a zöld jelzésen 2 óra 55 perc.
Teljes menetidő felfelé 6 óra 20 perc.
Vissza ugyanezen az útvonalon 4 óra 10 perc.
Az útvonal nehézsége: nagyon nehéz.

Hirdetés
Hirdetés