A Krakkói-szurdok és a Sárkány-gödör Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/06/13
Hirdetés
A Krakkói-szurdok (Wąwóz Kraków) a Kościelisko-völgy (Dolina Kościeliska) keleti ága, elágazása 1030 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. A turisták csak a szurdok alsó részében járhatnak, a szurdoknak a Sárkány-gödör (Smoczą Jamą) fölötti felső része az értékes karsztos területek, valamint az itt élő állatok védelme miatt szigorú védelem alatt áll. A szurdok az egyik legszebb karsztos képződmény a Lengyel-Tátrában, amely az itt élő növényeket tekintve is rendkívül érdekesnek mondható, hiszen a különböző formájú sziklaalakzatok között több mészkőkedvelő növénnyel találkozhatunk.

A szurdokba vezető, egyirányú, sárga jelzésű turistaút elágazása – amely télen gyakran le van zárva – a Raptawicai-tornyok (Raptawicka Turnia) gerincének közelében található. Az ösvény mészkősziklák, kidőlt fák és lehullott faágak, majd később két hatalmas sziklatömb között vezet. A Krakkói-szurdok a góraloknak köszönheti a nevét, akik egykor Krakkóban mindig csak a járdák egy szűk sávján közlekedtek. A szurdok legszűkebb része egy egykori barlang összeomlott maradványa. Az itt lehullott hó a szurdok árnyékosabb részein csak nyár lejére tűnik el.
A szűk szurdok a középső részén egyszer csak kitágul, itt található az ún. Piac (Rynek), amelyről egy csaknem függőleges létrán kell felmásznunk a sziklafal tetejére. Ezután az ösvény a sziklák szélén vezet, a bal oldat található kicsiny, de nem veszélytelen szakadék miatt láncokkal biztosítva.
A Krakkói-szurdokban 1100 méter tengerszint feletti magasságban található a Sárkány-gödör alsó nyílása. A barlangszerű üregben kanyargó folyosó 37 méter hosszú, láncokkal biztosított. A barlang mélye sötét és hideg, így az ide látogatóknak érdemes világító eszközt (lehetőleg fejlámpát) és meleg ruhát magukkal hozni. Azt is figyelembe kell venni, hogy a folyosó télen lejegesedhet, ami szintén megnehezíti az áthaladást.
A Sárkány-gödör egy rövid, kitett, láncokkal és kapcsokkal biztosított, előbb már említett úton megkerülhető, az esetek többségben azonban nem okoz nagy gondot a turistáknak. A Sárkány-gödör felső nyílásánál a barlangon át vezető, és a barlangot megkerülő ösvény ismét találkozik, majd itt kezdődik a lefelé vezető ösvény, amely egy füves lejtőn a Felső-Írott-rétre vezet. A teljes útvonal megtételéhez kevesebb mint egy óra elegendő.

Forrás és fotók: http://natatry.pl
Hirdetés
Hirdetés