Racskó-völgy és Jamniki-völgy – Liptói-Tátra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/04/02
Hirdetés
Fotó: snowmagazin.sk
A Liptói-Tátra déli részének középső részén található Racskó-völgyet (Račková dolina) és Jamniki-völgyet (Jamnícka dolina) a több csúcsot, valamint a Liptói-Tátra második legmagasabb csúcsát, a Jakubinát (Jakubina, 2194 m) is magában foglaló Kusza-gerinc (Otrhance) választja el egymástól. A Jamniki-völgyet nyugaton a Placslivó (Plačlivé, 2126 m) csúcsából déli irányban elágazó gerinc választja el a Zsári-völgytől (Žiarská dolina), melynek legmagasabb pontja a Baranyec (2184 m). A völgy zárlatában, a Kertek (Záhradky) feletti völgyküszöbön rejtőznek a Jamniki-tavak (Jamnícke plesá), a turistaút azonban még a Kertek alatt három irányban nyílik szét. Az igényesebb turisták általában a kék jelzésen mennek tovább, és a Jamniki-tavak mellett elhaladva a Jamniki-hágóba (Jamnícke sedlo, 1908 m) jutnak.

Innen fel lehet menni a Volovec füves csúcsára (Volovec, 2063 m), amely a Jamniki-hágótól északra magasodik, de felmehetünk a hágótól délre emelkedő, kétormú Hegyes-Rohács (Ostrý Roháč, 2088 m) sziklacsúcsára is. Utóbbi sziklafalai erősen erodálódott, töredezett kőzetből állnak, melyen semmilyen mászóútvonal nem vezet. A Hegyes-Rohácsra a főgerincen csak a Jamniki-hágóból, vagy pedig a Szomorú-hágóból (Smutné sedlo, 1962 m) juthatunk fel, utóbbiból a Placslivón keresztül. A Hegyes-Rohács rendkívül népszerű célpontja az igényes túrákat kedvelő turistáknak, a csúcstömb felső részén vasláncok segítik az előrejutást.
Racskó-völgy
A 9 km. hosszú Racskó-völgyben jól láthatóak az egykori eljegesedés nyomai. A völgy felső részének nyugati oldalán, a Jakubina, a Koncsiszta (Končistá, 1994 m) és az Ék-hegy (Klín, 2173 m) meredek lejtői alatti széles katlanban, 1717 méter tengerszint feletti magasságban fekszik a Felső-Racskó-tó (Vyšné Račkovo pleso), melynek legmélyebb pontja 10 méter. A tó közelében több kisebb tómedence is található, melyek száraz időben akár teljesen el is tűnhetnek. Közülük a legjelentősebb az Alsó-Racskó-tó (Nižné Račkovo pleso, 1697 m). Ezt a katlant a völgyben futó sárga jelzésű turistaúton érhetjük el, melyen egészen a főgerincig, a Racskó-hágóig (Račkovo sedlo, 1965 m) eljuthatunk.
A Racskó-völgyben futó sárga jelzésű turistaútból ágazik el a zöld jelzésű, a völgy felső részének keleti katlanába, a Gábor-völgybe (Gáborová dolina) vezető turistaút. Ez a turistaút felső részén, a főgerinc alatt kettényílik. A bal oldali, továbbra is zölddel jelzett ágon a Gábor-hágóba (Gáborovo sedlo, 1938 m), az ebből jobbra elágazó kék jelzésen pedig a Sebes-hágóba (Bystré sedlo, 1960 m) juthatunk fel. A Sebes-hágóból meredek lejtőkön először a Bliszt (Blyšť, 2169 m), majd ezen keresztül a Liptó-Tátra legmagasabb csúcsa a Sebes (Bystrá, 2248 m) érhető el.
A Jamniki-völgynek és a Racskó-völgynek közös a torkolata, ezt Szűk-völgynek (Úzka dolina) nevezik. Az ezekbe a völgyekbe tett túrák kiindulópontja Perbenye (Pribilina), illetve a községtől szilárd burkolatú úton autóval is elérhető Racskó-völgyi kemping melletti parkoló. A Szűk-völgy a két fővölgyet elválasztó gerinc déli lábánál két ágra nyílik, a nyugati ágból lesz a Jamniki-völgy, míg a keleti ágból a Racskó-völgy.  A két völgyet elválasztó, meredeken emelkedő Kusza-gerinc a Vastag-hegy (Hrubý vrch, 2137 m) csúcsán éri el a főgerincet, legjelentősebb csúcsa a Jakubina.
A Jamniki-völgyben és a Racskó-völgyben tervezett túráinkat tetszés szerint variálhatjuk, akár mindkét völgy belefér egy túranapba, vagy az egyik völgy és az őket elválasztó Kusza-gerinc is szép és igényes egynapos túracél lehet.

Hirdetés
Hirdetés