Mobil lépcsőjáró és fedett rámpa Kuźnicéban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/04/16
Hirdetés
A Lengyel Kötélvasút Társaság (PKL) megvásárolt egy ún. lépcsőjárót (más néven lépcsőliftet), melynek segítségével a fogyatékkal élőknek ezentúl könnyebb lesz bejutni a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) közlekedő felvonó vagonjaiba. Ezen kívül a felvonó alsó állomásán egy kivetítőt is telepítettek, amelyen naprakész információkat kaphatunk a csúcson uralkodó viszonyokról. A kivetítő felállítására a Tátrai Nemzeti Parkkal (TPN) együttműködve került sor. „Munkatársaink így a legteljesebb és legfrissebb információkat oszthatják meg a turistákkal arról, hogy mi a helyzet a hegyekben. A honlapunkon folyamatosan tájékoztatjuk ugyan a turistákat a hegyekben uralkodó időjárásról, azonban nem minden turistának szokása az internet böngészése. A csúcson tapasztalható körülményekről történő tájékoztatás céljára nagyon jó megoldás a kivetítő, amely lehetővé teszi a hegyekben a turistákat veszélyeztető fenyegetésre (mint pl. egy medve feltűnése a turistautakon) történő gyors reagálást” – mondta Paweł Skawiński, a TPN leköszönt igazgatója.

Piotr Gosek, a PKL elnöke hangsúlyozta, hogy a kivetítő kereskedelmi célokra nem használható. Segítséget nyújthat viszont a turistáknak, hogy akár gyalog, akár felvonóval elinduljanak-e a csúcsra, vagy halasszák el a kirándulást egy másik napra.
A kivetítő azonban nem az egyetlen újdonság a felvonó alsó állomásán. Több éves erőfeszítés után sikerült megtalálni a megoldást arra, hogy megkönnyítsék a fogyatékkal élők számára a felvonó vagonjainak a megközelítését. Az alsó állomáson található sok lépcső ugyanis eddig leküzdhetetlen akadályt jelentett számukra. Ezután már egy ún. lépcsőjáró segíti majd közlekedésüket, amely az épületben már most is működő lifttel együtt lehetővé teszi számukra, hogy a parkolóból eljussanak a vagonokba. A lépcsőjárót április végétől használhatják a fogyatékkal élők. „A magashegyi turizmus komoly kihívást jelent az ember számára, amely szorosan kapcsolódik a fizikai állóképességhez. A Gáspár-csúcsra közlekedő felvonó sok ember, különösen a fogyatékkal élők számára az egyetlen esély arra, hogy valódi magas hegyekbe feljussanak, és gyönyörködjenek a Tátrára nyíló szép kilátásban. Ezt a beruházást már sok évvel ezelőtt meg kellett volna valósítani, szerencsére most sikerült utolérni magunkat” – tette hozzá a PKL elnöke.
Ezután a csúcsról visszaérkezők is nagyobb biztonságban érezhetik majd magukat, hiszen az alsó állomástól a parkolóig egy fedett rámpát alakítottak ki. Ennek köszönhetően az állomásról a parkolóba történő visszatérés útvonala jobban védve lesz eső és hó ellen, amely jelentősen csökkenti a csúszásveszély kockázatát.

Forrás és fotó: http://24tp.pl
Hirdetés
Hirdetés