A karácsonyi halny által okozott károk Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/03/12
Hirdetés
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) honlapján közzétett legújabb becslések szerint a 2013. Karácsonyán a Lengyel-Tátrán végigsöprő szélvihar 153.000 köbméter fát döntött ki vagy tört derékba. Ez még mindig csak becsült adat, hiszen továbbra is folyik a károk pontos felmérése (ne feledjük, január elején még „csak” 125.000 köbméterről szóltak a hírek). Ebből az állami tulajdonú erdőkben okozott kár mintegy 98.000 köbméter, míg a Chochołowi-völgyben található erdők nagy részét birtokló Erdőközösség kára a becslések szerint 55 ezer köbmétert tesz ki. A halny a Lengyel-Tátra három legnyugatibb völgyében, a Chochołowi- (Dolina Chochołowska), a Kościelisko- (Dolina Kościeliska) és a Tölcsér-völgyben (Dolina Lejowa) végezte a legnagyobb pusztítást. Csak ezen a területen mintegy 110.000 köbméter fa pusztult el.

A szélvihar által okozott károk nagyságáról szóló adatok folyamatosan módosulnak annak ütemében, ahogy a szakemberek kitermelik a vihar által elpusztított fákat a nemzeti parkból. A TPN Tudományos Tanácsa azt javasolja a nemzeti park vezetésének, hogy a szigorú védelem alá eső területen korlátozzák a halny által okozott károk felszámolására tett intézkedéseket. A Tanács szerint az Erdészeti Szolgálatnak elsősorban a turistautak mentén, turisták biztonságát fenyegető fákat kellene eltávolítani. Az aktív védelmi zónában a legtöbb kidöntött fát el kell távolítani, a földön fekvő fák egy részét viszont azok hántolása után a helyszínen kell hagyni.
A Tátra történelmében a legerősebb feljegyzett halny legerősebb széllökéseinek sebessége elérte a 288 km/órát, ezt 1968-ban jegyezték fel. Abban a viharban a mostanihoz hasonló nagyságrendű, vagyis mintegy 150.000 köbméter fa pusztult el. 2002-ben is egy nagyon erős halny csapott le a Lengyel-Tátrára, akkor a vihar által okozott károk mértéke a becslések szerint elérte az 50.000 köbmétert.

Forrás és fotó: http://krakow.gazeta.pl
Hirdetés
Hirdetés