A TPN nem járul hozzá a Gáspár-csúcs hóágyúzásához Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/01/13
Hirdetés
„A Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch) sípályáinak hóágyúzása továbbra sem lehetséges, mivel a régióban nem elegendőek ehhez a vízkészletek” – mondta Paweł Skawiński, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatója. Az igény, hogy műhóval borítsák a Gáspár-csúcs lejtőit, néhány évvel ezelőtt fogalmazódott meg a sport- és turisztikai szervezetek részéről, mivel véleményük szerint Lengyelország egyetlen magashegyi sípályái nincsenek teljes mértékben kihasználva. A probléma az elmúlt években még inkább fokozódott, különösen a Goryczka-völgy lejtőin nincs elegendő mennyiségű hótakaró. Ebben a régióban kedvezőtlen az éghajlat, az év nagy részében fúj a szél, amely elhordja és olvasztja a hótakarót.

A 2013-as síszezon megnyitóján a lengyel sport- és turisztikai miniszter emlékeztetett a Myślenicei-tornyok (Myślenickie Turnie) közelében tervezett víztározó felépítésével kapcsolatos tervekre. Ennek kellene ellátni a Gáspár-csúcs sípályáin működő hóágyúkat a hó előállításához szükséges vízzel. A sportminisztérium szóvivője elmondta, hogy a Gáspár-csúcs télen a sport és a szabadidő eltöltésének szempontjából gyakorlatilag kihasználatlan. „Lengyelországban a téli sportolás fejlesztése minden érdekelt fél szerint attól függ, hogy lépést tudnak-e tartani a korral a Gáspár-csúcs sípályái. Ennek érdekében úgy tűnik, korszerűsíteni kell a jelenlegi infrastruktúrát” – mondta a szóvivő.
A TPN igazgatója szerint a Gáspár-csúcs sípályáinak hóágyúzása negatív hatással lenne a helyi élővilágra. Nem zárja ki azonban a Goryczka-völgyben közlekedő sífelvonó modernizációját. „A sípályák hóágyúzásához szükséges víztározó megépítésének tervét nem lehet összeegyeztetni a nemzeti park működését biztosító jelenlegi jogszabályokkal” – mondta el Skawiński, majd hozzátette, hogy eddig senki nem nyújtott be kérelmet a Goryczka-völgyben közlekedő felvonó modernizációja, valamint az ottani sípályák hóágyúzása ügyében.
A Gáspár-csúcs körzetében működő felvonók jelenlegi tulajdonosa, a Lengyel Kötélvasút Társaság (PKL) környezeti hatásvizsgálatot készített a Goryczka-völgyben lévő felvonó korszerűsítése, valamint az ottani sípályák egy részének hóágyúzása ügyében. „Ha meglesz a komplex jelentés a projektről, tovább folytatjuk a szükséges eljárásokat” – mondta az igazgató, aki elmondta, hogy a lejtők mesterséges hóval történő ellátásához megfelelő mennyiségű vízre, arra alkalmas szállítórendszerre, valamint kedvező időjárási körülményekre van szükség.
Skawiński ugyanakkor rámutatott, hogy probléma lenne a műhó előállításához szükséges vízzel, mivel a Goryczka-völgy száraz. „A völgyben folydogáló patak mindössze 7 liter vizet szállít másodpercenként. Ezért elvetettük azt az ötletet, hogy a csörgedező vizet egy mesterséges víztározóban gyűjtsük össze” – jegyezte meg. Véleménye szerint a Gáspár-csúcs környékén a megfelelő mennyiségű víz összegyűjtéséhez szükség lenne egy hatalmas víztározó építésére, amelyek pl. az Alpokban léteznek, ám a Tátra méretei összehasonlíthatatlanul kisebbek, mint az Alpoké. „Lengyelország nem utánozhatja az alpesi nagyhatalmakat. A Tátra olyan, amilyen, ezt el kell fogadni” – állapította meg a nemzeti park vezetője.

Forrás és fotó: http://krakow.gazeta.pl
Hirdetés
Hirdetés